香港駕駛考試制度問題重重:合格難、排期長,還有壟斷?

617 回覆
617 Like 68 Dislike
加咗錄影機,就知道啲考官幾仆街
個評分有30%一take pass其實算多
最好減到10%,唔駛大時大節到到都炒車
我覺得而家合格率控制得唔錯,唔應該再高,路上已經太多傻仔。On9先會話考車靠運氣,每個上網話自己運氣唔好考官心情差衰左既,如果真係有playback放返出來,我都幾肯定9成以上係衰自己
係,叫師傅帶我行吓其他路都唔肯,話練好考試路線就夠
淨係睇陳嘉倩都1 take pass就知香港考車根本係笑話
100%睇考官心情

如果一take pass都可以用嚟打飛機,你人生應該都幾失敗
中國內地科目三駕駛考試的扣分標準是基於駕駛技術、安全性和對交通規則的遵守。以下是常見的扣分標準 :

扣分項目 扣分標準
起步不打轉向燈 扣10分
轉彎或變道不打燈 扣10分
行駛中熄火 扣10分
未系安全帶 扣10分
違規超車 扣10分
不按規定變道或掉頭 扣10分
不禮讓行人 扣10分
未觀察路況或不打燈變道 扣10分
轉向燈持續時間不夠3秒 扣10分
危險駕駛、闖紅燈 直接不合格
不遵守交通標誌、標線 直接不合格

這些扣分標準旨在確保考生在真實道路駕駛中能夠安全駕駛,遵守交通規則。如扣分達到20分即為不合格,需要重考。
我只知加完會更加難pass
依個動作救咗我一命 而家點都望
做埋電子考核會容易pass,因為只需要滿足最低合格分數就得
陳嘉倩考自動波,1 take pass有幾出奇
考試係咪靠運我唔敢講
但搵師傅一定係
遇著d仆街師傅根本由得你死
其實澳洲個套幾好 揸夠100個鐘先俾你考 考官叫你去邊就去邊 做乜就做乜 個陣出咗架棍仔平時係咁練 考完自己揸返屋企完全無問題
自動波可能易好多
棍波有項考100米內上4波先難
再難d先好
請問點收費
出面搵師傅都要萬起
駕院~13k起
最近啱啱報左深圳考
$4000包考到
3個月拎到牌
考官秘撈師傅我又冇聽過
我都係 中國真係好易
香港賤種司機都唔係技術問題
主要係香港呢個低賤既地方成堆人趕住去投胎咁
快線撚外圈撚隔離線打燈督油行得慢少少推人再呠鳩人
不過每星期返去練車會有啲辛苦姐
俾心機背好題目庫嘅答案
最𨶙戇鳩既係 咁難合格都咁多閪人揸車意外頻生
好官就冇得放水 嚴官就連篤ipad都慳返
上網幾十蚊考個learner 之後搵人教你揸100個鐘同等1年就考得 考好似百零蚊 25歲之後唔駛等1年咁耐
當你pass左,就唔覺得難架啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞