香港駕駛考試制度問題重重:合格難、排期長,還有壟斷?

615 回覆
612 Like 68 Dislike

相比起香港,大陸的駕駛考試制度在某些方面顯得更靈活且具效率。首先,大陸駕駛考試的排期通常較短,並且有清晰的報名流程,考生可以較快地完成所有考試項目。此外,大陸駕駛考試注重實際駕駛技能的培養,包括在真實路況中的操作,這有助於提升駕駛者的實際應變能力。最重要的是,內地學車費用普遍較低,讓更多人能夠負擔得起考取駕照的成本。

然而,香港的駕駛考試制度近年來卻引起了不少爭議,以下是幾個主要問題:

1. 排期漫長
想考取駕照?你可能要等接近一年!私家車和輕型貨車的路試平均排期長達十個月,考試不合格的話還要再等上一年。

2. 合格率超低
據統計,私家車駕駛考試的合格率僅有30%,多年來幾乎無變動,這讓很多考生感到沮喪,質疑考試的嚴格性與公平性。

3. 駕駛學院壟斷,學費居高不下
指定駕駛學校的壟斷問題嚴重,全港四間駕駛學校都由同一間公司經營,導致學車費用昂貴且選擇有限。學員除了接受高額學費外,私人教車師傅的數量也被政府限制。

4. 考試內容過時
現行考試注重某些技巧,如「望鏡」、「擰頭」,但這些動作並不完全反映實際駕駛情況。特別是在高風險的快速公路駕駛考核中,現行制度並未充分應對。

5. 投訴不斷上升
與駕駛考試相關的投訴數量逐年增加,2022年的投訴數達到314宗,為過去十年的新高,但大多數上訴並不成功。

在這樣的情況下,你是否還會選擇在香港考取駕照?為什麼大家還堅持在這裡考呢?有沒有更好的選擇?
唔覺
除左貨van同巴士全部一take
合格真係唔難,考試要求真係基本野
4. 考試內容過時
現行考試注重某些技巧,如「望鏡」、「擰頭」,但這些動作並不完全反映實際駕駛情況。特別是在高風險的快速公路駕駛考核中,現行制度並未充分應對。

平時考試果陣市區路段都唔望鏡,擰頭
出快速公路果下咪隨時做咗炸彈仲危險
仲有咩動作安全得過依兩個動作
我唔覺喎
咁基本嘅問題 而且香港都開唔掂 就唔好開車比較好
大陸電子評分 香港印象評分又冇錄影支持
係咪都合格會好多馬路炸彈
大陸考試嚴格過香港,但制度卻公平過香港
香港用低胸短裙評分
香港特登搞到考車咁難去限制路面車輛數目
講到尾都係安全

如果香港考唔到要係第二度例如大陸考完轉個牌過來,咁咪即係制度馬路炸彈
你去學神區睇下D 26學神擰頭先搞笑
求其左右dup 兩下頭當望左
學46果D動作誇張到
其實個個做大戲根本乜野都冇望到
考到左就個個都話好易好簡單
莫講話揸車,過馬路都要啦
特別係d車大街轉入冇紅綠燈既內街
分分鐘有DC狗T車撚唔撚收腳剷埋黎搏你讓佢
你唔擰頭望大街有冇車
一係你早幾步返屋企,一係遲七日返屋企
支持

唔好考指定路線

好似英國咁要隨便比個考官要求去邊就去邊

合格率更加低
拍片錄音其實係最基本啦
有一個學車會入面全部都係教車師傅
每年會出個通知集體每堂加學費
但咁做又唔算圍標 你又吹佢唔脹
番深圳考好過
開車 ….
每個考場得幾條路線 搞到學車只係為考車
操熟左指定幾條路線就得
考試就得10幾分鐘 行完一圈就收工
好多野都係考完都唔撚識既 攞完牌個考生一係就無師自通 一係就比貴價補鐘
大把人合格咗連水撥都可以識開
啲media成日斷章取義, 合併試係低, 但係齋丙部有6成喎
商用車又唔見佢講下?
應該肥3次以上終身禁止考牌,減少公路炸彈
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞