[DSE化學2018]同學準備好DSE CHEM未?

1001 回覆
89 Like 24 Dislike
推下
Sructursl formula係畫structure定點
Sructursl formula係畫structure定點

係畫structure
一段show埋bond
Ug 報左18 chem lm
唔會咁快就準備好呀?

加油 得閒上黎問下野都好歡迎
btw HKEA報名費又加 今單單報一科chem都900蚊
搵sam chai啦
佢識問女何所欲

唔會咁快就準備好呀?

因為呢個post已經係第三年開
而之前兩年都係臨考chem前一個月先開既
係今年特別提早開定 廢事d人想問問唔切啫
想攞5
有咩要做

要around 75%先穩lv5
lv5或以上代表你唔可以有某d topic或concept係完全唔識
唔好諗住靠tip題或者某d你熟既topic拉分
因為你全部都要識答

其實同5*5** 最大既分別
就係答案對marking個準確度無咁高
同埋careless mistakes方面 個容錯率大d咁解

一般黎講
5**既人可以將careless mistake壓到5%分數左右
5*同5會再多d
lv5要控制到15%左右
巴打有冇諗過讀個教育文憑之類去日校教呀?
諗就有諗過
不過始終日校依家都好難做
教育文憑難收 日校d政策又專益老屎忽 迫走有心教果d老師

我有時向度諗,點解d人唔開私校?
提供另類選擇
巴打有冇諗過讀個教育文憑之類去日校教呀?
諗就有諗過
不過始終日校依家都好難做
教育文憑難收 日校d政策又專益老屎忽 迫走有心教果d老師

我有時向度諗,點解d人唔開私校?
提供另類選擇

只能講唔係一般人攪得掂
受好多規例限制
同埋依家私校個market係寡頭壟斷緊
加上私校行業本身個形象唔好
細間唔出名既私校只會比人感覺你係呃人錢
想攞5
有咩要做

要around 75%先穩lv5
lv5或以上代表你唔可以有某d topic或concept係完全唔識
唔好諗住靠tip題或者某d你熟既topic拉分
因為你全部都要識答

其實同5*5** 最大既分別
就係答案對marking個準確度無咁高
同埋careless mistakes方面 個容錯率大d咁解

一般黎講
5**既人可以將careless mistake壓到5%分數左右
5*同5會再多d
lv5要控制到15%左右

dse marking 其實緊唔緊

呢樣野好微妙
佢要求你答案有合理既logic flow (即係比到原因一步步prove)
而過程中要正確地運用化學術語 (即係讀chem先講得出既野)

例如要你比較HF HCl HBr既沸點
你要講到
1. HF HCl HBr simple molecular structure
2. boiling point of simple molecules depend on strength of intermolecular force
3. HF hydrogen bond, which if stronger than HCl & HBr (van der Waal's force)
4. molecular size : HBr > HCl, so strength of van der Waal's force between HBr molecules stronger than HCl
5. boiling point : HF > HBr > HCl

入左u先發覺dse真係皮毛野

其實大學chem同DSE chem個程度真係差距大到唔太關事
係研究得更加深入囉
讀到大學你會發現好多中學chem教既野都唔係完全正確
或者只係抽某個簡單例子講 所以得個背字
反而AL chem就真係算關大學chem事

可唔可以解釋下effective nuclear charge係咩?first ionisation energy係咩?
同埋點解個trend有分別

可唔可以解釋下effective nuclear charge係咩?first ionisation energy係咩?
同埋點解個trend有分別

兩樣野都out syl架wor

effective nuclear charge(有效核電荷)即係扣減左inner electron shell既blocking後outermost electron真正feel到既nuclear charge(proton既positive charge)

因為inner electron shell會令nucleus同outermost electron之間既吸引力減弱(shielding effect屏蔽效應)

呢樣野通常用黎解釋periodic table由左至右一行(e.g. Na -> Ar)個atomic radius會decrease既trend

first ionisation energy(第一電離焓)係指要令一粒atom remove佢一粒outermost shell electron時所需既能量
即係 A -> A+ + e- 既enthalpy change

而由於唔同既atom有唔同electronic arrangement
有d元素會比較易甩電子 例如Na 2,8,1
咁就需要少量能量就ionize到1e-
個first ionisation energy會低d

而有d元素佢本身outermost shell係full filled (or half filled for transition elements)
咁就會好穩定 -> 難甩電子
個first ionisation energy會偏高
例如Ar 2,8,8
想問樓主有無幫開人補習
點解咁熟dse
原諒我無追post
想問樓主有無幫開人補習
點解咁熟dse
原諒我無追post

依家全職專補DSE chem
有開補習班 & 上門私補兩種

補習班
MK租左個課室上堂
依家暫時有兩班 依家教完redox

A班: tue 1:00-2:30 (2:30-3:00問書時段) [for自修生]
B班: tue 7:30-9:00 (9:00-9:30問書時段) [for日校生 & 自修生]

一班最多收10人
黎緊可能會再開第三班 暫時預計開星期五傍晚時段 未定 (最少夠4人先開新班)

如果想進度個人化d同埋更貼身教 可選擇上門私補
但會收費會較補習班貴

配套方面有:

1. 全自家notes(中英對照),唔係教科書 / 其他補習社notes等等現成教材
2. by topic exercise (CE/AL/DSE題型全部自己sort,唔係網上down果種)
3. by topic question bank
4. 自家2013-2017 chem 5**真跡答題範例(小弟拙作 )
5. 其他exercise, mock, etc

教學進度plan / 收費詳情等等可telegram / whatsapp我

TG: elvislamchem
https://t.me/elvislamchem
想問樓主有無幫開人補習
點解咁熟dse
原諒我無追post

唔敢當 叫做有少少研究咁
之前喺一間補習社教左6年dse chem (真係6年黎日日專教chem 一個星期教10班左右 )
自己又走去考左5屆dse 了解下學生去到實戰有咩困難咁
都叫做對得住自己大學讀chem grad啦

btw唔嫌棄既話可以訂閱我個youtube channel解dse chem試題
https://www.youtube.com/channel/UCPE9pbWdjviOfSWRn9V2kRQ
有冇快d既方法記到哂organic chem堆反應
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞