香港駕駛考試制度問題重重:合格難、排期長,還有壟斷?

617 回覆
617 Like 68 Dislike
一來有好多人技術問題

二來有好多人係心理問題,鐘意推人車,見人細車就迫埋去,明明限100就話無人開咁慢要開110,見隔離快過自己就要鬥快
咪講到咁深,班友小兒麻痹唔合格,喺度左賴右賴 又話有支cam 就唔會陣 笑大人個口
香港學車真係全世界數一數二閪
首先教車師傅勁參差 教得廢 又收得貴
成班合謀定價 多謝政府限制發牌
之後考牌官間中有D又係戇鳩既
全世界都開始行緊電腦偵測考牌
香港仲係靠個黑超考官 成程訓著都唔知佢考乜撚
擰到個頭撞玻璃都話你冇擰頭
番大陸考啦 過1年就可以攞香港牌
2024年個個都有車cam 但考車唔係全程錄影真係
所以運吉轉車牌咪焗你外地拎左牌5年/居住1年先轉得
唔係你班人好似澳門咁上曬珠海考牌仲得了
好好彩同事介紹我第一個cfu已經好好心機教
唔會屌
但會認真同嚴肅
又同你吹到下水
上堂輕輕鬆鬆又粒半鐘
屌你老母班支那仔
連考車都攪鳩埋
合格係俾有本事既人
唔係降低標準俾啲廢柴
其實你做足哂真係好難肥你
對比香港已經算麻煩
我起美國考,我學都冇去學,考完筆試叫個fd帶我揸下。P牌半年,約路試個陣約下個星期就有得考,考路試先幾蚊美金
內容仲簡單,起個鎮仔轉兩圈考下停車就Pass。
然後番香港比幾舊水就換到香港棍波牌,但我至今都未揸過棍波車
如「望鏡」、「擰頭」,但這些動作並不完全反映實際駕駛情況。

揸開車就知幾緊要 根本有盲點 如果架電單車係隔離根本睇唔到 咁都話有問題 唔好撚揸車出街
最應該考既就係迴旋處同高速 考斜路起步有撚用咩
除咗壟斷認同啲外,合格有幾難?
新手渣棍chok就梗有啦
唔明點解班考官可以因為chok就肥人
所以要裝cam先公道
香港考車太易,班學神分分鐘40都未上過,pass到都唔代表有能力控制好部車
老老實實 私家車牌好易考,我覺得考3次考唔到應該要考慮下自己適唔適合係香港揸車
利申 18歲尾小型貨Van棍波一take pass
香港路試已經叫易,咁都合格唔到就檢討下自己啦。就算合格左又點?上網搵馬路炸彈大把片啦,斑馬線有行人等照篤油加速過,高速公路slip road入大路-大路架車特登篤油唔比人入,轉彎唔打燈,轉線唔睇鏡,逆線行車,要講仲有大把例子啦。
美國 冇車唔得 同啲路又闊
香港太多車 明顯個政府都唔想咁多人有牌
番支那考啦,又平1212 攪撚掂
合格率低可能因為學車貴
D人想慳錢所以求其學幾堂就去考
同埋考路試人多車多太多狀況發生
我當年考駕院個價只係貴出面20%到
(最平plan每堂都唔同師傅)
但大致上都足鐘(頭尾三幾分鐘由佢啦)
有得提早book學車,唔洗你就師傅時間
又有幾個位俾你練泊位,唔似外面一個位幾個人排,一堂泊得兩三次
真係駕院快手出牌再實戰練車仲好
加拿大有幾難啊
考泊車 啲車位西隧咁闊
條路又少車咁多
考官對考生容錯率又高
班考牌官邊夠膽畀裝cam,一陣畀人知佢地無統一標準評分,輕則要重考,重則收警告信甚至可能影響份工
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞