[DSE化學2018]同學準備好DSE CHEM未?

1001 回覆
89 Like 24 Dislike
Ching有冇讀pgde?
Ching有冇讀pgde?

無 不過黎緊都想報下(雖然機會好微)
organic嗰到alkene變haloalkane,例如加HBr 洗唔洗寫埋in CCl4

唔洗 state都唔洗寫
dse係咪好鍾意考H2O2
我見本書冇寫,如果係既話係咪要背哂佢係acidic同埋alkaline時候既reaction

可以即場自己砌 當然你要concept夠清同練過
H2O2可以做OA / RA
做OA時自己reduce H2O2 -> H2O
做RA時自己oxidize H2O2 -> O2
acidic同alkaline condition個分別係balance時加H+同OH-
唔洗背 可以砌出黎
btw
非常抱歉呢個11月youtube無出到片
唔係懶左唔拍 係場地果度一直就唔啱時間
黎緊仲面臨要搬遷 月底前要走
依家已經密密出去睇租盤 (今個禮拜日約左4個業主 )
我應承各位DSE考生 一攪掂我會補拍返曬d片
如果大家睇左依家d片唔明既 歡迎留言問 (youtube/呢個post/TG都ok)

youtube channel:
https://www.youtube.com/channel/UCPE9pbWdjviOfSWRn9V2kRQ

TG: elvislamchem
https://t.me/elvislamchem

再戰CE MC pp
星期六推推
enthalpy cycle 下年會唔會考 今年信錯左補習佬 以為唔使考 溫都無溫過
不過我廢

係咪補public health果位
dse syllabus不嬲明文寫左考生係要識畫enthalpy cycle的 只不過佢次前未出過咁解

同埋我唔建議放棄cycle
你用algebra係會令你做mc or某d題目快d
但有時佢唔show d equation比你既話
用algebra要自己列返d式出黎 會仲慢
同埋佢要封你仲唔列algebra/公式 大把方法

唯獨用cycle係任何情況起碼一定做到
enthalpy cycle 下年會唔會考 今年信錯左補習佬 以為唔使考 溫都無溫過
不過我廢

係咪補public health果位
dse syllabus不嬲明文寫左考生係要識畫enthalpy cycle的 只不過佢前未出過咁解

同埋我唔建議放棄cycle
你用algebra係會令你做mc or某d題目快d
但有時佢唔show d equation比你既話
用algebra要自己列返d式出黎 會仲慢
同埋佢要封你用唔到algebra/公式 大把方法

唯獨用cycle係任何情況起碼一定做到
見到人屌element chem真係得啖笑
老實講只要上堂認真聽書 做齊野係無可能fail test
人蠢另計
Cyclic hydrocarbon 使唔使識?

知道d簡單cases
例如cyclohexane/cyclohexene之類 佢地chemical properties上同普通alkane/alkene一樣就ok

naming唔考

benzene唔考 不過要知佢同一段alkene性質唔同
巴打 想請問orangic chem個啲轉黎轉去嘅route 係咪一定要背曬
巴打 想請問orangic chem個啲轉黎轉去嘅route 係咪一定要背曬

係 無得避

係 無得避

巴打我想知你講out C野會講到去邊 舉下例可以嘛

我個人原則係
1. 果樣野係正常DSE學生level聽得明 而且唔會太難明
2. 識左對學生個理解concept有用 例如容易d自己prove唔洗硬記d fact
3. 唔會同DSE level既概念知識造成衝突/矛盾

例如pH 我會講下temp升跌令純水個pH唔係7.0個原因

oxidation number會講下S2O32-,S4O62-,S2O82-呢d點解個O.N.咁特別

enantiomer其實唔一定要有chiral center 只要no plane of symmetry就得

molecule有2個或以上chiral center可以係achiral

enantiomer只係general chemical properties相同 複雜d既反應(例如enzyme)係會selective

alkene + HBr點出個intermediate 邊個穩定d 所以會對應個major product

水個surface tension係點黎 從而解釋detergent點破壞surface tension

transition metal ion有color同variable O.N.係因為佢地d electrons可以吸光做intra shell transition (d-d transition) 所以Sc3+ / Zn2+果d因為做唔到transition就會colorless

講住咁多先
樓主一腳踢做哂咁多野真係幾西利

多謝前公司夠無良 要我一個人打理曬一科chem S.4-S.6
由乜資源都無開始做 到做齊自己一套完善既notes 起碼要3年以上
攪埋配套齊曬要5年 仲要keep住update
只能夠講好睇你有無心去經營
hea教既教十幾廿年照用書用配成powerpoint教都大有人在

巴打我知你講邊間 你個名都我都聽過唔少fd話你教得幾好
不過我從來無去過果到補習
我都聽過有幾科既老師幾好,但好似都已經無做

多謝前公司夠無良 要我一個人打理曬一科chem S.4-S.6
由乜資源都無開始做 到做齊自己一套完善既notes 起碼要3年以上
hea教既教十幾廿年照用書用配成powerpoint教都大有人在

竟然有人識我 多謝支持
係呀近呢一年好多老師走
佢又請唔返d有經驗既人

竟然有人識我 多謝支持
係呀近呢一年好多老師走
佢又請唔返d有經驗既人

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞