香港駕駛考試制度問題重重:合格難、排期長,還有壟斷?

617 回覆
617 Like 68 Dislike
上次我抽左四個月先抽到
香港真係一個霸權的世界
求公平但壟斷處處

有人仆街仲要美化
套用埋曬啲咩西人理論

壓榨成性不知悔改
算係易啦嘛
迴旋處唔係個個要考,高速唔洗考,S/L位淨係考其中一樣
成班廢物自己屎瀨地硬
香港一take pass就如天命人
路過留名
個人經驗係路試過死車前後冇車有望鏡望盲點冇撞,但個考官唔知做乜鳩嚇到隻腳都棟埋上黎忍唔住笑個鼻噴左一下就肥
我男朋友上星期五抽,下星期五已經抽到
我掃桿埔 棍van 1take pass
叫班官出黎每年重考一次,同時比3個私家師傅評下先,pass 左先可以評考生,我就服啦。

喺車裡面佢至高無上,任佢噏任佢剔,除非踩停肥,如果唔係根本自己真實肥左啲乜邊度肥都好難知,點改善?

利申,肥左一次先pass
大家咁話
其實依個係教車果個人既問題
學車果時,第一次坐上架車,個師傅就企係個盲區度叫我睇鏡,問我望唔望到佢,叫我擰頭直至望到佢,叫我記住依個幅度,就咁好簡單幾分鐘就教識我盲區可以有幾危險,擰頭唔係做樣交功課俾考官
呢條咩片?有冇link?
我老婆,個仔,同事手車都係我教出嚟
揸車揸返幾年,其實大部分路況都揸慣揸熟
教新手你都唔會路面結冰叫佢學車啦
其實無野教唔到,出到嚟都係2 take內pass
完全唔明點解香港要限師傅先可以教
你跟師傅學,學得40個鐘就要死去考
kai車
真!學費太貴形成大部份學生不願花費上太多堂,根本訓練不足,考試時緊張又未能發揮得好!
冇計,棍波乘客體驗佔分重
成街都係傻鳩馬路炸彈
真係難?
諗下點解on9都有牌但有班人考極都拎唔到

我覺得要增加難度
好多人都批評香港考車同現實脫節
但如果要改到考完個牌等於識揸車
一般考生起碼要至少過百小時/5000公里以上路面實戰經驗
一星期一堂,間隔時間太長,可能今日啱消化完今日缺點,等一星期蚊瞓喇,一就課金買堂,價錢唔平,大陸六七千無限上堂,呢啲咪區別
英國? 我老婆都係我教,佢要點操車都易夾,想練就練,fail 咗半個月又可以再考,根本冇咁大壓力

就算考試內容難過香港,但相比之下易掌握好多
咪就係早知唔比佢涼冷氣
學車停等既時間多過揸
揸一轉掉頭等燈位佔左6成時間
最弊係某D乘客刻意誇大個chok既程度,唔去做影帝真係浪費
如果香港唔限師傅牌先教到
全香港日日塞車都似
美國考車先爽,個牌基本上送俾你
易到on9 , 仲要學自動波會俾棍波牌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞