香港駕駛考試制度問題重重:合格難、排期長,還有壟斷?

617 回覆
617 Like 68 Dislike
Based on the European Union standards, the European Commission for driving licenses excluded colour vision requirements since its First Council Directive in 1980.
政府工或者大公司個啲要驗眼,往往都係因為色弱圖pass唔到冇得做,但其實色弱好多人誤解左做色盲以為係分唔到顏色,實際上色弱係乜顏色都可以分到出黎,就淨係個啲圖睇唔到因為你撈埋曬一點點,冇咁敏感自然分唔到,日常生活有幾何有呢啲複雜情況出現

所以好多有色弱既人都極度憎呢啲色弱圖既發明者,日日詛咒佢地快啲死整埋曬呢啲鳩圖搞到乜都做唔到 根本完全都唔人性化,而且呢個制度行左幾十年完全都無變過,係咪都一黎比色弱圖你睇,睇唔到就當你色盲,合理啲就會比埋D-15 test你做,分顏色色階,好多輕微色弱既人都完全pass到呢個test。
咁撚易都得個30%合格率
考官嘅評分準則都值得深究
上堂輕鬆 冇壓力學真係爭好遠
我當年考都係諗住無嘢做去做van仔佬,一次攪點晒,仲只係學咗10堂
當年返pt 要test色盲
我睇唔到點點圖 唔請我
呢樣野真係好撚鳩,根本要社會重新正視呢個問題,只要你唔係色盲,色弱其實就係等於正常人一樣,呢幾十年黎無論大陸同香港都係因為呢個test而害左幾多色弱既人,好多人都先入為主見你色弱睇唔到圖當你色盲咁睇,根本呢樣野應該係當歧視先啱,明明就睇到所有顏色,但當你色盲咁分唔到顏色
依家考一次車排期耐到癲
肥咗重考抽快期又難
仲要學車咁貴 年年加價
如果真係要操到好熟先去考
起碼要洗翻萬幾兩萬蚊考一次
事實
所以你唔會見到考商用車嘅人鳩肥
因為班私家車學神根本冇駕駛觀念以為自己有做足或者鳩做就當有做
唔明幾危險
同意
最大既問題係車速太慢

考試考50

出到街個個跟牌+10

你打燈擰頭望鏡做完都唔夠膽出

又唔教螺旋/迴旋

為考試而考試,出到黎無人識渣車
我只係想講考車 十個有九個都唔明點解要檸頭姐
包括我自己
咁咪啱囉
一邊對其他道路使用者負責
一邊就唔駛再口同鼻拗
其實應該無人覺得擰頭同望鏡係非必要

只係考試唔係考望鏡同睇盲區
而係要求你「做到個大動作比考官睇」你有望鏡同望盲區
所以學車果時聽個笑話係考車要著件會擰頭有聲既風褸
不過亦唔少人冇做以為自己有做
依家重考快期都係2-3個星期
師傅少所以學車貴,變相學得少,自然多肥佬

學電單車最公平,自己出學牌車,有心既日日操都重得

同埋好多人死左都唔知咩事先係投訴多的主因,考官肥人個刻肯講邊個位收佢皮,相信大部分人都認命。事後重可以重點改善再考過
香港主要嘅問題唔係個考試制度

而係嗰班教車師傅Hea教亂收錢,又唔幫你操到符合考試標準
落到場考梗係唔合格,考10次都要重賽啦

試吓好似大陸咁學生合格先有錢收

你睇吓嗰班教車師傅夠唔夠膽Hea教
難唔難都要睇返你有幾多時間同花幾多錢準備
人地可能搵個識揸既陪你一齊出去練手都得
香港就要搵師傅
唔合格想做馬路炸彈
佢唔係想講應該考埋多d野咩
但而家考車只係著重「擰頭」「望鏡」

上高速真係好多野都要考啦
所以咪要裝cam唔駛再口同鼻拗

嘈黎嘈去都係呢個原因姐
跟手仲要行快線
識人肥佬係因為路面情況踩緊中線

跟住後面dc9攝位爬頭

跟住個考官踩停比人爬 。然後肥佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞