[DSE化學2018]同學準備好DSE CHEM未?

1001 回覆
89 Like 24 Dislike
我諗order背後既邏輯對中學level黎講有d難度
有興趣既睇下書上wiki望我唔反對
但我個人比較建議適當時機再學 否則好易亂
要識數organic compound入面d oxidation no.?[img]assets/faces/xm/wonder2.gif[/img]

唔洗
龜蛇不嬲鐘意同我地玩下
要識數organic compound入面d oxidation no.?[img]assets/faces/xm/wonder2.gif[/img]

唔洗
龜蛇不嬲鐘意同我地玩下

Industrial chem洗唔洗識manufacture of ethanoic acid
見syllabus好似有提 係要背埋啲process定知啲principles就夠
媽啊chem好多野記
講明唔考manufacture ch3cooh 既詳情
佢只係話用呢個為例 去apply green chem既principles

pdf p.75
http://www.edb.gov.hk/attachment/en/curriculum-development/kla/science-edu/ref-and-resources/Supplementary_note_for_Chem_30Oct2015_e.pdf
Details of industrial processes of the manufacture of acetic acid are not expected.
我想問下an chem係咪要學計ppm嗰啲?
18 dse chem 3底 對呢科真係好迷茫
ppm , ppb果d唔洗
但要識計一d唔common既單位
例如mg dm-3 , mol cm-3 之類
其實單位呢家野有skill對付 明到既咩單位都唔怕
唔算strong
E.C.S.當佢SO2咁計
通常係同Cl2 Br2 I2 Fe3+呢d做redox
yes
開工又推下
你不如算啦 🐢sir,唔好教錯人
我明白你本意好,但唔岩真係唔岩
幫推..

17dse雞留名。如果上年你咁早出現,我可能輕鬆好多。大家要加油💪

我而家間唔中睇番我既dse chem問題簿,我9成問題而家都唔識答 。講緊幾乎唔記得曬dse chem既野 , so sad
又唔好咁講 大家研究下咁啫
好多時學生唔識 老師講兩句提下已經好有用
btw咁大學chem真係唔係好關dse chem事 根本大家個核心都唔同
唔係架,真心覺得你好好。concept 清得黎,點到即止。如果上年咁早出現,我好多問題唔洗拖到成2/3月先完全KO. 但識得快,忘記得仲好,咩in chem an chem concept 9成唔記得

Btw 大學唔係讀chem,唔洗點知好標準真實既chem eg spdf? 唔肯定係咪咁
spdf係orbital AL chem都有學
大學時期既orbital係幾難
好記得year 1時個inorg professor成日上堂問人high spin定low spin
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞