香港駕駛考試制度問題重重:合格難、排期長,還有壟斷?

617 回覆
617 Like 68 Dislike
馬路炸彈
所以咪話又唔係叫你之後喺大陸揸車

而且認真講,通過率低就等於技術好?

Local band 5升學率低就等於出嚟啲人更加勁?更加重要嘅因素係教得好唔好
可以裝鏡頭俾考生選擇用唔用鏡頭,廢事又話鏡頭影響發揮,點樣唔會望鏡擰頭?唔望鏡擰頭都pass到?
大陸有得俾紅包
合格率低係應該
香港道路真係唔易揸

唔應該pass 就唔應該pass

利申 上年一take過
但考前上左駕駛學院基本既堂之外, 揸係識揸
但覺得根本就唔熟道路規則, 主動出面再搵師父上多10幾個鐘
唔單止揸考試路線,仲揸埋其他路線
覺得自己真係知道路嘅規則先敢去考
咪係
考試都唔做呢啲基本嘢
真係落場打真軍更加唔會做
唔好講過馬路,香港人連行路都未必識啦
成日行行吓直線,忽然間左cut右cut
完全唔理後面有冇人, 考驗後面行緊嘅路人反射神經
通常我遇到呢啲撚樣,我一定直接炒埋去
香港考牌主任就住上午合格quota用盡,下午全部人無論點做足都因為keep KPI全軍覆沒。

教車師傅又遊說叫你重新比6-7000蚊再玩
有技術有能力嘅喺香港點會考唔到

上面班人一味吹奏大陸考車牌 基本功都話冇用 望鏡擰頭隨時救你一命

上快速公路更加要望鏡擰頭 淨係佢呢段說話都知成篇文廢話
大陸要考「直線行駛」最少200m,一有大偏差即failed
合格率低係好事,同埋應該要10年覆式一次
反而學車費用過高係問題
行路cut線都會shoulder check
咪撚賴啦

真係香討嗰啲怨婦
大陸考車已經易 直線都行唔到你一世唔好再揸車
學費呢個先係重點
香港同中國已經唔少專業資格互通免考

香港又難又貴 中國又平又容易,點解仲要香港考
重有啲夜晚唔開燈嘅仆街
樓主響大陸考完咪響大陸租車揸,租車平,油平,香港又少個馬路炸彈,雙贏
我個陣上晒駕院啲package 加個師父冇乜講路面野 齋吹水
下午兩點考 都一 take pass
雖然係考自私牌 最尾返到學院等左兩分鐘 冇等埋對頭個兩架大車讓位 返到去pass左都比cf 屌
咁大家多個選擇都好嘅 鍾意上大陸考就大陸考

想考返香港嗰套咪繼續喺香港考

不過大陸考嘅牌冇得去外國cup牌
大陸考車之前要做夜間燈光模擬
開前照燈遠光燈霧燈

喺香港考完都未必識得開呢啲燈同埋幾時用
我就係下晝合格㗎喎
其實你係所有野做得啱嘅,佢係一定failed唔到你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞