試當真(暫名)| 認真試下.試下認真 | (90) | 試當真、小薯茄入圍走鐘獎 | 《公開試當真》票房突破500萬 |

1001 回覆
15 Like 55 Dislike
偷嘢同勤力讀書係對立嘅咩?
似係你個腦先係同勤力讀書對立
煩點樣隱瞞 然後呃人入去睇?
邊個會想睇個賊做主角既戲?
石堅肯認錯就知咩料啦
試當真反駁隊?
好多好耐冇見嘅usernane即刻返晒黎
谷咗成年終於搵到位入
阿康救唔返㗎啦但個台就可以自嘲救一波,五月出事個台應該點都諗到對策掛,由祝福之夜到而家真係夠晒內容拍返一集莫橋,阿康神隱返一年先再算啦
成班人連刑事入左司法程序唔可以講都唔知
如獲至寶咁
都3個月 內部做好準備架啦 外人就話無啦啦爆出黎姐
照下鏡睇下自己咩樣咩本事
古仔天生明星相大把本錢翻身,牙康嘍囉二打六款
你估個個Tony stark?
我由CapTV開始睇,跟住金剛CREW,到而家嘅試當真。平時我唔係咁多留言,但係近期試當真嘅事實在太多,所以想提啲真心建議俾三位老闆

起初試當真同佢嘅前身(CapTV同金剛CREW)之所以可以喺香港YouTube界有位,我覺得係因為佢哋願意用幽默詼諧嘅方式講真話,特別係拍片講社會議題。而三位老闆個人而言更,甚游學修嘅社運言論,蘇豪同許賢同熱狗嘅政治連結,呢啲不論政見如何,都表現出佢哋對道德同原則有共鳴

不過,隨住試當真愈發展愈大,商業嘅考慮亦愈嚟愈重,道德嘅犧牲亦愈見明顯。正如無商家會公開批評國安法,呢啲嘅切割,為咗生存,我同意可以接受

但係近兩年,阿康事件等等,試當真明顯將商業利益放得更前,道德嘅切割亦越嚟越大。阿康偷野雖然唔係殺人放火大罪,但始終係刑事罪行。電影上畫之前,法律上當然容許唔披露,但係道德層面,又係咪完全OK? 阿康自己都承認貪心先偷野,試當真有無從道德層面考慮過,係完全隱瞞嘅情況係繼續電影上畫,部分觀眾會感到受欺騙成分? 呢件事件,好明顯再一次係商業考慮凌駕道德考慮

我睇到試當真嘅獨特性越嚟越少,好似變得同其他YouTube channel無異,失去咗佢嘅“真摯”定位。美國YouTube二人組SMOSH,自從越做越大,出品都越來越商業化, Anthony都離開過一段時間 (好彩而家重組成功,不過離高峰時期都應該要好長時間); Google以前嘅Corporate Slogan係”Don’t Be Evil”,但係自從換左管理層,將Corporate Slogan取消,Google商業策略都越來越踩灰色地帶,我覺得以上所講都係一個借鏡,唔好讓過分地任由商業利益踐踏道德原則考量

許賢之前求籤,車公都話“莫貪”。蘇豪係之前辯論片講過,人生就係不停講道理。而三位老闆以前考過A-Level,中國文化有篇文係 殷海光〈人生的意義〉,其中講過: ‘第一,我們萬不可在自己的生存並末受威脅時為了換取現實利益而犧牲道德原則。第二,在我們的生活勉強可過時萬不可因要得到較佳報酬而犧牲他人。第三,當我們因生活困難而被迫不得不放棄若干作人的原則時,我們必須儘可能作「道德的抗戰」,把道德的領土放棄的愈少愈好;而且要存心待機「收復道待的失地」。

希望三位老闆反思下,既然而家三位財政身家負擔到生活,係可以容許嘅程度之下,將重心由商業考量轉移返去當初嘅初心,做決定多從道德原則角度出發,好好思考將來嘅方向。
四個字 不合時宜
過完成日都仲係一個傻閪
楊明 lokyi bella 誠仔有邊單你係判咗先知有單案係身
而家又唔係叫佢講詳情 但佢地完全蓋住件事(呢樣其實都叻嘅 而家世界無幾可蓋得住) 而同時有戲上 有商業贊助 呢個咪利益衝突囉傻閪

因為比人知有呢單嘢 唔係少票房咁簡單 係連上都無得上 肯定會撒檔/上映無期
傳媒爆同主動唱撚同
用下你個傻閪腦諗 身邊人可以隻口不提 佢地用咗幾多努力先知做了 亦都莫講每次啲人問起 佢哋回應都係語言偽術/隱瞞 務求套戲快啲上咗佢就算

嗱我唔係要屌個台 但我唔覺得佢地無責任 係有欺騙成份 只不過個焦點係擺返阿康條垃圾到 又廢又蠢撚到閪 點救
未上庭又未判你想佢點講呀,用下你個腦啦
修都講過開台時期嘅成功係天時地利人和
而家唔可能複製返嗰種方式
觀眾會進步,channel都要進步

如果佢而家再拍條片係讀連登潮文,應該100k view都唔知有冇
sorry真係唔係同你同channel

我講緊嘅係
㩒住(包埋身邊人)/語言偽術/隱瞞
個重點係後面purpose 確保套戲上到與否

如果有呢個諗法已經係另一層商業/道德討論

你就on99一味討論佢把口講唔講得 講幾多
可唔可以借羅生你個傻閪腦嚟🙏🏻
唔用你個傻閪角度諗真係諗唔到喎
你咪又係講唔到可以點講,係啦講康等上庭玩尻埋電影公司同成村人就最道德啦
幾時公開點解唔可以係個人意願,一定要打沉成個台?
轉移視線討論我呢個nobody令你開心咗 is fine
但你睇你嘅comment 係可以廢到一點討論價值都無
你都係食花生啫,你好有價值?
上面果幾條友完全顯示出而家啲小朋友諗嘢真係得咁多如果唔係小朋友就...umm 祝福
請教下點樣先唔欺騙?
套戲就上畫,然後突然公告天下「我地個男主角犯法呀,不過大家原諒佢啦照黎睇啦」咁樣?
道德光環拎晒,然後發行商高登scene血本無歸
講真得罪連登仔好小事,但得罪電影商嘅話試當真就可以從此收皮
相反而家商業上同民情上處理都算係有交帶
而家咪就係講緊商業同道德嘅掙扎囉 結果論 佢選擇咗商業 咁咪要承受東窗事發後啲人對佢哋嘅道德批判囉 有咩咁難明呀傻閪

奶完嘢 魚與熊掌 你想要哂? 一味問點講點講 你搞清而家討論緊咩未
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞