[DSE化學2018]同學準備好DSE CHEM未?

1001 回覆
89 Like 24 Dislike
2014 5**留名學野
Bro覺得邊年出得最好

我自己就覺得2013
出得比較多課外例子 試到考生可唔可以用學過既知識去推論 而唔係考背野
不過亦都因為咁當年個cut off頗低

2015題H2O既auto-ionization都幾好,書係未見過

果題係幾好 特別係問T increase時pH會唔會變果part 未學過第一次見會幾難諗
往年我教到pH時會講埋
要留意pH 7=/=中性 H+=OH-先係中性既定義
然後教到equilibrium時又會講下
點知佢真係出左 我d學生當年直頭直接寫Kw個constant落去唔洗計
Lm
2014 5**留名學野
Bro覺得邊年出得最好

我自己就覺得2013
出得比較多課外例子 試到考生可唔可以用學過既知識去推論 而唔係考背野
不過亦都因為咁當年個cut off頗低

2015題H2O既auto-ionization都幾好,書係未見過

果題係幾好 特別係問T increase時pH會唔會變果part 未學過第一次見會幾難諗
往年我教到pH時會講埋
要留意pH 7=/=中性 H+=OH-先係中性既定義
然後教到equilibrium時又會講下
點知佢真係出左 我d學生當年直頭直接寫Kw個constant落去唔洗計

咁都tip中
原來你係咁教
我平時係教pH=7係neutral哩句係25度果陣先岩
係35度/45度,個neutral point會唔同,會跌到去6.幾(個數字係9up但總之係少咗),因為多咗H+
依家發覺你H+=OH-先係中性既定義哩句好似仲清楚
長知識了

我一開始教pH就已經講埋
我acid and base筆記:

其實呢d概念開頭學時清左先
好過你遇到問題先逐樣解
之後讀上去先唔會咁易亂
2018 retaker 依家先開始溫會唔會太遲?

準備tritake
兩個functional group既naming考唔考
巴打 我係2017chem5*
今年retake chem 想跟你補下chem得唔得?
巴打有咩可唔可以私底下問 啲問題驚煩到人 好似上次問ionic covalent咁

咁你上年咩grade?

只會考1C=C + any 1 functional group
或者any 1 type functional group X n
例如CH2=CHCOOH或HOCH2CH(OH)CH2OH
巴打 我係2017chem5*
今年retake chem 想跟你補下chem得唔得?

歡迎
TG: elvislamchem
t.me/elvislamchem
依家都有d上年5*既同學補緊
巴打有咩可唔可以私底下問 啲問題驚煩到人 好似上次問ionic covalent咁

你鍾意係度問都得
TG問我都得 事實上都唔少人問
TG: elvislamchem
t.me/elvislamchem
請問Ziegler-Natta catalyst 要識幾多
請問Ziegler-Natta catalyst 要識幾多

core唔洗識
elective學material chem都係識個名就ok

只會考1C=C + any 1 functional group
或者any 1 type functional group X n

即係唔洗理multiple prefix跟alphabet排?

即係唔洗理multiple prefix跟alphabet排?

係 佢講到明唔考的
p.70
http://www.edb.gov.hk/attachment/en/curriculum-development/kla/science-edu/ref-and-resources/Supplementary_note_for_Chem_30Oct2015_e.pdf
chem準備攞1黎留名improve
細佬我讀緊給組合科學 (生化) 覺得Chem真係難到仆街
無乜信心有2 有冇咩tips幫幫手

其實依家好多學校都放棄唔再開組合科學

一來大學唔prefer計組合科學

二來組合科學其實即係純bio純chem每邊各抽一半內容
到時考DSE都要考兩份卷 分兩日考 變左overall要兼顧既野仲多過單讀一科

三來bio chem每邊讀得少少 變左好多位個理解唔夠深入 反而難讀左 因為好多背後理論唔學 變左要焗背

好多人以為組科考既內容會淺d 呢個係事實 但同時因為考生理解無咁深入詳盡 變左overall成績仲低過純bio純chem

多謝巴打先
咁係咪無得搞 係既我疊埋心水溫bio算
細佬我讀緊給組合科學 (生化) 覺得Chem真係難到仆街
無乜信心有2 有冇咩tips幫幫手

其實依家好多學校都放棄唔再開組合科學

一來大學唔prefer計組合科學

二來組合科學其實即係純bio純chem每邊各抽一半內容
到時考DSE都要考兩份卷 分兩日考 變左overall要兼顧既野仲多過單讀一科

三來bio chem每邊讀得少少 變左好多位個理解唔夠深入 反而難讀左 因為好多背後理論唔學 變左要焗背

好多人以為組科考既內容會淺d 呢個係事實 但同時因為考生理解無咁深入詳盡 變左overall成績仲低過純bio純chem

多謝巴打先
咁係咪無得搞 係既我疊埋心水溫bio算

你中幾?
讀得組科好難話放棄是但一邊 overall個grade拉得好勁
chem準備攞1黎留名improve

係咪真係1先
好認真咁講
如果自問係lv 2 lv 1 U
我會叫你問下自己係咩原因導致咁
到底係真係唔識定係其實無用心聽書
呢樣野無得自欺欺人 點都要面對
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞