[DSE化學2018]同學準備好DSE CHEM未?

1001 回覆
89 Like 24 Dislike
有冇快d既方法記到哂organic chem堆反應

umm我會覺得唔好諗住一味死背曬堆反應
第一 d反應事實係多既 但又未至於記唔曬
第二 佢唔只考A + B會出咩 仲好鍾意考你每個反應既details
例如係123級alcohol + K2Cr2O7既分別 / C=C + HBr 邊個major or minor product
等等
如果真係背曬去考就全部識答 就唔會咁多人org chem低分了
但係vam de waals force 都可以被polarity 影響,electronegativity difference 越大,dipole dopole attraction 越勁
咁HCl 係> HBr
即係molecular size 係determining factor?

先比較molecular size
size相近就比較surface area
surface area都接近先輪到polarity
搭單問下effective nuclear charge down a column係上升,不變定下降。上網見到幾種講法

下降 因為number of electron shell increase既shielding effect大過number of proton increase既effect

好簡單 你諗下down the group electronegativity會decrease就明
2016 5* 2017 appeal 分高過cut off 0.5分都係5*

咁就真係慘d
有時考試真係好難講
就算係chem呢d已經算係比較有固定答案既科
唔同人都會對題目有唔同解讀
唔同marker又會對你個答案有唔同解讀
唯一可以做就係將個uncertainty盡力減少
2016 5* 2017 appeal 分高過cut off 0.5分都係5*

諗緊報唔報2018

依家過左deadline 要等到11月後補報

咁就真係慘d
有時考試真係好難講

有考慮過再上訴 中學老師話見我最尾條LQ 已經有4分content M1 M2 都比埋C分 唯獨appeal marker 唔比C我

你再上訴過左deadline未
如果唔介意 我可以幫你睇下
搭單問下effective nuclear charge down a column係上升,不變定下降。上網見到幾種講法

下降 因為number of electron shell increase既shielding effect大過number of proton increase既effect

好簡單 你諗下down the group electronegativity會decrease就明

無心挑機純學野
下降係咪只限於s p orbitals 去到d orbitals 就會因為diffusion of d orbitals 個Zeff 就會increase?
乜而家dse 要學effective nuclear charge 架咩
想問下點解HF HCl就係covalent bond,
NH4NO3就係ionic bond?
明明HCl都可以ionise出ions 佢既特性唔係ionic bond? 上網搵左好耐D人都話covalent, 但又無講點解

無心挑機純學野
下降係咪只限於s p orbitals 去到d orbitals 就會因為diffusion of d orbitals 個Zeff 就會increase?
乜而家dse 要學effective nuclear charge 架咩

effective nuclear charge係dse out syl的
AL或以上先會學 所以我都未必記得好清楚
但generally speaking 都係左至右會increase
上至下會decrease
簡單既諗法就係睇個atomic radius變化

咁就真係慘d
有時考試真係好難講

有考慮過再上訴 中學老師話見我最尾條LQ 已經有4分content M1 M2 都比埋C分 唯獨appeal marker 唔比C我

問左eaa 過左deadline

咁無辦法啦
不過我又覺得好難話appeal左踩cut off就要即刻升grade既
始終搵多個人同你改多次
如果搵10個marker改你份卷10次再取最高分果次 咁對其他考生唔公平
巴打覺得黎緊eqm會出咩方向? 依加eqm年年轉題型。重有覺得黎緊有咩大熱野?

咁就真係慘d
有時考試真係好難講

問左eaa 過左deadline

咁無辦法啦
不過我又覺得好難話appeal左踩cut off就要即刻升grade既
始終搵多個人同你改多次
如果搵10個marker改你份卷10次再取最高分果次 咁對其他考生唔公平

個final appeal score 已經計埋第一次嘅平均分 如果正係計appeal marker 嘅分我高cut off 2分

所以我第一次改係433 appeal 436 final appeal score 434.5

只能講你真係算少有既情況
但有時都無得講 始終點set個rule都一定會有人踩界
巴打覺得黎緊eqm會出咩方向? 依加eqm年年轉題型。重有覺得黎緊有咩大熱野?

eqm其實仲有好多野可以考
睇佢近年個趨勢係比較鍾意出舊制AL既concept然後簡化 例如出過H2O個Kw同埋indicator個Ka咁

我自己估就可以再出solvent extraction (Kd)同埋solubility product (Ksp)

eqm其實仲有好多野可以考
睇佢近年個趨勢係比較鍾意出舊制AL既concept然後簡化 例如出過H2O個Kw同埋indicator個Ka咁

我自己估就可以再出solvent extraction (Kd)同埋solubility product (Ksp)

唔該巴打 未出果兩個可以點準備下?
明明HCl都可以ionise出ions 佢既特性唔係ionic bond? 上網搵左好耐D人都話covalent, 但又無講點解

自推

自推

NH4NO3係NH4+同NO3-之間ionic bond
而NH4+入面有N-H covalent bond
NO3-入面有N-O covalent bond

留意ionic bond唔一定要metal+non metal

自推

NH4NO3係NH4+同NO3-之間ionic bond
而NH4+入面有N-H covalent bond
NO3-入面有N-O covalent bond

留意ionic bond唔一定要metal+non metal

HCl本身係covalent bond黎
但溶水後佢會經過ionization呢個process變成H+ & Cl-
但咁樣唔代表HCl係ionic
係要睇返HCl pure form果時個bonding
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞