香港駕駛考試制度問題重重:合格難、排期長,還有壟斷?

617 回覆
617 Like 68 Dislike
不嬲都有視力測試
同意
行轉山路就知個分別
根本成班老屎忽上晒岸,就唔想其他人上
同果啲學徒制一樣,玩死新人最開心
呢個都係問題,唔明個官唔會同你講你衰邊個位, 肥咗仲要自己估邊到衰其實好on9
但有啲fd話街場個官會同佢講, 係咪駕院先係咁
係排期長
但香港考車已經算簡單,咁都肥真係唔啱揸車
我考咗4次van先pass
認自己廢 但同時都有車玩鳩考牌仔
頭3 take都衰自己
4 take自動van考天光道 行內街(靠背壟道)
靠背壟道俾後面中型嫌慢逆線爬頭
最後個彎俾26夾
轉完彎再俾天光道上坡單車啊叔夾
好彩三次都望到鏡收慢俾佢地過
所以上面咪有人講係倖存者偏差囉,一次就考到唔代表你勁,只係你遇唔到令你肥既外在因素,因為去考,預大家既技術水平都應該差唔多。
班外勞小巴佬就可以不停考考到合格為止 香港人商用車考期快極都等兩個月
考嗰陣落雨咪要識
有,但只係好少數人

正常學左20堂去考,可能1000考生入面有20超醒,20個超廢,其他就平平穩穩,最後考唔考到就係當日臨場自己表現,街上既司機行人,同埋考官把尺想緊定鬆。

所以好多人想有cam,甚至電腦評分,就係想將考官既主觀因素減到最少,純粹歸納番去考生表現同路面其他人上
咁你算好,聽人講有人考天光道收尾等入停車場,臨轉彎畀架家長車逆線爬頭畀考官踩停而肥佬。
排期三個月定半年定一年, 都係考前兩個月先學架啦

定你咁撚富貴等一年期學一年車個個星期上堂?
易同難真係各有各講
夠有人話讀書考試易 有人讀極都係屎片
不過制度戇鳩同壟斷市場就真既
肥一次等尾期差唔多等成年
跟街又要自己抽快期
學一次車冇萬五至兩萬根本走唔甩
諗多左, 都係睇佢心情
你有實力ge,呢d情況好易處理
你冇實力,就會話呢d唔好彩

同埋靠背壟道都可以俾中型爬頭
你依家諗下個車速有幾慢?
時間先係罰你最大成本

下下比你肥完秒補

個個都鳩考啦
大陸係最快10天後可以重考
貪得意咩 又唔見讀安全卡啲人鳩答
所以咪話冇準則
唔係話巴打你做得啱唔啱,但係你嗰個情況遇到另一個考官已經可以肥你剎車不當、起步慢影響交通,pass定fail都係睇考官

人哋外國大陸都可以錄影、有咩事當面講、有啲仲有電腦mon住公正咁考
香港就相反乜都唔畀,製造灰色地帶保護班考官
考過其他就知香港考車制度幾咁差
香港人 渣車咁撚屎 日日區區都撞 咪撚畀班契弟合格就啱
大陸雖然筆試比較多,但只需俾心機背熟題庫問題答案,問題來來去去都係嗰啲。
我遇啲師傅幾好
補堂個個超好人 冇佢比tips都唔會pass
感激不盡
英國考車除左停定再開車要擰頭,轉線都唔一定要擰頭,只係signal mirror maneuver。

個理由係正常駕駛你有 keep 住望後鏡同側鏡應該好清楚你架車周圍有咩車/預計到會有咩車出現,當你唔再清楚時先需要做擰頭望盲點。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞