[DSE化學2018]同學準備好DSE CHEM未?

1001 回覆
89 Like 24 Dislike
呢個好似唔覺書有寫 邊本?
Thanks a lot
你問個兩隻都唔溶係水

因為用其他alkali就太alkaline
會整爛棵植物
唔溶水果d叫base
總之放入水free出黎既OH-少就當weak

soil落CaO / Ca(OH)2
主要原因係平 同埋鹼性唔強唔會影響種植
alkali係water soluble base
by definition黎講都叫base
一樣叫neutralization

pure ammonia其實可以做fertilizer
但toxic同難儲存

(nh4)2so4 nh4no3係nitrogen fertilizer
唔一定要npk齊曬

nh4+係acidic 因為 Nh4+ <-> Nh3 + H+
zeiglwr natta係material chem先讀
雖然OCl2 octet但Cl個O.N.係+1
易爆炸出Cl2 O2

Book2, p.220

利申:舊版書
octet一定係8
唔係8 = non octet
octet只係一個好初步既指標去估個物質穩唔穩定
而事實上non octet而又stable既case係極多
所以octet rule實際上好少用
你寫suitable catalyst就ok
catalyst只需記大路case
例如haber process, steam reforming, hydrogenation, H2O2 decompose,

有任何harmful gas都要用fume cupboard
其實考試會真係問你點解Cl2O 係唔stable 咩? 如果OCl2 係因為唔尋常既ON 所以唔stable,咁OF2 係咪都會explosive 呢?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞