[DSE化學2018]同學準備好DSE CHEM未?

1001 回覆
89 Like 24 Dislike
https://m.youtube.com/channel/UCPE9pbWdjviOfSWRn9V2kRQ
今日終於拍曬2017 chem 卷一詳解
36MC+14題LQ都齊曬
有d題目可能會講得比較長氣
因為我主力想做詳解 等大家溫返相關既concept
而唔係純粹去答題 (純答題我upload個solution就ok了)

仲有 HKEA依家係仲未出正式marking的
d答案係根據返今年我本人/partner/學生既真跡黎答

每題每分點比 邊d答案有分 邊d唔接受 都已經好清楚
essay都攞曬滿分的 (已譯曬中英version 請睇片)

如果解得你明既 請支持下
subscribe同埋share比frd睇下啦

我黎緊目標係拍曬所有年份所有題目詳解
到時學生做到邊題pp唔明就可以隨時睇解釋

同埋各位有咩意見同建議都歡迎同我講
非常多謝巴打們支持
自從9月喺旺角租課室,開第一班幫大家補chem
依家Tue 1:00-2:30 retaker班 已經加到8位學生
不過一班再多人落去我怕會影響個教學質素

所以黎緊十月會再加開多一班
Tue夜晚7:30-9:00 (9:00-9:30可留低問書)

同埋呢個時間可以就埋日校學生
依家新班已經有4位學生

詳情可tg我:elvislamchem
https://t.me/elvislamchem

就算你唔諗住補我 但有chem野問
都歡迎TG我問 我都會儘量答
另外都有唔少人問我會唔會喺其他地區開班 例如港島 屯門 將軍澳
其實咁講啦 地區我自己真係無乜所謂
最緊要係搵到課室有得租 同埋有一定學生人數
如果有巴打有興趣同frd一齊黎上 或者咁啱你果區有其他人想補 都可以開一班
時間同教學進度都係每班獨立訂製
https://m.youtube.com/channel/UCPE9pbWdjviOfSWRn9V2kRQ
最新upload埋DSE CHEM 2016題解video
黎緊個方向會拍曬過往所有年份既試題題解先
每年每題 卷一卷二都會陸續拍
唔收錢 無廣告
subscribe / share 支持下 已經好多謝你
放假上下水先
放假又推推
btw 2016 chem黎緊拍LQ題解
拍完返去先發現有部分有聲無畫 攪到要再拍過
有咩意見歡迎同我講
同埋旺角依家開左第二班 啱啱上左第一堂
逢tue 7:30-9:00 (+9:00-9:30問書)

呢班個時間為左就日校生 亦到真係多左日校生參與 多謝比面

依家人數未夠 如果再多d人
cover到個租場成本
就可以考慮轉去大d 設備好d既課室
暫時搵到太子同觀堂有得租 問題係租貴依家一倍

如果信得過我既 歡迎加入
TG: https://t.me/elvislamchem
巴打有冇諗過讀個教育文憑之類去日校教呀?
諗就有諗過
不過始終日校依家都好難做
教育文憑難收 日校d政策又專益老屎忽 迫走有心教果d老師
Asso pre-lab

Analysis of Vitamin C tablets

1. Explain why should the starch solution be added only when the reaction mixture becomes pale yellow.

2. It is known that Vitamin C decomposes upon to air or heating. Briefly describe how you would investigate these two factors.

1. Because starch irreversibly binds with I2 at high concentration of I2(aq), making some I2 remain adsorbed on the complex and go unreacted, and so the end point is inaccurate.

2. perform the experiment few more times by using Vitamin C tablets that are exposed in air for different time / heat under different temperature.

btw, quantitative analysis of Vitamin C都算係中學level,以前AL pastpaper都好鍾意出
iodine titration 用starch做indicator既注意事項都算common.
Lm
Asso pre-lab

Analysis of Vitamin C tablets

1. Explain why should the starch solution be added only when the reaction mixture becomes pale yellow.

2. It is known that Vitamin C decomposes upon to air or heating. Briefly describe how you would investigate these two factors.

1. Because starch irreversibly binds with I2 at high concentration of I2(aq), making some I2 remain adsorbed on the complex and go unreacted, and so the end point is inaccurate.

2. perform the experiment few more times by using Vitamin C tablets that are exposed in air for different time / heat under different temperature.

btw, quantitative analysis of Vitamin C都算係中學level,以前AL pastpaper都好鍾意出
iodine titration 用starch做indicator既注意事項都算common.

Thx
仲有點解加左H2SO4要即刻做titration 唔即刻做會有咩發生

如果我無估錯 你個實驗應該要即場製standard I2(aq)黎做titration
應該係KI + KIO3 + H2SO4 -> I2 + H2O
而因為solution入面既I2會volatile
如果唔即時做titration I2就會escape from solution
個濃度就會郁左 (唔standard)

多謝同學們支持
依家個情況:
tue 1:00-2:30自修生班 剩1個位
tue 7:30-9:00日校生班 已爆 (再加位會好迫,同埋怕會影響個教學質素)

如果再有同學想加入 就會plan再開多班

假如真係開 暫時睇fri放學/sat晚 會比較大機會 當然呢個可以再夾

日校/自修生均ok
中五都ok (但個進度會較你日校快 你心態上唔好話日校未教到就唔聽)
中四呢 就除非你真係chem幾勁/想早d學之後既topic啦

不過開新班要有一定人數先可以confirm
如果有興趣 可以TG/whatsapp我留位先(唔收錢)
夠人就開班

詳情可tg我:elvislamchem
t.me/elvislamchem

都係果句啦 就算你唔諗住補我 但想問chem野我都好歡迎你TG我既
你好巴打
想問增加催化劑表面積會唔會加快反應速率?
你好巴打

因為可以同一時間有更多反應物粒子附著(adsorption)
會增加催化效能
你好巴打

因為可以同一時間有更多反應物粒子附著(adsorption)
會增加催化效能

thanks
巴打覺得dse chem需唔需要識計DBE?
巴打覺得dse chem需唔需要識計DBE?

degree of unsaturation我有教學生 但都係一條式
只係for你估分子結構 寫deduction果時寫黎解釋佢有benzene ring等等用
而睇返咁多年DSE 其實都係無機會用到既
識咪當bonus保險d 因為你要5**既話 paper 2最少攞36/40
AL industrial chem pastpaper有啲ln(concentration) against time嘅圖
dse係咪out syl?
AL industrial chem pastpaper有啲ln(concentration) against time嘅圖

係 唔會再叫你ln 因為DSE chem唔require到你識d識ln
最多要識到log

係 唔會再叫你ln 因為DSE chem唔require到你識d識ln
最多要識到log

唔該巴打

最多要識到log

唔該巴打

客咩氣
btw有時d老師特登教到超級深去嚇你啫
有時識下少少額外野係有助理解得通透d既
但超太多就唔好啦 好多時中學教既野 去到大學又另一款定義 夾硬黎會好亂
btw 依家整緊一本每年dse chem題目既solution
目標係用真實考試時既完整答案 唔係用marking d point form
同埋每一題有另外詳解+分析
因為我覺得joint us寫得太少 講左答案就算
2013-2017我都有真跡
唯獨2012當年真係無報考

所以想喺度問問 有無隱世高手 有2012 chem 5**既真跡 (中英均可)
差2012我就齊
我可以出錢同你買
影印 / scan pdf都ok

我tg:elvislamchem
https://t.me/elvislamchem
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞