[DSE化學2018]同學準備好DSE CHEM未?

1001 回覆
89 Like 24 Dislike
之前2016 2017 DSE都有開同名post
不過果時忙 都係考前一個月先開

今年quit左補習社 恢復自由身 少左d限制 又得閒d
今年就早d開post 等多d學生睇到

循例講下自己背景先

小弟之前做開補習社CHEM老師 全職專教左超過六年DSE CHEM
三大CHEM major grad
報考過2013-2017 DSE CHEM 五屆全5** (2012無報考)
全香港暫時得我一個傻佬考左咁多次5**返黎 (睇HKEA年報)

唔敢話勁過其他補習老師 但自問都叫做有d研究 有小小心得可以分享下

呢個post主要係for 2018 DSE同學問問題
有d咩關於DSE CHEM既問題都可以問,我會儘量解答
不過都係果句,太out syl果d野就最好唔好,好易愈溫愈亂,考試大忌

我亦都會不定時upload唔同既material比大家,例如試題分析,精讀notes等等

如果有chem問題要聯絡我 / 提供意見,都可以telegram我:elvislamchem

今年有樣新野,就係我自己開左個youtube channel "5** Chemistry"
https://www.youtube.com/channel/UCPE9pbWdjviOfSWRn9V2kRQ

會一路拍片同大家分享下點應付DSE CHEM

暫時拍緊DSE題目既詳解 依家拍緊2017 chem
之後會多d唔同主題 例如分析下歷屆exam report / 出題分佈 / 唔同題型既做法 / elective貼題...等等

睇過覺得好既 請like / subscribe
有咩意見 覺得有咩地方要改善 有咩想我拍片 都歡迎同我講

最後講多樣
今年離開左補習社 就係覺得有太多地方唔乎合自己理念
補習收人錢天經地義 但都要真係教到人 真正令學生有得著

所以我想比d時間自己試下攪 掂既當然好 無人認同既 都當了左個心願
依家我暫時做緊chem私補/小組補,都有d學生

睇下呢個post反應如何
如果多同學有興趣 黎緊開學可能試下租個課室 幫大家補下底 / 追星
Level1會唔會block

垃圾唔教

唔會
2017 5** lm支持
2017 DSE chem 5** lm支持
就算係讀material chem嘅都可以考5**

你讀material?
不如分享下你點讀呢課

你讀material?
不如分享下你點讀呢課

大學CHEM可唔可以問

唔係想challenge
只係想問下大學CHEM你覺得邊個discipline最有性趣

org chem / synthetic lab果d比較有興趣 除左寫lab report寫到嘔
講真 grad左咁耐 大學野好多都記唔清啦
中學chem同大學chem完全唔同 某程度上可以話無關咁滯

你讀material?
不如分享下你點讀呢課

大學CHEM可唔可以問

唔係想challenge
只係想問下大學CHEM你覺得邊個discipline最有性趣

org chem / synthetic lab果d比較有興趣 除左寫lab report寫到嘔
講真 grad左咁耐 大學野好多都記唔清啦
中學chem同大學chem完全唔同 某程度上可以話無關咁滯

駁5倒
巴打加油
見你屆屋都開

多謝支持

如果已經U grad再讀多次Chem Degree會唔會太戇鳩?
當年太懶搞到入唔到,但而家又想完個心願。

不過前排返過大學info day,見好似大學undergrad都冇乜Lab做,又好多嘢都好似唔俾掂咁,究竟係咪真有其事?
lm
請問想自修 chem有咩方法

最緊要心態同自律
迫自己每日抽時間讀

past paper一定要操 但唔洗話一開始就做
再頭可以做書商果d question bank先
熟左再做ce / al pp
之後再dse

如果已經U grad再讀多次Chem Degree會唔會太戇鳩?

不過前排返過大學info day,見好似大學undergrad都冇乜Lab做,又好多嘢都好似唔俾掂咁,究竟係咪真有其事?

除非你屋企有錢供/你有錢
同埋你好得閒唔洗do
唔係都唔太建議你純為興趣去讀chem degree

如果你UG本身個degree同chem有關 可以試下直接報msc chem

痴線ug chem都大把lab做
我當年6個sem有4個要做lab 一星期一次
大部分正路機都會比你玩下既 但有好多都係一次起兩次止 要玩得多機一定係上PH

同埋你好得閒唔洗do

如果你UG本身個degree同chem有關 可以試下直接報msc chem

大部分正路機都會比你玩下既 但有好多都係一次起兩次止 要玩得多機一定係上PH

PG

同埋你好得閒唔洗do

我嗰時問過Info day啲同學仔,佢地話啲Lab好多都係做幾個鐘頭之後就寫下Report咁,我自己有玩下Synthetic lab,佢地就話好多實驗特別係Synthetic嗰類係UG未必有,而我原本讀工程,最多可以揀嗰啲得理論嗰啲msc Chem,冇Lab做又好似好冇癮咁。

同埋你好得閒唔洗do

我嗰時問過Info day啲同學仔,佢地話啲Lab好多都係做幾個鐘頭之後就寫下Report咁,我自己有玩下Synthetic lab,佢地就話好多實驗特別係Synthetic嗰類係UG未必有,而我原本讀工程,最多可以揀嗰啲得理論嗰啲msc Chem,冇Lab做又好似好冇癮咁。

一個lab最少幾個鐘 長既可以一日 每星期一次差唔多啦 又唔會話少用d機既 每款都叫做有得試下咁
今年咁早開
趁考開學 今次想講下點準備2018 DSE CHEM

DSE 2018開考 (中文口試計):13/3/2018 (由1/9起計,距離開考193日)
DSE CHEM 2018:23/4/2018 (由1/9起計,距離開考234日)

-----------------------------------------------------------------------------------------------------
其實得返半年左右就考 計返平均每科得一個月時間左右溫書 甚至更少
我今次只會講兩樣野:

1. 點分配時間溫CHEM
2. 溫書 / 做PP / 做MOCK 先後次序同策略

首先,大部分學校應該升中六前已經教曬CORE 12課,
或者可能已經開始教ELECTIVE。
不過如果你學校到呢刻仲差一課半課先教曬CORE,其實又唔洗太驚既,
一般兩課ELECTIVE大約要4個月時間先教完,
假設中六9月開始教,應該聖誕前後就教曬,之後剩低D時間就全力溫書。

我會話聖誕係一個臨界點,
如果你學校到聖誕都未教曬所有野,你自學又好補習又好都要自己讀曬佢,
唔好諗住一味話學校老師未教就唔理。

記住,讀書係自己既,考試更加係自己既,
無得話學校老師教唔掂所以你就可以大條道理考得差。

另一樣要講既就係,上到中六,可能好多科都要追進度 / 追SBA,
可能科科都會chur,令到你好忙。

亦因為咁,時間分配好重要。

你要定一個時間表比自己,每一科,9月10月11月12月要溫曬咩topic,做到幾多年pp,絕對唔可以對住本書諗住由第一頁睇到尾,記住溫書要有重點知自己溫緊乜做緊乜。
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
呢半年時間內溫CHEM,大致上要做到以下幾樣野跟先後次序):

1. 重溫F4-F5所有課題(CORE)
2. 確保熟讀F6課題(ELECTIVE)
3. 操練by topic past paper (CE / AL / DSE),認識題型/考法/marking要求
4. 操練by year past paper (DSE 2012-2017),訓練時間控制/完整syllabus考核
5. 背書 (硬性資料 e.g. 定義 / 反應方程 / 計算公式 / 常見例子...etc)

一般黎講,除非你F4 F5一路都成績好好,否則應該F4 F5既野大部分都已經唔記得曬。如果D野你係識,只係印象模糊咁還好,因為讀返就會記得,
如果你直頭係唔識,咁唔該你更加要早D開始讀。

唔洗一開始即做PAST PAPER,
如果你concept未清,做黎都無用,浪費左d PP。

自問未熟既,可先做下書商question bank先,有返個底先做舊制PP (CE / AL)進一步訓練自己解題,再黎先做DSE PP。
除非你真係做曬書後exercise / QB,否則我唔太建議你再買exercise返黎做。
好多exercise其實出得唔太近DSE,一係問法唔似,一係就懶係深太離地。

最理想係年尾溫曬所有topic,唔得既最小都要二月前溫曬(二月學校考mock)
elective就中六一路讀一路溫,keep住清pp。

操練past paper方面,最好分by topic / by year去做。
by topic作用係清concept,可以好快速地溫返果課既內容,又唔會用好多時間,但一定要mark低曬唔識做果d題目,遂題睇返明點做同埋睇下marking。

by year主要作用係要黎練個做卷時間,同埋一次過考曬全個syllabus,睇下自己邊d topic特別弱。

你愈早溫曬core就愈早可以操by year。
elective可以放後d先操by year,因為內容唔多。

至於背書,我指既係一d要硬記既資料,例如solubility rules, fossil fuel pollutants, molecular shapes, org chem reactions等等。

背書我會放後期,唔係話你開頭時唔洗背,而係考之前要再背到爛熟,熟到一睇題見可以即時寫得出果種。

一年DSE點都有10零分係背左就答到,而往往呢D位就係LV 4 5 5*既學生miss左既地方。因為佢地成日覺得自己果d野好易自己會識,而到實際考時又即場未必諗到 / 寫得唔夠準確。

我舉例,就咁問defition of "dynamic equilibrium" / "enthalpy change" / "average rate" / "allotrope" / "enantiomerism" 等等

呢D字眼你會認得,亦可能都知係咩黎,但考試時要你自己好簡潔地寫個定義出黎其實唔係咁易,如果你自問寫唔出,咁唔該你花D時間去背下。

搵本notebook抄低曬所有要記要背既野,到最後背時好有用

even我自己考左5年5**,
去考場都會帶一張A4紙 寫曬自己有可能記唔清楚既野 入場前睇下咁
(通常係industrial chem果D reaction conditions)

寫住咁多先

想做化學博士,再做差佬?

想做化學博士,再做差佬?

認真 香港讀完chem phd真係難搵野做
一係出國做research
一係做政府 (前題你要挑得贏成堆phd)
留香港既大學做教職係極難 因為已經無位
NO2- nitrite ion洗唔洗識畫? 如果要既話係點畫?

NO2-屬於polyatomic ion(多原子離子)
HKEA syllabus係有明文講唔考呢d ion既shape

不過仍然有可能叫你估下佢有無obey octet rule
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞