香港駕駛考試制度問題重重:合格難、排期長,還有壟斷?

617 回覆
617 Like 68 Dislike
真係唔知點解美國加拿大可以考車用自動波自己揸可以揸棍,仲要可以翻香港都直接換棍牌
不過缺點係好似換唔到香港2號牌
重考租車費又唔係運輸署比
香港其實應該要考highway 就真
我嫌佢合格率仲係高
最好肥多啲
成班垃圾唔識揸車
任佢畀分,透明度極低,冇申訴機制
結果咪考試掂。出到路面唔掂
之前睇過有人話一年要fail一定人數
唔可以人人合格
係咪真?
先建議每幾年的士司機必須重考,確保揸車態度同意識
可以呀,我考自動波私家車,換左個1,2號牌比我

我當年教車個hihi
堂堂遲10分鐘 又落車抖下
又未夠鐘早走

利申:當年係唔敢出聲既毒L
你呢個係罰則太輕既問題,運吉署畀人上駕改又點?惡性難改果班根本唔會改。

加重罰則,同埋取消駕駛執照時要強制車主賣車先有用
最大問題係啲撚樣考官,佢睇你唔順眼就可以肥你
2024 啦,有咩行車果時的動作唔可以靠cam紀錄
如果有cam,又上訴到,將來一定有人會告運吉署要佢地賠錢

所以家陣運吉班友千擋萬攔話裝cam技術唔可行
大陸正常考仲難過香港
除非
學車唔應該咁學
而家學車太貴搞到啲人學唔夠鐘就去考
如果有基本操作能力
比塊空地劃線 自己慢慢揸夠鐘數
真係摸熟枝棍吊熟埋極力子先去考根本唔難pass
轉波夠穩夠定 要加個望鏡/轉個靚彎只係好簡單既事
同埋我覺啲考官好睇你overall 成個人揸得有無信心
唔係做足啲野就一定pass

自動波都肥既人就算喇
無錯
香港尤其考鴨駕都肥既人
應該一世唔好揸車
駕駛學院喺海怡半島裏面條路不知幾好考
全程平路 冇行人 兩個字乜都行完
仲未計有三份一路程係駕駛學院範圍裏面私家路
唔上三波都唔會有人肥你
因為路程太短仲有燈位

係就係貴啲
不過貪平 走去揀考銅鑼灣大球場路線
又多的士巴士旅遊巴跑馬地有錢佬Benz T-lan
多數都肥佬 自己睇餸食飯囉
唔係做足啲嘢就一定pass

即係口同鼻拗
考試前記得向考官送包煙,不然不會讓你過的,社會經驗。
我行路cut線都會擰頭shoulder check
唔好搞咁多野啦
咁撚易有,就會有一班車都養唔起既窮撚
一到weekend就扮大袋咁租車
搞到啲路塞死哂架啦
香港學車已經算簡單
每個考場三條線 幾乎一半都重疊
所有動作記熟哂做齊動作
加上部部車都畫哂線教你幾時扭軚幾時回直
有咩突發事即刻踩低部車 安全無哂車先繼續行
真心唔明有幾難考
你一定未預過killer
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞