香港駕駛考試制度問題重重:合格難、排期長,還有壟斷?

617 回覆
617 Like 68 Dislike
筆試就喥喥都係背答架啦 尤其法例嘢都唔到你唔背
唔關事,考官得一個pool,只係抽中佢哋嗰日去駕院考
係駕院校內嗰部分,師傅有心嘅會睇cctv睇住你考
我考完pass到,都有同師傅講邊個位做得麻麻,都有分析番睇cctv見到我邊到可以點改善

啲師傅車貼到成車mark,咁都pass唔到點真係揸出去
定個個都要補番3,5,7個鐘先敢自己揸

連考牌都係填鴨式
班友出到黎又係撞到冚家剷咁
好过香港没有标准可言
屌 blocked
A D ?
其實都合理
正常有keep住望鏡
大直路架車本身望鏡見到>愈黎愈近>望唔到
唔使特登望都知係盲點
A C

有無發覺第二條題目法律行文似國安法
原來傻閪大陸仔AA
我覺得考車重點係駕駛態度同意識 純粹用技術指標填鴨式咁考係冇用
駕駛態度同埋意識喺香港真係冇客觀評分標準
因為呢樣嘢根本冇可能純粹機械式咁評分 呢樣嘢係要靠人同經驗 唔係樣樣嘢都可以量化
都唔明係人既問題定考試制度問題

例如最簡單斑馬綫見有行人要停都唔會遵守,其他好似入隧道要拉鍊式入法、迴/螺旋處出入、高速公路唔好霸快線,呢d更加唔駛講
冇開燈轉線即判定不合格 大陸有客觀標準
大家側重嘅方向唔同 考試模式大家都各有長短

冇話邊個好啲

自己覺得邊度有信心啲咪去邊度考
就算日本嗰種出晒名咁嚴嘅好似都係似香港嗰種考試模式 當然仲有英國 美國嗰啲就係行扣分制
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞