[DSE化學2018]同學準備好DSE CHEM未?

1001 回覆
89 Like 24 Dislike
可唔可以介紹下啲Heterocycles
我下個sem揀左Biochem讀
唔知organic個邊會唔會教到

等讀緊U d巴打答你啦
我grad左咁耐d野都開始唔記得
可唔可以介紹下啲Heterocycles
我下個sem揀左Biochem讀
唔知organic個邊會唔會教到

等讀緊U d巴打答你啦
我grad左咁耐d野都開始唔記得

咁用中學程度有冇得解釋
Amino acids既acidity好低 (除左partial dissociation)
同埋
Nucleobases溶係水OH-既concentration會升

amino acid amphoteric架wor
eqm同時出H+同OH-
nucleobases化學上應該都係base

精讀班下兩星期教到carbon compounds
今日落order印notes 679頁
比個影印舖老細鬧太厚要人手釘 釘到佢手軟
想問下CE啲卷都拎唔足分有無可能拎5**
越做越錯,越無自信
越做越錯,越無自信

你個唔足分有幾唔足先
如果差少少滿分果d都幾唔錯啦wor
2017 dse 5** jj路過
仲記得上年一考完chem就去巴打個post討論

2018jj加油呀
依家喺u有時都要讀吓Chem-related嘅野 有唔明可唔可以問吓巴打?
無追post 想問下其實補習老師成日去果啲考評局meeting 會唔會幫到佢地預測到題目 同埋緊貼啲個syllabus 我自己都有幫人補習 但去到中五中六都係踢佢去大型補習社就算 因為有啲野真係佢地先知
依家喺u有時都要讀吓Chem-related嘅野 有唔明可唔可以問吓巴打?

我呢d教開中學就廢事誤導你啦
無追post 想問下其實補習老師成日去果啲考評局meeting 會唔會幫到佢地預測到題目 同埋緊貼啲個syllabus 我自己都有幫人補習 但去到中五中六都係踢佢去大型補習社就算 因為有啲野真係佢地先知

其實果個meeting係廢 純粹係同d老師講返果屆d考生表現 同埋佢d題目邊d答案唔接受咁
之後hkea會upload返個powerpoint上網
每間日校最少派一個老師去聽 所以你學校老師都會知(我有3個日校老師frd每年去聽完同我講返)
越做越錯,越無自信

你個唔足分有幾唔足先

得7成 某啲topic
計數先有都~9成
越做越錯,越無自信

你個唔足分有幾唔足先

得7成 某啲topic
計數先有都~9成

其實又好難用CE個分界定既
因為DSE得一半左右內容係CE
份卷個模式又唔同
同埋CE都有部分野係DSE無
但做MC都可以大約估計返個程度既
依家仲早啫
越做越錯,越無自信

你個唔足分有幾唔足先

得7成 某啲topic
計數先有都~9成

份卷個模式又唔同
依家仲早啫

好啦 唔該你
咁CE有無話要做岩幾多?仲值唔值得做
越做越錯,越無自信

你個唔足分有幾唔足先

得7成 某啲topic
計數先有都~9成

份卷個模式又唔同
依家仲早啫

好啦 唔該你
咁CE有無話要做岩幾多?仲值唔值得做

CE儘做啦
5**一般8-9成左右
啱曬呢一刻好難既 keep住做keep住浸
樓主有無聽過element chem 點解一間淨補chem既補習社都會生存到 仲要chem已經唔係主科
樓主有無聽過element chem 點解一間淨補chem既補習社都會生存到 仲要chem已經唔係主科

中六每年都有2萬個人讀chem,夾埋中5,中4 中3都夠喇

收得好貴....

呢間野玩精英主義 專收名校 DGS果d
有入學試 test唔合格會踢人
咁佢收成$1500一期 同埋得一個呀sir
實賺既
想問2012practice paper1BQ8(direct methanol fuel cell)嗰兩條half equation係要自己deduce定有得背 ?
要deduce嘅話有無方法

fuel=有oxygen
咁黎手寫番條oxygen既式出黎先喇
O2+2H2O+4e- -->4OH-
我冇題目係手所以估係acidic medium
O2+2H2O+4H+ + 4e- -->4H2O
O2+4H+ + 4e- --> 2H2O
咁哩個收電子
姐係有個要放電子
姐係CH3OH係放電子
咪住先我唔知CH3OH放電子之後product出咩喎
再睇番題目,係fuel cell
咩係fuel呀?
姐係combustion
姐係overall equation我應該寫到條combustion既式
e.g CH3OH + 3/2O2 --> CO2 + 2H2O
2CH3OH+3O2-->2CO2+4H2O
我依家得CO2未有,姐係CH3OH出CO2
姐係CH3OH-->CO2
再用H+,H2O balance下
會出到 CH3OH +H2O--> CO2 +6H+6e-

好詳盡
唔該晒巴打

呢題我每年教到cell一定教埋呢題
2CH3OH + 3O2 -> 2CO2 + 4H2O
首先你要識抽返anode同cathode既reaction出黎先
根據oxidation number, CH3OH -> CO2
O.N. of C: -2 -> +4, so oxidation (anode)
O.N. of O: 0 -> -2, so reduction (cathode)

anode: CH3OH -> CO2
cathode: O2 -> H2O

用返平時普通bal redox既方法就得 (補H2O,H+,e-)

anode:CH3OH + H2O -> CO2 + 6H+ + 6e-
cathode: O2 + 4H+ + 4e- -> 2H2O

如果bal完唔sure啱唔啱 可以用O.N.驗算

因為C個O.N. total升左6, 所以anode條式會放6個e-就啱
O個O.N. total跌4(因為O2兩個O reduce), 所以cathode條式會收4個e-就啱

題目講明acidic medium所以唔洗用OH-去抵消d H+

syllabus學果7隻電池既equation全部都唔洗背
100%可以用呢個方法prove返出黎

syl入面有邊幾隻battery? 又有咩eqt?

上面6隻+fuel cell
要識自己砌返anode cathode half equation

實賺既

睇佢D 數據... 有人補完只得5

實賺既

睇佢D 數據... 有人補完只得5

我都係同行
好憎呢間野,我明白補習社係生意
但做教育唔可以去到咁盡,真係咁醒的邊駛補你
唔係話一定要補底,但唔需要做到踢人走,同埋係班入面開哂名咁話人成績差
以前接收唔少比element踢出黎的人,我唔敢話自己教得好,但最少我會比耐性令學生進步
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞