[DSE化學2018]同學準備好DSE CHEM未?

1001 回覆
89 Like 24 Dislike
想問呢2年syllabus 有冇變? 2016果時考過 aim4/5 得3 依家想RETAKE升5

無變 同埋之前個syllabus基本上都係cut左野 無加新野

路過好奇想問下
樓主認唔認為dse chem太淺
orbital提少少又唔考,organic chem唔考mechanism變左好多reaction都係背書
我係第一屆考dse,見證以前AL撚成日笑dse太淺

Org chem 考唔考mechanism 都係背書

教既mechanism淺, 考既範圍廣到不得了 根本背唔黎

大學都係open book啦

邊間大學open book

以前take過synthesis 係open book
推下先
想問呢2年syllabus 有冇變? 2016果時考過 aim4/5 得3 依家想RETAKE升5

無變 同埋之前個syllabus基本上都係cut左野 無加新野

路過好奇想問下
orbital提少少又唔考,organic chem唔考mechanism變左好多reaction都係背書

如果你以前人既身份一定會話易嫁,姐係你學完Al甚至讀埋大學再去考DSE點都會話易嫁喎,但係對班DSE黎講哩科可能係好難,因為cut得好差,學d野好散,但偏偏就係考佢地9背多過分析,對於dse雞黎講可以好難

睇返以前既高考題, 真係覺得分析易過9背 ?

一半半
理解左係自己一步步prove個答案
9背係你硬性地知個事實only
但一轉個彎/未見過既case就會唔識

今年paper 2果題redox titration都好多人攞唔足分

路過好奇想問下

有咩意思
organic chem就係唔想你死記,而係由個reagent推斷個mechanism再諗個product應該係乜野

無錯
open book先唔好
代表佢份卷難到比你即場查書都無用

路過好奇想問下

有咩意思
organic chem就係唔想你死記,而係由個reagent推斷個mechanism再諗個product應該係乜野

無錯

btw我記得我問過 但唔記得咗
巴打大學鐘意邊一field既chem

org chem囉
最憎就phy chem

有咩意思

無錯

btw我記得我問過 但唔記得咗
巴打大學鐘意邊一field既chem

org chem囉
最憎就phy chem

其實你地科大個IRE姐係點
如果我係CHEM既IRE
純粹係可以TAKE postgrad既chem course ?

呢個真係唔熟
我個年代無呢科
又推下
btw今日up左新片上youtube
https://www.youtube.com/channel/UCPE9pbWdjviOfSWRn9V2kRQ/featured?disable_polymer=1
買左部新visualizer 畫面清左光左
攪緊自己租個地方做studio 成事既話就可以出片快好多
Pish
點樣balance equstion?
利申f6
利申f6

你指邊d reaction?
redox既睇個oxidation number升跌去砌 一定啱
唔係redox 而又比較複雜既 可以代數搵返個比例
http://www.nyu.edu/classes/tuckerman/adv.chem/lectures/lecture_2/node3.html
大學淨係phy chem course 會open book
利申f6

你指邊d reaction?
redox既睇個oxidation number升跌去砌 一定啱
唔係redox 而又比較複雜既 可以代數搵返個比例
http://www.nyu.edu/classes/tuckerman/adv.chem/lectures/lecture_2/node3.html

巴打想問大學organic mechanism ok嘛

大學問返professor/tutor啦
我呢d唔專業
industrial chem 話graph 揾order, x axis 同y axis 既scale 係咪可以唔同,例如x 係1格=0.2 y係1格=0.1

graph不嬲都唔洗x y軸一樣scale
自己plot只要show清楚就ok
想問2012practice paper1BQ8(direct methanol fuel cell)嗰兩條half equation係要自己deduce定有得背 ?
要deduce嘅話有無方法
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞