香港駕駛考試制度問題重重:合格難、排期長,還有壟斷?

617 回覆
617 Like 68 Dislike
真係唔難...
我fd上個月一take pass... 揸到完全係馬路炸彈... 已經同佢操左好多次車... 我夠膽講佢一個人揸出街係炒撚硬車...

點解咁都俾佢一take pass 到... 佢係連架車唔過線都做唔到...
好恐怖
唔係掛 考試考哂呢D出到街竟然係咁
你38E就係有都想揸啫,你話係唔係?
我有個fd都係咁,唔敢再借架車佢揸
已經同佢出過好幾次
成日行唔到直線,迴旋處又差啲撞到好恐怖
弱智就唔好揸車啦,害死人
可能因為38E先pass
對野過駁果時有冇彈下彈下先
運輸背後 - 不容有失
真係唔難, 4個6 自己搵師傅學一TAKE 攪掂, 2個6就被迫去駕駛學院自己四圍行下又係一TAKE攪掂。
考完試出到街都會遇到呢啲車,揸得車就要識應對
問題係香港考官冇一個準則去考核呢啲情況
識兩個人畀考官brake一樣照pass
亦都聽過有人畀車攝自己brake到都畀人肥刹車不當
pass定肥真係睇考官心情
快期我覺得抽好過同bot搶
淨係個期d人都賣成千幾蚊
最弱智應該係排期/快期只可以2揀1
大陸仲可以比錢搞定
小妹我練十堂左右就一take pass
去英國考,考嘅嘢正路實際好多
屯公 吐公 四條行車線日日都可以炒

就知香港啲牌幾容易到手

Btw 排期耐係認同既
可能佢考既路段無迴旋處

香港考車真係要改,唔強制考螺旋處同迴旋處,又唔會上高速,又唔考點入會合處,仲有唔會考塞車點改行第二條路線,樓本考完出黎就變炸彈
轉得返做2號牌?
望鏡,擰頭

渣得多就知實戰好有用
你擰頭可以擰埋條軚
即係揸唔掂部車啦

依家係考你安全意識
冇安全意識 揸條鐵都危險
既然講到咁難點解仲係成街馬路炸彈日撞夜撞
兩腳極力子主因係大車波牙比相差太大
大把考完都係唔撚識揸
合格率可以再低啲
如果路試個刻條橫街無乜車無廢老衝出馬路, 基本上一定pass硬. 唔代表識揸車.

大部分人都係衰死車同廢老手上, 考官唔洗擰頭望鏡, 佢淨係專注睇前面180度視野同聽你操作架車發出的聲, 應對一定快過新手考生.

當你擰頭望緊右鏡時, 廢老喺左邊死車行出來, 你就即輸無仇報. 就算你反應快過呀sir dup停架車, 都一定chok親呀sir, 結果都係肥

下下一次定生死無得即場重考先慘. 成年人邊有咁多時間抽個閒日出來考試
有啲官覺得你識停防止意外發生, chok啲可以接受, 有啲官要你永遠停得唔CHOK先叫識控制架車先合格. 一個著重意識一個睇埋技巧, 兩個睇法都啱, 但結果就天同地的分別
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞