香港駕駛考試制度問題重重:合格難、排期長,還有壟斷?

681 回覆
660 Like 75 Dislike
唔怪得英國唔俾美國車牌換仲衰過香港p牌仔
香港都仲大把司機唔識揸車
我都會驚影響到人
唔好再喺度造謠

大把人下晝合格
你條垃圾AA 淨係見到你喺度不停唱衰香港
其實香港考車“最難”既地方
係排期太長同埋太貴(仲要硬食)
萬一fail左一次
唔計快期,要排一年
同埋預差唔多一萬考多次
變相每次考試個心理壓力好大
難過考試本身
仲有啲仆街見你考試仲特登玩野阻住你

上次臨考完轉彎番考場

有個私家車搶我頭無啦啦sip左去我前面

嚇到即刻dup停都算

佢再行多2步 突然急剎

你老味啲人係咪就係連登仔

係考試既時候搞9人
專你老母
專咪搞到好似台灣咁,一個二個同冇牌冇分別
30%pass rate都已經咁多炸彈
考唔撚到就搭車啦 咪撚出嚟玩碰碰車啦屌
屌 英國考車難la ,d 人未又係9渣
,成日渣到high落人地道,hit and run 多多聲,
泊車成日貪快一手 頭入 hi到人

所以我覺得都係睇人,香港明顯係用套考試制度加大難道,大佬擰個頭唔夠誇張都肥cls
之前抽快期要搵人抽 抽到一要3千蚊 屌佢老母自己抽要7點起身一早禁
英國再9揸都好過香港,英國你打燈cut線多數都肯讓你,啲車去完右線爬頭多數都肯自動去返慢線,香港就見你打燈督油同快線L多
呢樣真係文化來 呢度9極 打燈一架唔樣第二架都樣同埋條路長香港好多 一架路讓都仲有第二架都入得番條線,香港慢線想入快線難過天 條路又短
香港考車教個套唔實用 應用唔到響香港路面,考試擰頭要求太誇張,佢係肥你細節位,有太多位係實際揸車ga人都唔會做,從而捐到好難合格,其實教車學個套太少應用,加埋香港路口到路口好短,變左你所有反應野會要好快先達到考試安全要求標準。
但盲點基本上喺你4 5 點位

擰頭一定要誇張先睇到
真實揸車100個人應該100個燈位起步都唔會360check , 所以話唔係考緊真實情況
除左貴,唔值外,其他無意見
都CLS

「望鏡」、「擰頭」
咪唔好望鏡囉
唔好擰頭睇blind spot囉

所以咪咁多人撞車囉屌你老母
我開左廿幾年車 到今時今日 每次出路口轉線入線都會望鏡擰頭睇清楚

你今日唔望鏡擰頭好彩冇事
我睇你黎緊仲有咁多年人開車 你好彩得幾多次唔會大抄有命離開部車
$3000 一次真係好搶錢
在大陸考,最少有個標準知道冇做邊樣即刻肥,考試前有模擬電腦考試車玩,真實考試日達到電腦考試標準就過
絕對贊成師兄!!

利申: 有一次就係有望鏡,但無扭頭望死位就CUT出
點知比人死位快CUT入黎
揩倒佢車尾
賠左幾千銀
宜家啲新手
駕駛態度極有問題
唔好再放啲馬路炸彈出街
佢哋都通過到運輸署亂嚟嘅考試喎
話易考果d係咪駕駛學院1A就覺得易?
棍van一take過跑馬地先好講啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞