[DSE化學2018]同學準備好DSE CHEM未?

1001 回覆
89 Like 24 Dislike
Pure 既acid係covalent compound咁dilute既acid會變ionic compound?

唔可以咁講
佢本身係covalent compound就covalent compound
只係溶水時可以經ionization呢個過程產生ions
2017 DSE CHEM 建議答案 (更新版)
https://drive.google.com/open?id=0ByUmqZEz6y6nd0FvUW1YcDNXeWc

收到真跡後微調返部分答案
用左2份5**+1份5* 2017 chem真跡卷做參考
有東西想請問下,非常感激
1. 請問幾時須要寫state?
2. Ionic equation 是不是一定要寫State?
3. Methanol Synthesis Process 的catalyst 是CuO/ ZnO/ Al2O3,是不是只寫其中一個就OK(ie.CuO)?
2. Ionic equation 是不是一定要寫State?
3. Methanol Synthesis Process 的catalyst 是CuO/ ZnO/ Al2O3,是不是只寫其中一個就OK(ie.CuO)?

1.
除左enthaply一定要寫,或者個實驗有明顯observation related to question (e.g. precipitate),一般equation唔會要求寫state。
我既建議係,你確定到成條equation d state就寫埋,唔firm既就成條都唔寫。
2.
ionic equation好多時會有precipitate,咁就最好寫埋。
如果你係普通redox/org chem果d就無所謂。
睇返題目個重點係問緊咩
3.
mixture黎唔係求其寫一隻

1.
除左enthaply一定要寫,或者個實驗有明顯observation related to question (e.g. precipitate),一般equation唔會要求寫state。
我既建議係,你確定到成條equation d state就寫埋,唔firm既就成條都唔寫。
2.
ionic equation好多時會有precipitate,咁就最好寫埋。
睇返題目個重點係問緊咩
3.

即是我答題目要寫全部(ie CuO/ ZnO/ Al2O3)? 非常感謝

1.
2.
睇返題目個重點係問緊咩
3.

即是我答題目要寫全部(ie CuO/ ZnO/ Al2O3)? 非常感謝

yes
準確d係Cu+ZnO+Al2O3
之前都好多學生問過
因為textbook/雞精書個寫法令人誤會左
https://holland.pk/r0qak9fb
點解呢個由左邊數起?
https://holland.pk/r0qak9fb
點解呢個由左邊數起?

你係咪用中文讀?
中文命名法見到呢d情況(左右數起個號碼對稱)
跟返IUPAC,系統名稱入面提起先果個 就會比個細d既號碼佢

IUPAC naming參考:
p.50-51
https://www.iupac.org/fileadmin/user_upload/publications/recommendations/CompleteDraft.pdf

跟原子序,C < Cl,所以你個系統名稱會寫左"-甲基"先到"-氯"
所以-甲基會比細d個號碼佢(3-甲基)

而如果英文讀,因為個systematic name一定係跟英文字頭abc順序去排
所以英文naming會放左"-chloro"先到"-methyl"
咁既情況就會變左個chloro比細d number (3-chloro)

所以,中文同英文既命名有時係唔同的

而對於DSE,佢既準則係:
英文考,會永遠跟英文字頭abc順序
中文考,可以1. 跟原子序小至大 2. 照跟英文字頭abc順序

結論係,你呢個case其實係無話左定右數起先係絕對正確答案
而"原子序小至大"呢個規則亦只限於中文命名可以用

而近代公開試已經會儘量避免出中英文版有唔同答法既case
所以又唔洗咁驚既
唔該曬樓主
唔該曬樓主

都係果句
呢類野當識下 真係想深入既 第時入U慢愎研究 大把resource 大把勁人同你討論

而DSE level本身無學到咁深入 連d老師都未必知呢d情況點計
同埋DSE佢原意都係想考你識唔識睇結構 再用佢命名d rules
而唔係用呢d號碼對稱既case 然後用放3號定4號位去當你唔識

所以都唔洗太夾硬去做超過自己能力既野
攪掂最重點果d先講吧
做幾多年pp好 aim 5* above

舊制主要做by topic
CE 90-11吧
再早果D考法差太遠 意義不大
AL 就要小心揀返d無out syl既出黎 其實唔多

另一樣野 就係做得愈多唔代表愈好
寧願做多兩次去理解自己錯/唔識果d題目
好過去追求做左幾多年
黎緊會不定期upload下唔同topic既skills/知識

今晚攪得切既話會出個睇molecular shape既方法

我諗初期都係講d比較general既知識
志在實際d講下內容 唔想特登丟d難野怪野出黎嘩眾取寵 太離地

如果你本身叻既 可能本身都識就唔洗睇
純粹引發下學生討論

btw如果有咩topic想我講下都可以提出
黎緊會不定期upload下唔同topic既skills/知識

今晚攪得切既話會出個睇molecular shape既方法

我諗初期都係講d比較general既知識
志在實際d講下內容 唔想特登丟d難野怪野出黎嘩眾取寵 太離地

如果你本身叻既 可能本身都識就唔洗睇
純粹引發下學生討論

btw如果有咩topic想我講下都可以提出

想問下material chem本野可以嘛

都好多年無教呢課
我試下儘量答啦
唔該曬樓主

都係果句
呢類野當識下 真係想深入既 第時入U慢愎研究 大把resource 大把勁人同你討論

而DSE level本身無學到咁深入 連d老師都未必知呢d情況點計
同埋DSE佢原意都係想考你識唔識睇結構 再用佢命名d rules
而唔係用呢d號碼對稱既case 然後用放3號定4號位去當你唔識

所以都唔洗太夾硬去做超過自己能力既野
攪掂最重點果d先講吧

agree
我pick左chem 其實覺得自己係上錯賊船
只係洗濕左個頭 然後做書見到條題搞唔明
好彩有樓主你
molecular shape 分子形狀

筆記(中英對照):
https://drive.google.com/open?id=0ByUmqZEz6y6naURIS3NQN0o5WTA

今之講下點睇一個分子既shape
首先,你要知道分子既形狀其實取決於個"central atom中心原子"
H2O就係個O,NH3就係個N,PCl5就係個P

central atom上面有幾多對bond pair electron(鍵合電子對) / lone pair electron(孤偶電子對),就會決定分子個形狀

最基本,
當central atom上面有2,3,4,5,6對bond pair時,
對應既shape就會係
linear線形 (BeCl2, CO2)
Trigonal planar平面三角形 (BF3, SO3)
Tetrahedral正四面體 (CH4)
Trigonal bipyramidal三角雙錐體形 (PCl5)
Octahedral正八面體 (SF6)

特別留意,
計bond pair數量時,每條double bond / triple bond 都係當一對bond pair的
例如CO2,C上面會有2條double bond各痴住1個O,會當C上面total得2對bond pair咁諗(而唔係4對)。

如果明到呢個概念呢,就可以再睇下central atom上有bond pair又有lone pair既情況。
簡單講,無論bond pair又好lone pair又好,都係電子,都會佔空間

所以,一開始都係要睇左total number of electron pair先
例如NH3,N上面有3對bond pair + 1對lone pair = total 4 pair電子

上面講過,total 4 pair電子 = Tetrahedral正四面體
不過,雖然砌形狀既時候係Tetrahedral,
但由於4隻角中得3邊有H atom,剩低一隻角比對lone pair霸左,
lone pair係得電子,無實質atom的
導致成個Tetrahedral缺左個頂 -> 變成Trigonal pyramidal三角錐體

簡單技巧黎講,可以純粹計個central atom上既bond pair同lone pair數量
可以睇返我筆記p.5
CH4中,C既bond pair+lone pair = 4 + 0 = 4 -> Tetrahedral正四面體
NH3中,N既bond pair+lone pair = 3 + 1 = 4 -> Trigonal pyramidal三角錐體
H2O中,O既bond pair+lone pair = 2 + 2 = 4 -> V-shape V 形

講住咁多先 歡迎發問
好似有啲講得太多
例如 SO4 2- Fe(CN) 3- 呢啲好似係唔會考
好似有啲講得太多

yes polyatomic ion DSE唔考shape的
純粹做example (如果唔係得好少case)
當試下自己concept囉
好似有啲講得太多

yes polyatomic ion DSE唔考shape的

但如果要講點解 SO4 2- 係「正」四面體形嘅話
無可避免要講 resonance effect
好似有點節外生枝嘅感覺
好似有啲講得太多

好似有點節外生枝嘅感覺

呢樣我以前上堂時會係咁易提下
咁就可以討論下邊種畫法先正確
而再提出其實一個molecule其實係可以有互變既結構

因為我係幾反對跟死個syllabus一字一字果種教法既人黎
如果學生對chem每個topic知得太少太皮毛 咁成個化學觀會好窄 好難融會貫通
如果aim *或** 某d位如果有少少out syl但真係有關既 聽埋其實幾有幫助
例如kw=[H+][OH-]=1x10-14 , neutral pH at different temperature, conductometric titration, lead solder都係無話會考,DSE咪一樣出左
好似有啲講得太多

好似有點節外生枝嘅感覺

如果學生對chem每個topic知得太少太皮毛 咁成個化學觀會好窄 好難融會貫通
如果aim *或** 某d位如果有少少out syl但真係有關既 聽埋其實幾有幫助
例如kw=[H+][OH-]=1x10-14 , neutral pH at different temperature, conductometric titration, lead solder都係無話會考,DSE咪一樣出左

嗯,我覺得就 case by case 咁睇啦

kw=[H+][OH-]=1x10-14 我認為教埋會好啲嘅,因為課程本身已經要求學生知道 H2O 會 slightly ionise,教埋 kw 俾多一個 quantitative 嘅手段可以令呢一部分更完整

至於 conductometric titration, lead solder 呢啲,今年出咗唔知幾時先再出,可能下年又出另一隻聽唔知咩 titration 或者唔知咩 alloy,教得幾多喎
如果係為咗令學生融會貫通而俾多幾個例子,動機係好。不過有啲學生可能反而會混亂啫
好似有啲講得太多

好似有點節外生枝嘅感覺

嗯,我覺得就 case by case 咁睇啦

kw=[H+][OH-]=1x10-14 我認為教埋會好啲嘅,因為課程本身已經要求學生知道 H2O 會 slightly ionise,教埋 kw 俾多一個 quantitative 嘅手段可以令呢一部分更完整

至於 conductometric titration, lead solder 呢啲,今年出咗唔知幾時先再出,可能下年又出另一隻聽唔知咩 titration 或者唔知咩 alloy,教得幾多喎
如果係為咗令學生融會貫通而俾多幾個例子,動機係好。不過有啲學生可能反而會混亂啫

無話教得多唔多
呢d野只能喺平常教既時候滲d滲d 當然 提到既時候會講到明out syl唔考的
咁講啦 正正係唔想有個好死既界線 令學生死跟個syl去讀 多一隻字都唔去睇
呢d讀法 一來佢唔會考得好好 二來佢實際亦學唔到d咩

咁會講d咩 同講幾多 我就覺得係睇返個老師判斷同埋學生個程度
我自己個準則係 果樣野識左對syl內既野係有幫助更明白既 咪講下囉
例如notes果度 seesaw T-shape我都有放埋
只係教果時會講明HKEA邊d唔會出
最緊要係成個概念學果時唔好因為syl既限制而講d唔講d(事實上dse chem syl cut到幾不知所謂大家都明),否則見到一d深入少少既case學生就會即刻唔識自己諗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞