香港駕駛考試制度問題重重:合格難、排期長,還有壟斷?

617 回覆
617 Like 68 Dislike
條街咁多炸彈
啲P牌直頭好似無牌咁
應該要再嚴啲先岩
真係望盲點果陣咪又係要成個人擰哂去望
係學神揸車經驗唔夠 對㗎車控制不足
冇辦法兼顧一邊揸車一邊擰頭望盲點
最後做完動作都冇真係盲過盲點 本末倒置
咁係你師傅問題
正常師傅有教同有講教

但肥佬既往往係個表演唔夠明顯多
我自己考做個動作勁大 無死係呢點
公務員每年睇番個合格率,有統計以來都係3成,咁樣一直做3成囉。
頂盡係5%+-,然後就除番每個考官應該每年有幾多個合格,考官每日計住條數,一星期考100個,咪睇住唔好多過35人合格囉。

香港公務員專長黎架
但係裝咗cam肯定仲嚴咗
望盲點唔成個人擰轉向後點望
咁而家個出發點係想條街少炸彈
有爭議有cam可以拗

定係搏好運比你偷到雞
揸左十幾廿年既司機咪又係你咁講,燈又唔打,鏡又唔睇,盲點又唔望,你睇車cam片,大把老屎忽炒車都係咁原因。

出意外未必關新牌事,反而係考試制度教出一班僵化左既學生,教成唔到良好既駕駛習慣先係問題

另一方面考試制度唔透明,無辦法令班考生心服口服,有決心未改正自己既錯誤又係要逼到運輸署肯係考試車加CCTV。

最後係路試學上面師兄講,應該跟外國咁,無限制由考官決定考乜野路,長時間駕駛睇下個考生係咪夠料揸出去
就係要逼人形成肌肉記憶

你連特登大動作都唔做你之後肯定唔會望
直線cut應該就唔駛既成個身擰既 大幅度擰頭都睇到
係有d人太倚賴側鏡以為咩都睇到
肌肉記憶
得個十幾堂 邊做到肌肉記憶呀
依家幾錢學車考車
個時夾埋都要萬零蚊
中國路面簡單 除咗路面少車條路仲要闊,行人又小 基本上識俾油同剎車都合格
即係五毛/支共叫人去支那考,幫香港引入馬路炸彈既意思?
上高速更加要擰頭望鏡

啲反應時間更短
成個頭 打錯字

人哋架車去到你四五點位最撚危險 淨係睇鏡睇唔到
樓主係咪比較廢點解會覺得合格難
政府發牌唔應該用壟斷,唔通DSE 都叫壟斷
只係表達到班友唔識死 但唔代表呢個動作係多餘
我唔係一take pass 都覺得唔難考
係咪你自己廢考唔到
排期耐真係好大問題
覺得46考試算合理啦!26先難,日練夜練斜路8字,然後落一落右腳又話肥你,我見考牌官自己都落右腳啦!
合格難?阿豬阿狗白痴無腦都pass,搞到一推路面炸彈
保證到中秋車禍嘅人係肥3次 冇1take pass咩

始終香港人揸車又趕又冇禮貌
有d學車路面有回旋處,咁岩你學個位冇
呢D 係考極都肥佬既玻璃心投訴
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞