香港駕駛考試制度問題重重:合格難、排期長,還有壟斷?

617 回覆
617 Like 68 Dislike
公道

9成片入面啲柒頭皮 入波打燈睇鐘手制擰頭印迫力 無做好

成班柒頭衰呢啲嘢就鳩屌
檸頭檸到超誇張, 根本就無睇路面情況
正常郁少少視覺反應好好多
算啦咁大舊肥豬肉,點會咁順攤,成班圍內黑箱作業,教果個邊想比人知佢講過咩,考果個又唔想比人知自己有無睇錯,咪set個cam係度阻住揾食啦
又係
No video recording
考官錯判 主觀角度
講咗好多年
香港考試既透明度係低既

但我覺得你要嚴d 都可以理解,始終要上路,對人地既生命安全負責
考核標準嚴謹同寬鬆其實同透明程度無矛盾
覺得裝咗cam起碼畀唔合格嘅人知道自己死因冇可疑
肥多過3次即係代表你唔適合揸車,麻煩唔好出嚟做公路炸彈
鴨脷洲畢業果班 輕鬆play
呢個就係問題之一
另一個問題就係路面彩數

1 tick pass
不過你叫我考多次果時個路況,我都會打定5成肥
我肯定做足哂都幾樣野比左兩個細tick我
但cfu話佢呢d係交功課嚟,話未出試場已經夠哂印象分
望鏡擰頭真係好重要無做就抵fail
但係黃紙入面唔少其他項目就的確可以好主觀好有爭議
有辦法裝cam 係好事
就算唔係投訴,自己睇返錯咩都好
可以裝到T 車咁四邊cam 包無死

但係部車係租師傅嘅,係咪要所有教車師傅裝?

咁實會乘機加租車錢
樓主係咪無擰頭望鏡孝極都考唔到嗰啲炸彈
做乜?你炒左咩?
啲人成日以為做吓樣

到你真係揸車cut線 淨係望鏡以為冇車 但其實架車入咗你盲區 你冇擰頭你就GG
睇佢個款應該上咗上面考到個牌

唔明點解啲人話大陸考車難 聽過唔少香港考唔到都喺上面考到
上過觀駕
兩堂話兩個鐘實際得個半鐘
然後下午時段,個場咁撚細可以有接近15部車排隊練
得3條link比人練泊位調頭
實際練到既時間得30分鐘都無,其餘一個鐘都係停車拉手制得
如果佢請到再多十幾個師傳,真係夠膽死再多幾部
老老實實,考牌唔俾裝CAM

真係把撚唔公道,
考牌官睇心情論生死
大陸d車牌有分顏色,test 色弱都好合理
揸車要試色弱又其實冇乜問題
香港揸火車地鐵都要試你有冇色弱
色弱唔係色盲,色盲係完全分唔到顏色,而色弱只係對部份顏色冇咁敏感,但一樣都可以正常分到顏色。

其實好多人都有色弱,但因為好多限制而導致好多野都做唔到,大陸都開始取消緊色弱測試呢樣野
不過外國大部份地方都冇呢樣Test 證明係冇需要

例如英國
Colour blindness
Group 1 Car and motorcycle
✓- May drive and need not notify DVLA.

Group 2 Bus and lorry
✓- May drive and need not notify DVLA.

雖然大陸色弱都俾揸車 佢淨係話色盲先唔得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞