香港駕駛考試制度問題重重:合格難、排期長,還有壟斷?

617 回覆
617 Like 68 Dislike
好似台灣咁
我支持車有cam
利申 已有車牌
最大問題係教車師傅質素,就算教10個學生,9個唔合格,個師傅依然無任何責任,兼且即使咁低合格率情況下個師傅仍然會長期爆滿唔憂無客。因為師傅牌極度少,近乎無競爭下個師傅就算擺明hea教你,一樣個個月爆滿月入十幾萬
53 我是丰浅发布了一篇小红书笔记,快来看吧! 😆 piYN8JfCz7wG3bn 😆 http://xhslink.com/a/fNkLtusLuv1V,复制本条信息,打开【小红书】App查看精彩内容!

大鵬水頭考場基本上無行人無死車
你做足但佢屈你你可以點?
連登好多傻hi考車時遇正個好考官,一take pass後,真係以為自己手車好勁,所以一take pass
呢啲人先係真正馬路炸彈
反而我貨van 巴士的士都一take,電單車肥斜路打8字
Sorry,想當年 1 take pass,難在哪
大把做足晒都照肥啦
邊有租一日,連埋預早到等你,再考埋試都係講整用佢架車一個鐘,一個鐘收你二千蚊痴線
應該話大把覺得自己做足哂
點解佢要屈你? 肥左你佢有咩著數? 搏俾人擺上網屌?
因為佢地有KPI要追,要KEEP住肥人囉
不嬲任何有權力嘅公家體制都應該要有監察架啦
考官撚怕你上網屌咩
你放上網有咩輔證先
佢地要keep 肥人率
咁啱派晒quota 咪肥你
見識過有官上車就全程q埋對手望窗外無打開過部ipad/佢本野
之後完場停車前就鳩㩒
利伸 2tick
依家要二千拿?痴撚線一日都唔知租幾多個
香港學車,個師父講過自己報考就揸約3.2km,駕院路線大約4km。英國考車都差唔多一粒鐘,揸既路程多好多。唯一香港考車過時既地方,就係燈位停車要下下拉hand brake擺明多餘。
考車內容我覺得問題不大
但係排期要一年真係太耐
仲要掛一年P牌
P牌中招要重考勁多人雪一年變返白紙
拎住正牌但係仲係學車既技術

對比返大陸考
1個月拎到牌
1年可以換到香港正牌

大陸考一年多就吸到正牌
香港仲未排完路試
根本就唔合理

唔考慮考生能力下
都應該係番大陸考抵玩啲
重刷10次都可能快過香港
咩二千,年頭租已經二千五,另外仲要比個考試鐘
明明9成 架車都有車cam 考之前都要熄咗佢
就係唔洗先唔識
反對制度透明班撚樣同收成期嘅廢老有咩分別

自己好彩pass 咗就笑鳩fail嘅人廢又盛,

又話其實好易pass, 同叫人去少兩次日本就儲到首期條撚樣冇分別

off topic 都要講, 見到香港人呢啲嘴面真係好噁心,自己上咗岸就唔理其他人仲踩多你兩腳,最好set 到個制度更加不確定性,咁先突顯自己手車勁
現行考試注重某些技巧,如「望鏡」、「擰頭」,但這些動作並不完全反映實際駕駛情況。特別是在高風險的快速公路駕駛考核中,現行制度並未充分應對。

屌你轉線打燈望鏡擰頭基本野都話唔反映實際情況
唔怪得咁多馬路炸彈篤極都篤唔完
睇你唔順眼 可以乜鳩都太接近物體
考完牌 架架車都係咁行嫁啦 有幾接近
我明,我上次都畀考牌官撚過,明明架車未過線,佢夾硬話我架車尾軚過,然後就話我上落斜極力子鬆得太慢,咁樣兩個大剔我,根本就係佢講晒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞