[DSE化學2018]同學準備好DSE CHEM未?

1001 回覆
89 Like 24 Dislike
留名
得5*
好想下年考個5**

呢個就係點解我頭先話best answer既原因

冇辦法..你應付既係hkdse

On9 dse
得eqm最有用。

Org chem又係on99。讀完對銜接U無用
即係第時讀pharmacology 要9背[/quote]

轉左dse已經係咁
亦都唔只係chem
咁當然我都想學生唔係純背書

所以我既答案就係
dse 要我地揀best answer
的確A同D其實都可以用呢個method measure rate
分別只係只係常唔常用
A個reaction 其實真係少用呢個方法
原因樓主上面講左了

On9 dse
得eqm最有用。

即係第時讀pharmacology 要9背

eqm都係冇用

成個dse最有用係識睇periodic table同埋計少少數
上到大學所有野都係重新學過
留名等你解 2017 MC Q28
好想知點解 A 唔係正確答案
明明 CaSO4 都係 insoluble

因為D個precipitate reaction係一mix埋會即刻出ppt
你個mark會極快disappear 所以用呢個方法measure rate 個error會好大

呢個實驗個玩法係
當出到某一定量既ppt 個mark先會消失
而rate愈高 ppt愈快出 mark愈快消失(time細)
所以rate 正比 1/t

但如果你個reaction rate本身太高
無論用1m 0.5m 0.1m 都係1秒出ppt
咁你就好難比較到個rate difference

其實果題出得ok 係好多學生唔明個實驗邏輯

Ca^2+ + SO4^2- -> CaSO4
呢個反應真係任何濃度都係極速完成嗎?
諗落無乜可能,除非呢個反應對 Ca^2+ 同埋 SO4^2- 都係 zeroth order 啦

另外喺 youtube 搵到段片
要做差唔多一分鐘先出到比較多嘅ppt喎
https://youtu.be/XW9QXPCyAJY

ca2+同so42-應該both first order因為係elementary reaction(基元反應)

如果要分辦開兩個MC choice既話 原因主要得兩個

1. CaSO4 form ppt個rate相對地對個concentration唔敏感
2. S2O32-果個係turbid ->成杯milky左
而CaSO4果個係沉澱

for observation黎講 呢個實驗係用turbidity黎做
因為你以precipitate d顆粒要完全cover個杯底既做法 error一樣會大

當然 如果你係都要做CaSO4 我都會覺得係做到既 但會有少少違背左個set up本身個邏輯

On9 dse
得eqm最有用。

eqm都係冇用

成個dse最有用係識睇periodic table同埋計少少數

我指背後平衡個個諗法
Le chaptiler 諗到呢點其實好好

At least對我human physio有好大幫助

On9 dse
得eqm最有用。

eqm都係冇用

其實除左計mole polarity redox
其他都真係完全唔係大學果皮
AL果d就真係有用

On9 dse
得eqm最有用。

eqm都係冇用

我指背後平衡個個諗法

咁bio都有啦

On9 dse
得eqm最有用。

eqm都係冇用

我指背後平衡個個諗法

咁bio都有啦

鬼叫Chem is the centre of sci
Bio基本上乜q都關chem事
潛先
唔阻大家討論dse chem
驅往矣

On9 dse
得eqm最有用。

eqm都係冇用

我指背後平衡個個諗法

le chaptiler其實都少用 因為佢係principle only
唔係for explain fact用 到最後都要計數去解

反而Kc本身個邏輯其實我覺得dse可以再學深少少 例如kw ka kb果d
chem 點先可以一年讀返三年既野
lm
有無咩notes推薦係坊間易買到?

On9 dse
得eqm最有用。

eqm都係冇用

我指背後平衡個個諗法

其實好似-ve feedback咁
厹巴btw analytical chem計數嗰part遲啲有用

放低部電話
即刻打開本書, 拎份past paper做

因為D個precipitate reaction係一mix埋會即刻出ppt
你個mark會極快disappear 所以用呢個方法measure rate 個error會好大

呢個實驗個玩法係
而rate愈高 ppt愈快出 mark愈快消失(time細)

諗落無乜可能,除非呢個反應對 Ca^2+ 同埋 SO4^2- 都係 zeroth order 啦

ca2+同so42-應該both first order因為係elementary reaction(基元反應)

1. CaSO4 form ppt個rate相對地對個concentration唔敏感
而CaSO4果個係沉澱

for observation黎講 呢個實驗係用turbidity黎做
因為你以precipitate d顆粒要完全cover個杯底既做法 error一樣會大

當然 如果你係都要做CaSO4 我都會覺得係做到既 但會有少少違背左個set up本身個邏輯

如果話precipitate d顆粒唔一定好平均咁分佈
導致遮住個 mark 所需嘅顆粒份量每次都有多少上落
咁呢個講法我諗我勉強可以接受

放低部電話

我試過
不過chem 係一層一層咁上
點先可以由基本讀返起

除左努力決心同堅持
我真係比唔到d咩懶係有感染力既說話你
btw私補收緊生

呢個實驗個玩法係

而CaSO4果個係沉澱

如果話precipitate d顆粒唔一定好平均咁分佈
導致遮住個 mark 所需嘅顆粒份量每次都有多少上落
咁呢個講法我諗我勉強可以接受

依家點講都係有d馬後炮feel架啦
不過我又咁諗 如果你話turbidity以外既case都得
咁佢下次出個choice係form Br2(aq)之類咪都得?咁好亂

放低部電話

我試過
不過chem 係一層一層咁上
點先可以由基本讀返起

一樣
都係放低部電話
拎返中4本書 / notes 出黎睇
比藉口自己既人, 都好難會成功

btw如果有興趣
可以入我自己開既chem tg group
詳情係度
https://lihkg.com/thread/348665

chemistry in 24 hours已經係寫得比較準確既雞精書

btw我自己寫緊DSE past paper solution
因為我覺得joint us果本太廢 得個答案又唔準確
我寫緊個係full answer(用真跡ans) + full explanation + full analysis

chemistry in 24 hours已經係寫得比較準確既雞精書

btw我自己寫緊DSE past paper solution
我寫緊個係full answer(用真跡ans) + full explanation + full analysis

joint us 唔係有解釋㗎咩

joint us 唔係有解釋㗎咩

佢d答案有d有解釋有d又無
一係就將個解釋合埋落個答案度
好唔consistent
而且有部分答案根本解錯

我心目中好既solution係要答案夠精準 同埋解釋夠詳細足分 咁睇果個先學到野
留名得閒睇 支持
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞