[DSE化學2018]同學準備好DSE CHEM未?

1001 回覆
89 Like 24 Dislike
放聖誕假推推 (雖然我自己無假放 )
開始拍緊elective part既歷屆題解啦
https://www.youtube.com/channel/UCPE9pbWdjviOfSWRn9V2kRQ
依家出左2015-2017
黎緊會逐d逐d出
依家dse chem 2015-2017既所有題目已經出曬詳解video(paper 1 MC & LQ, paper 2 In chem & An chem)
希望可以儘快拍埋2012-2014

btw 依家youtube已經過左600訂閱
雖然數字上唔係好多
但對我黎講絕對係支持同肯定
多謝咁多位信任
我想問下一2018 chem dse有冇部份考核內容有修減or新增?thx
2018retaker

有dative covalent bond?

梗係有
2017先考過3分LQ

Dative covalent個箭咀係點指?
由donate lone pair果個指去收果個
e,g

NH3→H+ 變NH4+

DSE要考nucleophile attacks electrophile?
唔洗識nucleophile/electrophile
純粹知會咁樣就ok
唔洗識專有term啫
pish
大家咁話
今晚都要上堂
如果數chain isomer既話
可以用main chain長度分批去數
例如C7H16
分C7 C6 C5 C4 四set去數
C7 得一個
C6 有 2 / 3 methyl
C5 有 2,2 / 2,3 / 2,4 / 3,3 / 3(ethyl)
C4 有 2,2,3
一共9個

至於cis trans / enantiomer
簡單計法就係
max number of isomer = 2^n (n= double bond or chiral center數量)
但當中有d情況可能會重複左

當然 經驗最緊要啦
btw
講開上堂 容許我喺度賣個廣告
就係之前有部分同學遲join我regular班
導致miss左9月10月兩大課 acid base 同 redox
之後成日比人問會唔會再開班

幾經交涉 黎緊會最後加開兩場special course去比同學補上返呢兩課:

acid and base追加班:
28/12(thu) & 29/12(fri)
4:00-5:30 , 5:45-7:15 (連堂)

redox追加班:
4/1(thu) & 11/1(thu)
5:00-6:30 , 6:45-9:15 (連堂)

本身呢兩班係開黎for我regular班既同學補返堂用
但前排有唔少人TG我問呢兩課書

如果想最後爆一爆追返 了解返題型考法既
都歡迎加入

兩課各四堂 notes/exercise/question bank/pp題型都會派齊

因為時間有限 開埋呢兩場應該唔會再開了

詳情可tg: https://t.me/elvislamchem
唔洗識nucleophile/electrophile
純粹知會咁樣就ok
[img]assets/faces/xm/sosad.gif[/img] 我又講錯野?
無[img]assets/faces/xm/wink.png[/img] 唔洗識專有term啫
巴聖誕快樂[img]assets/faces/xm/kiss.png[/img]

問下炸
Ching聖誕快樂
想問formation of nylon/polyesters呢兩樣野今年出嘅機會大唔大
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞