[DSE化學2018]同學準備好DSE CHEM未?

1001 回覆
89 Like 24 Dislike
無補巴打你 可唔可以tg問野
無補巴打你 可唔可以tg問野

歡迎
TG: elvislamchem
我2016 DSE chem 攞3
諗住今年retake 攞番4或以上
唔知有冇可能呢
唔知有冇可能呢

4一d都唔難 全港50%人有4+
而且你本身都3
仲有半年 不如aim高grade d
唔知有冇可能呢

而且你本身都3

巴打仲收唔收私補 同幾錢呀
唔知有冇可能呢

而且你本身都3

巴打仲收唔收私補 同幾錢呀

TG講: elvislamchem
最新消息

因為有一定巴打問緊我補習
但有d可能經濟未必負擔到

依家打算喺MK租個細課室 (已傾緊 過兩日上去睇場)
攪個2018 dse chem intensive course

一來可以有個固定時間同正式班房上堂
二來學費可以平過私補

教學方面 最緊要你信得過我啦
配套方面有:

1. 全自家notes(中英對照),唔係補習社notes現成教材,絕對會印教科書
2. by topic exercise (CE/AL/DSE題型全包,亦唔係網上download果種)
3. by topic question back
4. 自家2013-2017 chem 5**真跡答題範例(小弟拙作 )
5. 其他exercise, mock等等

每課notes+exercise+QB,最少4本,多既7-8本,我都頭痕緊點印野

暫時4個巴打等緊(all retaker)
應該再多少少人我地就會去馬先 睇下大家覺得個模式好唔好
有興趣試下既巴打可TG:elvislamchem
最新消息

因為有一定巴打問緊我補習
但有d可能經濟未必負擔到

依家打算喺MK租個細課室 (已傾緊 過兩日上去睇場)
攪個2018 dse chem intensive course

一來可以有個固定時間同正式班房上堂
二來學費可以平過私補

教學方面 最緊要你信得過我啦
配套方面有:

1. 全自家notes(中英對照),唔係補習社notes or書商現成教材,絕對唔會印教科書
2. by topic exercise (CE/AL/DSE題型全包,亦唔係網上download果種)
3. by topic question back
4. 自家2013-2017 chem 5**真跡答題範例(小弟拙作 )
5. 其他exercise, mock等等

每課notes+exercise+QB,最少4本,多既7-8本,我都頭痕緊點印野

暫時4個巴打等緊(all retaker)
應該再多少少人我地就會去馬先 睇下大家覺得個模式好唔好
有興趣試下既巴打可TG:elvislamchem
買咗卷未收到 遲啲比你 一齊研究下點答先拎足分
買咗卷未收到 遲啲比你 一齊研究下點答先拎足分

歡迎
有另外兩位巴打都買左卷托我analysis
有冇諗過做老師?如果有既點解最後行呢條路

好初期有諗過做日校
但做落覺得真係想教書 入日校反而未必咁理想

1. 依家日校個制度太腐敗,保障舊人剝削新人,太多老屎忽無心教又霸住曬d位,新老師年年要續約,根本無say,357年都無得perm。
2. 日校真正做教學工作既野只係佔workload 50%左右,有好多無謂野根本唔需要由老師負責既又要做。
3. 日校好少話淨教某一科,通常要你食多幾科,可以係你無修過既科,甚至你本科都無得比你教返,我有fd係中學大學都無修數但日校要佢教公開試數班,咁無良既野我做唔出。
4. 真係想教書既,唔見得做補習就會差過日校老師,因為依家日校個風氣實在太差,成個教師制度根本扭曲曬,呢樣野全行新仔定舊人都知,但從來無老師肯真正出黎正視個問題,因為既得利益者太多了。

好初期有諗過做日校

1. 依家日校個制度太腐敗,保障舊人剝削新人,太多老屎忽無心教又霸住曬d位,新老師年年要續約,根本無say,357年都無得perm。
2. 日校真正做教學工作既野只係佔workload 50%左右,有好多無謂野根本唔需要由老師負責既又要做。
3. 日校好少話淨教某一科,通常要你食多幾科,可以係你無修過既科,甚至你本科都無得比你教返,我有fd係中學大學都無修數但日校要佢教公開試數班,咁無良既野我做唔出。
4. 真係想教書既,唔見得做補習就會差過日校老師,因為依家日校個風氣實在太差,成個教師制度根本扭曲曬,呢樣野全行新仔定舊人都知,但從來無老師肯真正出黎正視個問題,因為既得利益者太多了。

但grad得我諗收入穩定都係一個考慮(呢個社會好現實 特別香港) 同埋聽講做補習好難借錢買樓 你個陣有冇struggle過?
no offence因為我而家struggle緊

好初期有諗過做日校

但grad得我諗收入穩定都係一個考慮(呢個社會好現實 特別香港) 同埋聽講做補習好難借錢買樓 你個陣有冇struggle過?
no offence因為我而家struggle緊

你要以買樓做目標既話基本得政府工可以做到9成按
咁計既話有任何有自僱成分既工都借唔到錢
唔好介意我咁講 我明白買樓住係現實 我成日覺得 以咁既角度去考慮你搵咩工 係唔會有咩成就
樓主可唔可以share必背/重要嘅硬性資料
樓主可唔可以share必背/重要嘅硬性資料

會呀 成個syllabus每課書有咩要硬記
不過可能無咁快
今年chem 6左,入唔到a1

我想搵巴打你幫我補補
今年chem 6左,入唔到a1

我想搵巴打你幫我補補

依家攪緊租課室開個小組補chem
主要係retaker

TG講: elvislamchem
update下近況

sor因為拍片場地問題 最快下星期一youtube channel先有新片upload 請見諒

至於開班補chem

現時租課室果邊基本已經攪掂
地址係旺角威達(女人街)
不過唯一煩既係暫時全部5:30後時段都full曬
得返閒日5:30前可以租

簡單講 個時段應該只能for retaker
日校學生應該暫時就唔到時間黎上堂
(如果想補的話,我本身有做私補的,1v1~4,不過就會貴d)

當然我會再物色下有無其他場/10月有無timeslot

現階段預每月4堂,每堂1.5hrs

學費方面TG講,廢事比人話sell

TG: elvislamchem
https://t.me/elvislamchem

上堂時間方面 呢兩日要firm同埋交租
所以之前TG左我既巴打 要快d confirm時間了
巴打想問下An Chem同In Chem應該做咩PastPaper? 操哂CE都唔見有Elective嘅野

al
巴打想問下An Chem同In Chem應該做咩PastPaper? 操哂CE都唔見有Elective嘅野

In chem:
rate equation
Ea
catalyst
green chem
以上係AL pp

haber
chloro-alkali
係CE pp

An chem:
org chem test
separation (solvent extraction, chromatography)
instrumental analysis (IR, mass spec, colorimetry)
以上AL pp

chemical test
titration

就CE AL都有
更新下先

今日補習小組終於上左第一堂
大家都好留心聽書 有問有答
亦都好多謝巴打門支持
老實講 今次試開小組
反應比預期好 亦多左人TG我問補習
依家mk個場叫做租住先
如果場地遲d搵到更適合既就perfect

我通常每期第一堂會派曬notes先
今日派曬成課acid and base筆記加埋exercise
超過500頁(所以你計下個cost都唔細)
無可能堂上講曬每一題
所以返屋企一定要做 堂堂清

小組依家有6人個
否則應該最多一組收到7人就停收
其他人就要開個新組
當然 如果第時轉大課室就另計

TG: https://t.me/elvislamchem
whatsapp: 6317 4693

另外youtube果度 因爲真係太忙 上星期無update
今個星期開左學 d時間定左就應該可以繼續拍
暫時會一路拍埋dse2017題解先
如果各位有任何建議都歡迎同我講
留名等你解 2017 MC Q28
好想知點解 A 唔係正確答案
明明 CaSO4 都係 insoluble

因為D個precipitate reaction係一mix埋會即刻出ppt
你個mark會極快disappear 所以用呢個方法measure rate 個error會好大

呢個實驗個玩法係
當出到某一定量既ppt 個mark先會消失
而rate愈高 ppt愈快出 mark愈快消失(time細)
所以rate 正比 1/t

但如果你個reaction rate本身太高
無論用1m 0.5m 0.1m 都係1秒出ppt
咁你就好難比較到個rate difference

其實果題出得ok 係好多學生唔明個實驗邏輯

Ca^2+ + SO4^2- -> CaSO4
呢個反應真係任何濃度都係極速完成嗎?
諗落無乜可能,除非呢個反應對 Ca^2+ 同埋 SO4^2- 都係 zeroth order 啦

另外喺 youtube 搵到段片
要做差唔多一分鐘先出到比較多嘅ppt喎
https://youtu.be/XW9QXPCyAJY

呢個就係點解我頭先話best answer既原因

冇辦法..你應付既係hkdse

屌你唔識就話而加要應付既係dse 咁你講哂啦

屌你唔識就話而加要應付既係dse 咁你講哂啦

實驗都放埋上黎了

而事實上如果你有認真做past paper
唔少mc都係以best answer黎做答案
(會考年代)

所以我只可以話呢條題目
未必能夠準確分到考生
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞