[DSE化學2018]同學準備好DSE CHEM未?

1001 回覆
89 Like 24 Dislike
NaHCO3 + ZnSO4點解會有反應嘅

係咪真係可以tg問野 成日係到問好似好煩

我想知有咩反應
變HSO4-?

2NaHCO3 + ZnSO4 -> Na2SO4 + ZnCO3 + H2O + CO2
from MCQ5, CE1994 P2

其實嚴格黎講佢個reaction係:
2HCO3- -> CO32- + CO2 + H2O
跟住CO32-再同Zn2+ form ZnCO3(s)
Zn2+ + CO32- -> ZnCO3(s)
而個reaction 1喺rtp下好慢
所以基本上個反應平時當唔會發生

其實係咪react with h+ ions in water ?

又唔算
但讀到上去會學到Zn Al Pb Be呢類係amphoteric metal
好多時反應個習性似acid base

講下dse雞常犯錯誤先
以為metal form唔到covalent bond,
其實form到,e.gMnO4-哩隻常用既oxdizing agent,Mn同O之間係covalent bond黎,但唔知有冇out到C

out syl.
不過我覺得知道無壞

Ug pg撚答
請畫出MnO4-既bonding structure
NaHCO3 + ZnSO4點解會有反應嘅

係咪真係可以tg問野 成日係到問好似好煩

我想知有咩反應
變HSO4-?

2NaHCO3 + ZnSO4 -> Na2SO4 + ZnCO3 + H2O + CO2
from MCQ5, CE1994 P2

其實嚴格黎講佢個reaction係:
2HCO3- -> CO32- + CO2 + H2O
跟住CO32-再同Zn2+ form ZnCO3(s)
Zn2+ + CO32- -> ZnCO3(s)
而個reaction 1喺rtp下好慢
所以基本上個反應平時當唔會發生

長知識了

仲有個reaction有CO2 gas出 entropy driven

講下dse雞常犯錯誤先
其實form到,e.gMnO4-哩隻常用既oxdizing agent,Mn同O之間係covalent bond黎,但唔知有冇out到C

out syl.
不過我覺得知道無壞

Ug pg撚答

求其搵幅頂住先

tetrahedral黎

講下dse雞常犯錯誤先

out syl.
不過我覺得知道無壞

Ug pg撚答

求其搵幅頂住先

講下dse雞常犯錯誤先

out syl.
不過我覺得知道無壞

Ug pg撚答

求其搵幅頂住先

上到大學就冇再見過MnO4了
大家記得用哩隻一定要寫埋H+ or OH- medium

呢樣都真係比較多人錯
特別係用MnO4-/H+係purple to colorless
用MnO4-/OH-就係brown precipitate(MnO2)
推下
想問下CE有個topic 叫chlorine & hypochlorite (?)同sulphuric acid and sulphur dioxide (?)
DSE考唔考
入面問dry chlorine gas reacts with hot iron, 唔識
想搵樓主問野
https://t.me/AndreSilvaa
推下
想問下CE有個topic 叫chlorine & hypochlorite (?)同sulphuric acid and sulphur dioxide (?)
DSE考唔考
入面問dry chlorine gas reacts with hot iron, 唔識

無specific地教OCl-同SO2既redox/bleaching properties
不過其本都要知OCl-有bleaching power(industrial chem chloro-alkali industry)
conc H2SO4 oxidizing properties就一定考
dse都出過兩三次

Cl2 gas + Fe wire個實驗就舊制先考
新制無特別學 但我覺得可以出
推下
DSE考唔考

無specific地教OCl-同SO2既redox/bleaching properties
不過其本都要知OCl-有bleaching power(industrial chem chloro-alkali industry)
conc H2SO4 oxidizing properties就一定考
dse都出過兩三次

咁so2 bleaching propety係點?
ClO-用oxidation
SO2用reduction 咁樣?
推下
DSE考唔考

dse都出過兩三次

咁so2 bleaching propety係點?
ClO-用oxidation
SO2用reduction 咁樣?

yes
ClO- + dye -> Cl- + (dye+O)
SO2 + dye -> SO42- + (dye-O)
SO2個bleaching power會溫和d 可以bleach一d比較脆弱既material 例如報紙 雪耳(所以海味舖賣好白果d就係用硫磺焗過)
而SO2個bleaching effect唔會太耐 所以報紙耐左會黃返
推下
想問呢2年syllabus 有冇變? 2016果時考過 aim4/5 得3 依家想RETAKE升5
想問呢2年syllabus 有冇變? 2016果時考過 aim4/5 得3 依家想RETAKE升5

無變 同埋之前個syllabus基本上都係cut左野 無加新野

無變 同埋之前個syllabus基本上都係cut左野 無加新野

thx

路過好奇想問下
樓主認唔認為dse chem太淺
orbital提少少又唔考,organic chem唔考mechanism變左好多reaction都係背書
我係第一屆考dse,見證以前AL撚成日笑dse太淺

路過好奇想問下
orbital提少少又唔考,organic chem唔考mechanism變左好多reaction都係背書

如果你以前人既身份一定會話易嫁,姐係你學完Al甚至讀埋大學再去考DSE點都會話易嫁喎,但係對班DSE黎講哩科可能係好難,因為cut得好差,學d野好散,但偏偏就係考佢地9背多過分析,對於dse雞黎講可以好難

咁講啦
我自己都係AL撚
大學grad左DSE都未開始
初頭教dse我都覺得好淺
但始終無得直接比

舊制係先讀兩年f4f5 然後考CE
有返一定既成績
先可以上f6f7 再考AL
變左一科chem 嚴格黎講你係用4年時間去讀
中間仲要考左次公開試打左個基礎
AL考得難自然比較合理

而dse係用三年時間 直接由零開始讀 再直接考
變左你少左CE果兩年沉澱同考試經驗

AL考既真係理解程度 三粒鍾十題慢慢做
dse考既係知識既廣闊度 二粒半鍾又mc又lq
唔要求你好深入 但乜都要識d咁 技術比重大d

路過好奇想問下

如果你以前人既身份一定會話易嫁,姐係你學完Al甚至讀埋大學再去考DSE點都會話易嫁喎,但係對班DSE黎講哩科可能係好難,因為cut得好差,學d野好散,但偏偏就係考佢地9背多過分析,對於dse雞黎講可以好難

睇返以前既高考題, 真係覺得分析易過9背 ?

路過好奇想問下

Org chem 考唔考mechanism 都係背書

教既mechanism淺, 考既範圍廣到不得了 根本背唔黎

大學都係open book啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞