試當真(暫名)| 認真試下.試下認真 | (90) | 試當真、小薯茄入圍走鐘獎 | 《公開試當真》票房突破500萬 |

1001 回覆
15 Like 55 Dislike
有片畀大家討論下都好嘅
討論字眼不嬲㗎啦而家係豪哥想講定義但係又定唔到講到1999呀嘛,反而推nero食死貓
根本條題目本身就有撚問題,快樂根本唔係一個目標,快樂係一個情緒嚟,可以自己去選擇,唔使追求,我今日全日瞓喺張床度一樣可以快樂
目標一定係一樣具體確確實實嘅事,即係掉飛鏢你想掉中紅心,嗰個紅心先係叫做目標

呢個留言係最高質,講到尾修仔冇錯,豪哥都冇錯,nero 更加冇錯,係出題嗰條友有問題
umm快樂呢個情緒應該唔係一個選擇
只不過你全日瞓係床已經可以快樂 代表你比一般人更易得到快樂 或so call更易追求到目標
但唔代表你一定可以輕鬆追求到
你有經濟條件嘅考量 你有生涯規劃嘅考量
呢啲都係要經過一定嘅追求 例如返工
先可以support你追求日日瞓係床 從而令你快樂
回應埋你後面對目標個定義
which我唔可以話錯
但呢個就係條題個字眼問題
而如果我係正方 我都可以話
人生最重要就係achieve所有可帶嚟快樂嘅目標 可以係瞓係床 可以係賺錢 可以係去旅行
呢啲全部都係你所謂確實嘅事 亦係會為人帶嚟快樂嘅事 亦可以係人生中最重要嘅追求
討論字眼不嬲㗎啦而家係豪哥想講定義但係又定唔到講到1999呀嘛,反而觀眾推nero食死貓
因為nero半綜藝式咁比豪哥負0.5分
咪令到D分數魔人認真
留明
獨醒撚諗住借豪哥攞彩?
feel唔到豪哥想定義啲咩
佢淨係狂駁其他人啲定義
自己一開始講咗個勁窄嘅論點
後面直接棄咗佢全時間駁嘴
豪哥本身就係享受辯論, 佢楊過都可以講咁耐啦
都要有point架
佢一開波個講道理嘅擺明就係前一秒爆肚諗出嚟 後面啲駁嘴又勁無力 結果youtube成班人跟風留埋啲咩「豪哥no joke」
有時真係想睇下試當真台前幕後睇到呢啲盲撐留言個樣係有幾尷
討論個問題嘅答案其實因人而異 我覺得人生係應該喺快樂、思考唔同嘅事上面追求平衡

追求快樂的確係人生重要目標之一 但唔應該係唯一或者最重要嘅目標 快樂只係是短暫嘅情緒狀態 而情緒唔應該作為人生唯一追求 有時為咗更加崇高嘅目標 人類係需要承受痛苦和犧牲 而係條片入面柏宇提到嘅嗰種快樂其實唔係refer緊快樂 而係講緊意義感 成就感呢啲更持久嘅滿足

而豪講嘅思考同埋追求真理就確實係人類對於崇高嘅追求 對佢嚟講呢種就係深層次嘅滿足感同埋意義感

但係過度沉浸喺呢啲抽象嘅思考可能會忽視現實嘅需求 真理亦都係是相對嘅同埋好難定義 以至於單純嘅理性思考會導致對於其他人情感上嘅忽視 而呢樣嘢都導致豪佢沉浸咗喺自己嘅思緒上面而喺呢個遊戲上面輸得徹底
#35答咗你
而家根本就係無論你講咩佢都係答"我唔同意", "即係地球係平" 直情係9唔答8
有無人覺得陳柏宇好kick無乜邏輯又要講到好有道理咁,好似加多幾個英文就有說服力,係咁jer 住人,覺得自己係高地上面 每一個訪問每一個show 都不斷mansplain 人,佢憑咩
琴日段live暫時追到個半鐘左右

開始覺得豪哥嘅最終目標真係"講道理"
好似淨係想不停講落去 唔求答案/輸贏
修講咩佢都係"唔夠準確......" "如果b講得通 咁點解a唔得?" "好接近,但係......" 之後又loop翻嗰堆野
根本講到尾就係佢追求而唔係放棄咪即係於佢黎講繼續比唔繼續更舒服/快樂/滿足/平靜囉, 呢個咪就係修一直講的根本已經包括埋, 佢做A 唔做B, 做VS 唔做, 你做得咪即係於你黎講做比唔做更好, 更快樂, 更舒暢, 你想點講都好, 其實都係同一樣野黎, 咩思唔思考追唔追求, 就算你求贖罪都係因為你做比唔做好過
投票期最後一日
但豪哥個point完全冇講過你嘅嘢 佢淨係講思考係好重要 係必須品 人人都會思考
有個重要point就係目標係有機會達成唔到 思考本身就必然嘅嘢 唔會達成唔到
其實定義題目本身已經有問題
問是否
大家變左討論乜野先係最重要目標
修自己一開波其實已經否認左追求快樂 但又一直話自己係追求快樂
條題目要定義快樂 要分拆人生(唔同stage?)呢個字 要比較唔同目標再揀最重要
本身討論點都真係太多 好易偏埋一邊 廿分鐘想討論到啲咩講真
快樂呢個字本身都好主觀 乜撚都用快樂嚟形容樂唔準確 個個睇法唔同 感受唔同 冇分對錯亦唔需要說服人
用嚟做口試王結果就變咗雞同鴨講 講嚟講去都搵唔到重點共識
呢啲用研討會方式 大家討論下理解下對方諗法咪幾好
用口試王嚟討論哲學真係睇到問曬號
你層次仲高過豪哥
豪哥咪講咗佢唔係講緊追求真理, 都唔係單純思考
如果真係有興趣可以聽下佢哋個五個幾鐘會員live, 就會知豪哥個point有幾kick
最撚正係豪哥自己kick到傻佢都未明自己想講咩但係幾百個comment話自己明
作者已死
啲人鐘意點解讀都得
到頭來可能都係修最接近豪哥個諗法
其實係豪哥表達得有問題,改個講法其實就ok

人生最重要目標唔係追求快樂,係追求合理。追求合理係當你知道自己係因為咩原因而去採取咩行動,就係合理;因為咩理據而決定咩立場同決定,亦係合理。

點解最重要唔係追求快樂?因為人如果面對一啲情況,選擇一個令你快樂嘅決定,但背後可能係明知唔合理,就會違反價值觀,心唔安樂,咁呢個快樂都會失去意思。

過程中舉到啲例,講呢個世界有人會追求合理而唔係快樂,而作出合理但唔快樂嘅決定,但最後可以心安理得,咁就可以論證追求快樂並唔一定係最重要嘅目標。
豪哥: no no no
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞