[DSE化學2018]同學準備好DSE CHEM未?

1001 回覆
89 Like 24 Dislike
我dse時有買成套CCLee做ref
但多數睇elective 同 eqm 呢兩個大part, 其他都係飛下飛下就算

知道自己興趣唔係chem, chem phy純粹幫助我bio咁
CCLEE真係經典黎
當年我AL無睇過CCLEE
但大學grad左出黎教都特登去二手書舖買套黎參考
以前AL真係考深入理解
市面上應該真係得CCLEE講解得比較清楚
依家果堆真係不了
同意
好彩條友仲有筆跡。順便j下佢手字(應該女人黎)😍
差唔多啦
上堂講野成日走音
又好鍾意要人用PRS答問題果個
明我講乜會明

除左core之外讀過d environmental / cosmetic science / material (e.g. liquid crystal / LED) 等等
巴打我睇你條syllabus link
見到有啲 xxxxxxxyyyyyzzzz
係咪姐係cut左唔洗溫
好耐啦
liquid crystal主要都係學佢LCD mon on off控制出光量個原理 對於liquid crystal本身都無講太多 除左structure
cosmetic果個係d general既elective黎 乜人都讀得 都係介紹下d日常護膚用品咁 幾得意但無乜chem knowledge
係 佢劃左線/highlight左即係同之前個舊version唔同既地方
glass某程度上係amorphous + impure既SiO2
一般liquid cooling到一定程度就會crystalize
但glass係liquid一路cooling然後個viscosity上升到一定程度但又未crystalize
最後變成左一個disorder而又rigid既狀態
而其實好多時glass會叫返做glass state 未必當liquid (因為性質上唔太吻合)
幫問

呀仲有點解有啲反應要用porous ceramics嘅?
書無寫上網又查唔到
龜蛇咁點解?
你講chemical cell果個?定cracking
Cracking果個原因真係查唔到
但chemical cell果隻又係咩?
cracking果個係catalyst 主要成分有Al2O3
mechanism上令carbon chain上既H抽走左 形成cation 進而令條chain rearrange而斷開

chemical cell果個純粹係有small hole容許ion有限度地通過 maintain the overall charge balance between two half cells (prevent internal resistance build up)
Chem 補習撚留名

連dipole-dipole 個啲都cut 真係唔知點教落去
係 愈cut愈少 d學生只會更加難明個原理
所以dipole dipole果三種力我會教埋
但講明exam唔要求出全名
但要知polar force > non polar force
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞