[DSE化學2018]同學準備好DSE CHEM未?

1001 回覆
89 Like 24 Dislike
請問Ziegler-Natta catalyst 要識幾多

core唔洗識
elective學material chem都係識個名就ok

update返開班果邊個情況

Tue 1:00-2:30同埋tue 7:30-9:00 兩班都差唔多full曬 (暫時一班上限10人)
黎緊會準備開第三班

MK上堂 (近廣華醫院)
時間暫定Fri 5:30-7:00 or 6:00-7:30 (落堂後有額外30 mins問書時段)
最快下星期五(3/11)可以正式開始

日校生/自修生都歡迎
呢兩日已經有學生確認會join新班 應該幾日內夠人數就正式開班

教學進度 / 配套等details可以telegram我

TG: elvislamchem
https://t.me/elvislamchem

core唔洗識
elective學material chem都係識個名就ok

如果寫名記得係Al(C2H5)3/TiCl4,要2隻一齊

真心唔建議記個formula
even個名印象中喺DSE marking都係出現過一次 仲要係optional

core唔洗識

如果寫名記得係Al(C2H5)3/TiCl4,要2隻一齊

馬哥 夫巴打成日見到你係啲chem post 度

E=hv
個個E係代表energy of a photon
定係electromagnetic radiation嘅energy

E=hv
個個E係代表energy of a photon
定係electromagnetic radiation嘅energy

兩者皆可
electromagnetic radiation=我地用wave考慮,佢唔係一粒粒
photon就係particle版既EM wave

無聊都想試下考dse chem
細佬我讀緊給組合科學 (生化) 覺得Chem真係難到仆街
無乜信心有2 有冇咩tips幫幫手

其實依家好多學校都放棄唔再開組合科學

一來大學唔prefer計組合科學

二來組合科學其實即係純bio純chem每邊各抽一半內容
到時考DSE都要考兩份卷 分兩日考 變左overall要兼顧既野仲多過單讀一科

三來bio chem每邊讀得少少 變左好多位個理解唔夠深入 反而難讀左 因為好多背後理論唔學 變左要焗背

好多人以為組科考既內容會淺d 呢個係事實 但同時因為考生理解無咁深入詳盡 變左overall成績仲低過純bio純chem

多謝巴打先
咁係咪無得搞 係既我疊埋心水溫bio算

你中幾?
讀得組科好難話放棄是但一邊 overall個grade拉得好勁

今年考啦 我都唔知點搞好

到時考DSE都要考兩份卷 分兩日考 變左overall要兼顧既野仲多過單讀一科

三來bio chem每邊讀得少少 變左好多位個理解唔夠深入 反而難讀左 因為好多背後理論唔學 變左要焗背

好多人以為組科考既內容會淺d 呢個係事實 但同時因為考生理解無咁深入詳盡 變左overall成績仲低過純bio純chem

多謝巴打先

你中幾?
讀得組科好難話放棄是但一邊 overall個grade拉得好勁

放低部電話
拎起本書睇啦

多謝巴打先

你中幾?

我又覺得肯讀唔會讀唔掂既
仲有成5個月 而且組科內容相對唔洗浸咁耐
有心一定夠你追

如果唔係職業 / 升學需要 無謂特登洗錢啦
今年報一科chem成九百蚊
想問下alcohol嘅acidic / alkaline / oxidiZing property會唔會考?
同埋點比較HCOOH / CH3COOH嘅acidity/pH?
THX 問題少年
想問下alcohol嘅acidic / alkaline / oxidiZing property會唔會考?
同埋點比較HCOOH / CH3COOH嘅acidity/pH?
THX 問題少年

唔考
alcohol reaction 基本得oxidation / reduction / dehydration / substitution要識

可以睇我整既org chem reaction map
https://drive.google.com/file/d/0BxMOuLKDvzZqM05DZ3Q3NUtVWms/view
跟齊DSE syllabus 要考既都包曬

R-COOH既acidity comparison都一定唔會考
因為DSE無學conjugation同埋EDG/EWG既概念

咁q貴?

al 老野 想試下玩下dse

900蚊又真係好貴喎
THX 問題少年

咩叫alcohol既alkaline property
你指係用strong acid,e.g HI哩d格硬protonate個alcohol?e.g alcohol變CH3OH2+

Bxxxx-lowry alkali唔係解proton receptor 咩
咁Alcohol都算係呀...?

咁q貴?

al 老野 想試下玩下dse

900蚊又真係好貴喎

自修生名義特別貴
考完買返份卷又400
THX 問題少年

咩叫alcohol既alkaline property
你指係用strong acid,e.g HI哩d格硬protonate個alcohol?e.g alcohol變CH3OH2+

Bxxxx-lowry alkali唔係解proton receptor 咩
咁Alcohol都算係呀...?

梗係唔係啦
DSE根本都唔係用bronsted lowry definition
所以呢個就係我成日講
考試大忌就係特登拋d程度高過syllabus既出黎
因為中學同大學個理解根本唔同
依家中學考試 夾硬同大學chem果套去講
好多時愈講愈亂
而且 嚴格黎講DSE有自己個acid definition:
A hydrogen containing compound, when dissolved in water, can produce H+ ion as the only cation.

呢個定義同Arrhenius / bronsted lowry / lewis 三大acid base definition都有出入

可以話係Arrhenius definition基礎上再加特定條件
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞