[DSE化學2018]同學準備好DSE CHEM未?

1001 回覆
89 Like 24 Dislike
Aspirin 係咪得C=C carboxyl group ester group

得ester同carboxylic acid
ring入面果d唔係c=c bond黎
果個叫benzene ring(苯環)
唔算alkene
dse唔學benzene既反應
但要知佢唔係普通double bond
點解Crown Ether可以令K+溶到係Organic Solvent到

佢個環上面果d O既lone pair可以donate比個K+(dative) 令個K+ stablize左喺中間
點解Crown Ether可以令K+溶到係Organic Solvent到

佢個環上面果d O既lone pair可以donate比個K+(dative) 令個K+ stablize左喺中間

同埋係size-dependent, 18-crown-6既cavity先係啱啱好放到粒K+係中間,細粒d既ion e.g. Na+就要用細d既crown e.g. 15-crown-5
我想問下一2018 chem dse有冇部份考核內容有修減or新增?thx
2018retaker
我想問下一2018 chem dse有冇部份考核內容有修減or新增?thx
2018retaker

2018retaker

有dative covalent bond?

梗係有
2017先考過3分LQ
之前見巴打話chemical cells要識6種
我睇書仲有2種,lithium primary cell 同nickel cadmium cell係咪唔考

呢個set-up係咪書有 好似見過但搵唔翻

cracking

我都知。。
但想溫翻detail

cracking

我都知。。
但想溫翻detail

2 only?[img]assets/faces/xm/sosad.gif[/img]

Yes
2018retaker

有dative covalent bond?

梗係有
2017先考過3分LQ

Dative covalent個箭咀係點指?

比電子果個 指向 收電子果個
之前見巴打話chemical cells要識6種
我睇書仲有2種,lithium primary cell 同nickel cadmium cell係咪唔考

佢可以出個你未學過既cell
然後比資料你 跟redox / cell既concept去考
2016 MC Q15出過Ni-Cd cell

cracking 然後再駁其他reagent去test cracking既products
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞