香港駕駛考試制度問題重重:合格難、排期長,還有壟斷?

617 回覆
617 Like 68 Dislike
一日未有電子評分系統,killer都可以继续玩落去
想知唔望鏡唔擰頭點轉線?食左豹子胆
排期長係真

但係唔難合格喎
就算一次唔得當唔好彩
連考兩次都唔得根本應該諗下係唔係適合揸車
落雨點算
排期排得黎大陸度已經出埋證
擰頭超緊要
根本就係迫你要有肌肉記憶
英國仲要冇指定路線
有好多大小迴旋處
有Show & tell Questions
至少要駕駛30分鐘

英國vs香港係似ready to drive vs ready to exam
居住一年姐係新香港人都合資格
當年屋企人都係咁講,好在冇理佢地,唔係的話而家要踩一個鐘單車返工
轉出公路如果有彎位,有回頭望係會睇得清楚好多喎
真 同會考dse一樣 經歷過嗰班就一味話好小事
呢啲就係平排時走去cut你線嘅仆街
節日司機先恐怖
其他都合理同意,睇到呢點真係屌出聲

望盲點係好基本同緊要同有用
但大把人就覺得係"考試先要嘅on9嘢"而唔做
覺得考試太主觀 撞到killer就gg

重考又要等太耐 好慘

果陣緊張早左去試場

見到前面5-6個個個考完都唔合格 得1條女合格 🥲

最後我當然都係唔合格
香港人揸車係駕駛態度問題
考官有 kpi 要 meet,如果合格率太高,咁就會畀人質疑。所以要 keep 住三成。

其實主要問題係肥咗補考要等太耐,外國補考都係即刻排期等個幾兩個禮拜就得
所以大陸馬來西亞模式公平好多,陪同的安全員唔會比分只係載你去起點
大陸考試科目三四 通過率係7成幾
最唔撚合理係租佢架車考一日試要千鳩幾蚊痴撚線
加拿大好難咩10分鐘考完,期間可以十架車都冇

講難,英國先真正難
而家話佢係無錄影考官玩哂

你pass=/=個考試制度無問題架喎
而家係講緊你pass唔pass同你表現無乜關係
反而同個官心情有d關係
呢個先係問題
考試內容難唔難已經其次
考到嘅人冇俾考官撚過咪feel唔到咩問題
在中國大陸進行駕駛考試時,除了學習費用外,還涉及一些額外的試場收費。具體來說,報考駕駛執照的場地考試和相關的補考費用會根據地方和駕校的規定有所不同。一般而言,考試費用和場地使用費合計約在人民幣500至1000元之間,視各地區政策而定。

具體到不同科目的考試,如科目二的場地實操和科目三的路試,這些考試中每次使用場地或設備,考生需要繳納額外的場地費。如果考試未通過,補考也可能涉及額外費用
因此,在準備報名駕駛考試時,建議提前向當地的駕校或相關管理機構確認具體費用明細,以便更好地預算學習和考試支出。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞