香港駕駛考試制度問題重重:合格難、排期長,還有壟斷?

617 回覆
617 Like 68 Dislike
嗰部機玩過如果五次唔合格唔俾再用機檢查,要去指定醫院
我咪話大陸色弱啲人唔會用部機直接去醫院睇單色卡
大陸有錄影已經先進好多
事實係有兩大問題

1. 考官隨心,佢唔happy可以兩個細tick你就肥,而車入面冇錄影,肥左你係完全冇仇報,唔好話大tick呢D一定肥嘅野,大把係係做足晒望鏡擰頭都比人雙tick你冇做,你有咩仇報? 佢話你冇就冇。最少如果有錄影有上訴已經好好多,可以參考公開試制度要比錢上訴,但成功左可以免上訴,就算冇上訴制,都可以要求考試錄影,有權錄影已經令果班考官唔敢亂黎先,依家係冇。

2.考試制度真係好過時,唔係話望鏡擰頭睇盲點可以唔做,要做而且好必要,問題係依家果套,如果渣過車都知道跟住做係仲危險。如果考試果套跟住做係仲危險,係咪好應該改? 就好似依家過一架死車,要先打右燈,望晒左中右鏡,擰頭望右邊盲點,然後出去,過完一架死車之後,仲要打左燈,然後望左邊盲點,再入返左線。渣過車都知道過死車最危險係有兩個位,第一就係向右轉出去果下,有機會撞到單車電單車,所以望右鏡同右盲點係好緊要,然後就係過死車嘅時候,有機會有人係死車前面出黎,所以一邊過死車係應該好留意住死車前盲點位。但一堆多餘望鏡擰頭打燈動作係反而令人過死車嘅時候唔係望住死車車頭,對新手連車都未熟嘅人係仲危險。英國過死車係唔洗打燈但一定要望右鏡同盲點,成件事係貼地又安全好多。

上面成班ON9自己pass左就一味話pass唔到嘅人廢,完全係幸存者論,自己pass左就阻止人地討論現有制度嘅問題

(利申一年渣3萬公里)
佢似大陸agent 落黎R生意
不停叫人返大陸考
我覺得單單係比考生有權選擇錄影已經好好多
有鏡頭影住,至少唔會完全老屈你先
如果真係有好多呢D老屈事件比人影到,
自然就會再改制度,
佢開咗好多個類似嘅post
咁多違規個案又唔可以全部入晒新牌仔數嘅
起大陸考既車牌去外國換唔到當地牌,
起香港考既可以。
但要抽簽決定,人地係恒常2-3星期,我地要博運氣
練車咁貴,好似外國咁搵朋友車練下咪好。香港d師傅個個都呃鐘
以前第一次個呀蛇話考試結束同學可以落車
就一鳩跳車
之後比佢肥左無熄匙
咁就唔好話結束啦
以前快期係俾班師傅book曬,佢會私底下問你買唔買。而家有冇改到制?
你cf 應該要教你喎
依家都係考試肥佬後5日上網登記重考,之後會不斷抽籤抽到中為上,大部分人1-3星期就會抽到重考。
真,學車為考車,考完再補鐘果d先叫學真實揸車

自己一take pass左其實都係一舊雲學車路線機械式咁操邊個位要擰頭邊個位打燈切線練成肌肉記憶+少少應變+多多運氣基本上就合格,但pass完買車自己揸出街都係驚到瀨屎
順便北上食個飯濕個平
日日揸果班搵食車先仆街,好似全世界得佢地趕時間,比你攝贏咪快果幾秒,Benz撚teslun 就老馮咁迫埋黎,唔好話人針對你地
完全同意

pin this
但係佢話考試結束喎
suppose佢講完結束之後嘅任何行為都唔應該評分
我都覺過完死車果下擰黎擰去好似仲危險
我都會
以為得我咁古怪
香港揸十零分鐘就有個牌真係兒戲咗啲 起碼都要上下高速啦
30% 都考唔到真係唔好揸車山黎害人
香港揸車同一般外國揸車好唔同
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞