香港駕駛考試制度問題重重:合格難、排期長,還有壟斷?

617 回覆
617 Like 68 Dislike
所以要學大陸用電子評分系統,才可避免安全員評分標準不一致情況
租車考咗十五分鐘
加埋其他等待時間都唔分一個鐘
竟然收咗成2000蚊
因為師傅要服侍你, 幫你揸走架車 你考緊佢又要等你返來, 你返到來落車等成績, 佢又要揸走架車泊車. 而且份保險都值錢.
其實要加多幾項,例如驗眼,考人品,突發狀況應對,手眼協調
啲人考完一次過到骨 講嘢咪大聲
你估真係手車好咩 運氣佔7成以上啦
無車cut線同有車cut 都好大分別啦 個官見後車遠又話你做咩夠哂位都唔cut 好啦cut左啦就問你見唔見到有車
跟本就係講緊個公平性嘅問題
評分準則唔透明 無得睇番考試情況
公開試都有得對卷啦

其實3成合格理論上就對考試無影響
啲師傅牌出咁少 新師傅就唔多 咁舊師傅教咁多年都唔撚識進步?唔識點樣教到啲學生易吸收啦?
定係個問題係考官要keep kpi隨意肥鳩人

試下考重型再講
小弟廢重型考兩次都肥
補考一次 當上4節+租車+考試鐘+排期錢都6千 真係學唔起
最大問題係黑箱作業,考官話點就點
4. 考試內容過時
現行考試注重某些技巧,如「望鏡」、「擰頭」,但這些動作並不完全反映實際駕駛情況。特別是在高風險的快速公路駕駛考核中,現行制度並未充分應對。

基本嘢都做唔到學咩人揸車
鏡又唔睇 盲點又唔理
咪變晒公路炸彈
定係覺得一申請就批車牌輕鬆啲
俾車撞死都係唔好彩 數字嚟?
最大問題係貴 同 排期慢
考唔考到最大因數係睇你果日遇唔遇到仆街。

遇到一個玩野dc9或者盲毛司機,你點勁都你要重考
合格率低 但出街好多亂咁黎
建議筆試加入必答題
基本問題一定要每人答一次先
班1 take pass 撚會覺得自己手車係實至名歸架
考牌官係睇你個安全意識
我考巴士落斜
踩brake踩到
考牌官跌晒d野落地下
佢仲開聲插我幾句

之後
我等佢執好晒野
坐定定
扣好安全帶
先慢慢起步

最後都係合格
現行考試注重某些技巧,如「望鏡」、「擰頭」,但這些動作並不完全反映實際駕駛情況。

寫呢句嘢條友有無牌?
無就唔該咪撚揸車, 有就交返個牌出嚟
其實香港咁易都考唔到

廢就廢

排期長=有時間比你慢慢學/重學
你咁講其實佢已經可以剔你控制不當,判斷力弱啦
根本張紙咁多格, 佢有心要搵位入大把野可以捉, 你都冇得投訴
唔係話陰謀論考官一定要肥人, 但好多嘢都係佢去判斷, 咁自然尺度上唔同人實有落差
等於睇波呢個球證比紅牌, 嗰個覺得唔洗, 根本好主觀
不過主要啲人關心時間同錢啫, 普遍要考都係3次內
就係剔左!
但你問我係唔係呢個位?
屌,真係唔知!
你話成個考試
最衰應該係邊個tick係邊個位
咁應該清楚好多 唔洗估估下

唔好以為個官肥你好開心
佢要寫report仲慘

我個fd肥左好多次
佢走去運輸署查詢詳細
來來回回幾次書信
有晒畫圖同文字
佢話輸得心服口服
同埋知道邊d位做得唔好
D人從來唔檢討自己 一味瀨
以前學車師傅話. 總之道路上有其他車唔岩. 都會照入考生數.
樓主係咪想唱衰香港呀
真 再講個個學車講技術 其實大家都唔會差好遠
極少部份人真係手腳唔協調反應慢
所以防禦性駕駛係好重要
駕駛技術真係有分別 入彎角度攞線剎車距離嗰啲人人唔同 有啲人技術真係明顯好啲
考既制度唔覺有問題
係教果個, 排隊時間同價錢有問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞