[DSE化學2018]同學準備好DSE CHEM未?

1001 回覆
89 Like 24 Dislike
巴打 想請問orangic chem個啲轉黎轉去嘅route 係咪一定要背曬

係 無得避

巴打我想知你講out C野會講到去邊 舉下例可以嘛

我個人原則係
1. 果樣野係正常DSE學生level聽得明 而且唔會太難明
2. 識左對學生個理解concept有用 例如容易d自己prove唔洗硬記d fact
3. 唔會同DSE level既概念知識造成衝突/矛盾

例如pH 我會講下temp升跌令純水個pH唔係7.0個原因

oxidation number會講下S2O32-,S4O62-,S2O82-呢d點解個O.N.咁特別

enantiomer其實唔一定要有chiral center 只要no plane of symmetry就得

molecule有2個或以上chiral center可以係achiral

enantiomer只係general chemical properties相同 複雜d既反應(例如enzyme)係會selective

alkene + HBr點出個intermediate 邊個穩定d 所以會對應個major product

水個surface tension係點黎 從而解釋detergent點破壞surface tension

transition metal ion有color同variable O.N.係因為佢地d electrons可以吸光做intra shell transition (d-d transition) 所以Sc3+ / Zn2+果d因為做唔到transition就會colorless

講住咁多先

水個surface tension係點黎
想知
H bond?

H2O molecule之間form大量H bond
水底既H2O四方八面都有H bond equal地拉住
但水面既H2O得水底方向有H bond拉 水面得空氣
形成左個淨拉力傾向將H2O向內拉 一滴水珠既情況就向中心方向拉
好似有層保鮮紙包住左滴水咁

路過好奇想問下
樓主認唔認為dse chem太淺
orbital提少少又唔考,organic chem唔考mechanism變左好多reaction都係背書
我係第一屆考dse,見證以前AL撚成日笑dse太淺

如果你以前人既身份一定會話易嫁,姐係你學完Al甚至讀埋大學再去考DSE點都會話易嫁喎,但係對班DSE黎講哩科可能係好難,因為cut得好差,學d野好散,但偏偏就係考佢地9背多過分析,對於dse雞黎講可以好難

咁講啦
我自己都係AL撚
大學grad左DSE都未開始
初頭教dse我都覺得好淺
但始終無得直接比

舊制係先讀兩年f4f5 然後考CE
有返一定既成績
先可以上f6f7 再考AL
變左一科chem 嚴格黎講你係用4年時間去讀
中間仲要考左次公開試打左個基礎
AL考得難自然比較合理

而dse係用三年時間 直接由零開始讀 再直接考
變左你少左CE果兩年沉澱同考試經驗

AL考既真係理解程度 三粒鍾十題慢慢做
dse考既係知識既廣闊度 二粒半鍾又mc又lq
唔要求你好深入 但乜都要識d咁 技術比重大d

多謝巴打分享
又想問下,以前我讀theory ok
但係做lab真係唔多掂,成日做完發現error大,特別係titration呢d
其實有冇咩心得?定係都係熟能生巧?

lab唔係我強項啦 (雖然UST果時d chem lab個個星期chur到pk )
睇下error係咪大到要reject既地步囉 好多時可能係d儀器本身老化
以我身邊識既frd 包括phd日日做lab果d 基本上都係話唔掂做到掂
好多時error真係唔知邊度黎

你都係ust人,我都係wor

lab的error多數來自做lab果時太隨意,同心急
慢慢來通常會準d﹐不過lab永遠冇完美,所以先要做勁多次黎減少error

一般都好少話error到要再做過既
印象中得一次 要check舊蛋糕有幾多糖咁上下
個sample發曬霉都要我做 最後要過幾日特登上lab用新sample做多次
btw依家d lab tech係咪仲係果堆人

另外想問,如果physics廢,大學讀chem會唔會好難捱
16 chem 路過
我廢到仆街

各位後生仔加油

咁講啦
我自己都係AL撚
但始終無得直接比

有返一定既成績
AL考得難自然比較合理

多謝巴打分享
但係做lab真係唔多掂,成日做完發現error大,特別係titration呢d

lab唔係我強項啦 (雖然UST果時d chem lab個個星期chur到pk )
睇下error係咪大到要reject既地步囉 好多時可能係d儀器本身老化
以我身邊識既frd 包括phd日日做lab果d 基本上都係話唔掂做到掂

慢慢來通常會準d﹐不過lab永遠冇完美,所以先要做勁多次黎減少error

個sample發曬霉都要我做 最後要過幾日特登上lab用新sample做多次

唔會
港大有2個physical chem
係哩2個chem會爛少少之外其他ok

phy chem 都叫爛.....

good luck

如果你以前人既身份一定會話易嫁,姐係你學完Al甚至讀埋大學再去考DSE點都會話易嫁喎,但係對班DSE黎講哩科可能係好難,因為cut得好差,學d野好散,但偏偏就係考佢地9背多過分析,對於dse雞黎講可以好難

咁講啦
我自己都係AL撚
但始終無得直接比

有返一定既成績
AL考得難自然比較合理

多謝巴打分享

會 我就係一個例子
不過呢 我覺得讀書做野 好多事都係關關難過關關過
殺到埋身都係要解決
當年有個同學year 1其他科tran過黎chem 一樣讀到phd

多謝巴打分享

唔會

phy chem 都叫爛.....

good luck

我讀果時phy chem好爛啊 又難到爆
最記得個prof upload assignment會擺埋答案
leacture對全班講明copy is ok, do it yourself will lead to fail

咁講啦
我自己都係AL撚
但始終無得直接比

有返一定既成績
AL考得難自然比較合理

多謝巴打分享

唔會

我assume係講緊中學physics廢…?
physical chem其實同中學phy都冇乜關係 (利申 AL jj 唔知DSE syllabus)
quantum果d基本上都係完全聽唔明 到考果刻都仲係唔明

唔會

我assume係講緊中學physics廢…?
physical chem其實同中學phy都冇乜關係 (利申 AL jj 唔知DSE syllabus)
quantum果d基本上都係完全聽唔明 到考果刻都仲係唔明

想知如果條問題要搵限量反應物

應該要點樣表達/寫出黎

應該要點樣表達/寫出黎

最簡單寫法:
2H2 + O2 -> 2H2O

計好H2 O2各自mole後
寫:因為每1mol O2與2mol H2反應,所以H2是限量反應物。

應該要點樣表達/寫出黎

最簡單寫法:

寫:因為每1mol O2與2mol H2反應,所以H2是限量反應物。

我點樣可以又快又準咁知邊樣係excess?

小弟拙作 參考下
https://youtu.be/pFeq41qjB58
8:00前係題解 8:00後係技巧
覺得好既請訂閱

應該要點樣表達/寫出黎

最簡單寫法:

小弟拙作 參考下
覺得好既請訂閱

巴打巴打
一直都唔識畫ethanply cycle 可唔可以教下我

你唔係讀緊大學chem咩

應該要點樣表達/寫出黎

最簡單寫法:

小弟拙作 參考下
覺得好既請訂閱

巴打巴打
一直都唔識畫ethanply cycle 可唔可以教下我

你唔係讀緊大學chem咩

但D DSE唔識畫cycle
但我淨係識直式.....

睇下呢兩段幫唔幫到你
https://youtu.be/qefSqyjSV5g
https://youtu.be/tUWAknhe7L4
輕攞
btw終於攪掂自己個studio(其實得個位)
呢個星期忙到爆 由睇左十幾個地方到比錢租
到買野清潔執野setup
不過呢有自己專用既工作地方係精神既
聽日會開始拍返片解題
https://www.youtube.com/channel/UCPE9pbWdjviOfSWRn9V2kRQ
輕攞
btw終於攪掂自己個studio(其實得個位)
呢個星期忙到爆 由睇左十幾個地方到比錢租
到買野清潔執野setup
不過呢有自己專用既工作地方係精神既
聽日會開始拍返片解題
https://www.youtube.com/channel/UCPE9pbWdjviOfSWRn9V2kRQ

搭單想問下bio chem?

有無有心人可以教一教我bio chem (cellular potential 問題)?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞