【海菲】《病港II》(79)

953 回覆
633 Like 9 Dislike
文呢
「你叫我嚟,就係睇你吸骨灰?」

「我開頭係怕俾人郁手,但似乎係我諗多咗,個岑太見到盒牛肉即刻吞咗口水,佢今晚應該可以食餐好啦,哈哈哈哈。」米田貢埋頭大吸骨灰罈:「我都可以食餐好……」

「遵守你嘅諾言。」

「我會叫僕人去拎食物俾你。」

稍後的時間中,米家的僕人帶了部份食物到來病獵學會,我將部份食物轉贈至病者保護團體以獲取信任。

緊接兩天後,我獲得了他們書信的邀請。

「敬愛的亞貢!本會充分感受到你的誠意,經共生導師們一致同意,暫且任命你為「綠色宣教士」,請於下星期攜帶信件出席聚會。」

為完美飾演環保人士,我問劉吉借了蓑衣穿著,配搭頭上斗笠,甚至赤腳走路。

恰好,當天下著冷雨,衣服發揮出功效。

一到病者保護團體門前,我把信交給看門人。

看門人略略看了看信件:「原來係新成員,多謝你為世界出一分力,加入依場偉大嘅事業。」

「係必須。」我點頭。

「請入去。」看門人給我讓路。

這裡像另一個庇護所,這裡石頭成坐椅,大部份人睡吊床,而吊床就掛在走廊的兩側,我就在中間通道中穿梭。

大部份物件都以可回收物料製作,包括用水管做出澳洲土著笛,以鋁罐、紙皮和塑膠繩堆砌成的爵士鼓,甚至鼓棍都用木筷替代,一名年青人坐在鼓後敲打著「Beyond」的《我是憤怒》。
某房間中傳來大量此起彼落的狗吠聲,應該是團體飼養於此。

現在是自由參觀時間,我把握機會四處看看。

某活動室中有一個行動隊伍,他們商討著什麼計劃。

「陣間我哋突然檢查敬文書院嘅宿舍,睇下佢哋有冇善待動物,如果隻狗睇落好消瘦、唔開心,即刻捉救走佢。」

「如果狗仔嘅主人阻止?」一位成員問。

「搵人引開佢注意先。」

看來他們是狗義工,負責審判狗隻是否安全。

現在病者保護團體內的人,大部份都聚到集會中,我混水摸魚般融入其中。

台上的講者叫易寶錕,之前帶領過成員拆檔。

「各位同志,今日我哋聚集喺到,面對住人類同病者之間嘅危機,必須要深刻反思我哋嘅道路。病者嘅出現唔單止係場大災難,我哋與其將病者視為敵人,不如視為生態危機,提醒我哋回歸自然,回歸嗰個唔屬於人類嘅自然。」

大家都靜心聆聽著易寶錕的說話。

「你哋在座曾經可能係環保鬥士、動物義工、地球村居民,但今日我哋喺到,都係一位物種共產主義者!病者可以話係人類嘅惡果,亦係大自然給予嘅懲罰,如果人類唔學識慘痛教訓,遲早都只會滅亡,可惜至今人類對動物嘅暴行依然未停止,有見及此……未來我哋必須加大度,盡一切力量去警醒人類,唯有病者可以令人類後悔。」

易寶錕目光掃視台下的參與者:「前日我哋收到一位捐款者贈送嘅糧食,我非常感謝,請問「綠色宣教士」亞貢喺唔喺到?有冇到場。」

我恍神幾秒,才記得要舉手。

「以後你就係我哋嘅同志。」易寶錕點頭給予肯定。
短暫的集會結束後,易寶錕落台親見與我會面。

「同志,希望日後你會多多嚟參加集會,相信你都係認同我哋理念嘅人。」

「我好開心大學存在依個組織,以前實在係無咩做得到。」

「好好咁踏實善良地生活,已經係為地球生態出一分力。其實我哋幾日後會有行動,但係好秘密……你係新成員,我唔方便同你講,但遲早都會知。」易寶錕微笑。

「好,加油。」

他大概一輩子都不會猜到,面前是虐殺病者無數的人。

我在病者保護團體上上下下參觀了一遍,都找不著任何可疑的地方。

尋不著實質證據,我也不能做些什麼,只好擇日再來。

瓢潑大雨的大學,別有一番憂鬱的景致,天空像是沉思的畫布,。

路上的行人匆匆,躲在教學大樓門前待雨停,或是有人脫光衣服,享受久違的淋浴。

忽地間,車胎高速行駛的聲音穿透雨聲,於大學路上回蕩。

斜風大雨下,一名男子站立四驅車上飛快穿梭著校園。

我認得他!

是當日撤離博物館時,為我們引開病獸的人。

我走出路上,好讓會他會煞車。

「咯吱──」四驅車停下。

「你聽唔到車聲嫁咩?」男人說。

「早幾日,你係咪出過倖存區?」

「我識得你?」

「你引開咗隻病獸。」我續說。

「嗯……」男人回想起來,確有此事:「係啊,你係?」

「我係當日漁船其中一個人,多謝你嘅舉動。」

「哦!你哋無事啊,幫到你哋就好。」男人展現出喜悅的神情。

「方便傾個計?」我提議。

男子想一想:「好啊,嚟我到。」

說畢,男人帶我前往他的基地。

「未介紹,我叫雷萬霆,做工程。」

「你嗰日點解會喺嗰到出現?」

「我平時係會出去挑逗下病者,睇下附近有冇倖存者需要幫,咁啱嗰日就撞到你哋,你哋係出海捕魚定調查?正常漁船唔會揸入城門河。」

「其實我係病獵學會,嗰日做緊營救任務。」

「喔!嗰個病獵學會我聽講過下……」

雷萬霆把我帶到自己的社團中,一入去我就被玩具賽道上的四驅車吸引住目光,上面有四輛迷你四驅車競速當中。

「歡迎嚟到我嘅四驅車社團。」

「原來你都係創辦人。」

「係啊,依部結合咗電動平衡車同兒童電動車設計嘅產物,都係我一手一腳整出嚟。」

「你都幾勁,可以整到部喺倖存區外面跑嚟跑去嘅車。」我半跪蹲身,端詳其腳下四驅車。

「你唔好睇我玩得好爽,我要佢行一粒鐘嘅話,分分鐘要踩足全日單車發電機。」雷萬霆嘆氣,拍拍腿部。
成堆環保撚
收牛肉禮盒,仲好意思叫物種共産主義?
課金無乜主線劇情劇透討論

竟然係四驅契弟
M 條仆街 係咪同環保撚有仇?
上個月搞完樹鄉 今個月又搞人哋環保組織
好想睇吓米田貢同富林比比嘅互動
會唔會有實體 II 卷4買?
邊度有寂之鴉賣,嗰陣無買到,一直冇得睇
整咗 但未印
絕版嘢
「得你一個?」我見社團內沒什麼人。

「暫時係得我一個經營緊。」雷萬霆尷尬抓抓腦勺:「始終對好多人嚟講,四驅車都只係玩具,唔係咩熱門嘢,大部人都去戳波、打波、踢波。」

原來大學都有幽靈社團,默默地努力著。

「係啦,你有冇興趣玩下?」雷萬霆雙手展開,指尖向著玩具賽道:「包你玩完會上癮。」

「我對你依部有興趣啲。」我低頭瞧著電動四驅車:「咩名堂?」

「喔,依部叫「中大一號」,但你無玩開電動平衡車,我驚你會跌親,因為佢始終太快,而且靠體感重心調節方向,你一撞就車毀人亡。」

「你拎我諗起位朋友,佢都好鐘意玩依啲遙控車,我自問平衡都唔錯。」

雷萬霆猶豫著,生怕我會撞車。

「你部嘢造價幾錢?」

「所有零件夾夾埋埋,大概係一位大學主任級全年嘅工資。」

「咁你整得起都幾勁。」

「因為我以前中咗彩票,所以先養得起依啲奢侈嘅興趣。」雷萬霆垂頭嘆氣,手指輕輕揉著額角:「依家單單係每個月保養,都洗哂我成份糧,儲唔到錢,完全食老本。」

「咁都係算,我都廢事整壞你部嘢。」正如我不會把鯨牙大劍借給弱者一樣。

「真係唔好意思啊……」雷萬霆拍拍我右肩。

「其實我嚟同你傾計,有樣嘢想問你意願。」

「請講?」雷萬霆睜大眼皮。

「睇下你會唔會有興趣加盟病獵學會。」

「加盟?你意思係成為你哋一份子?」
「可以咁講,但又唔完全係,你哋仲會保留自己社團特色,只係成為旗下一份子。」

「對我有咩實質上好處?」雷萬霆挲著下巴。

「最大好處應該係免租金?我哋學會場地好大,可以俾其中一個位你,反正大學咁多社團散修修,自己經營都係無乜人,不如統一起嚟。」

「的確有啲吸引啊……」雷萬霆仍猶豫不決:「但我應該要付出啲咩?」

「其實主要你係志同道合,見你都係有勇氣對抗病者嘅人,可能你可以教我嘅成員一啲知技能知識。」

「我個心十五十六哈哈哈,好似突然間跌咗隻燒鵝髀俾我,好唔真實,另一方面依個地方住落有感情。」

「你諗諗佢。」

「一係咁!如果你電動四驅車贏到我,我就接受你嘅提議。」雷萬霆指著自己的電動四驅車。

「你得一部,點鬥?」

「其實我仲有另一部。」雷萬霆走入倉庫中,推出一部相同大小的電動四驅車:「依部係「中大二號」。」

「原來你有兩部……」

「依部原本係屬於我阿妹,不過佢已經唔喺到,喺區外失蹤咗……依幾年嚟都搵佢唔到。」雷萬霆拿出螺絲刀,扭開車蓋:「我檢查下零件先,你等等。」

說罷,雷萬霆聚精會神的檢查著中大二號。

我在電視櫃上見到一幅照片,一位女生跟雷萬霆身穿同樣的衣款,兩人笑容燦爛的面向著鏡頭,應該便是他的親妹。

半小時後。

「應該郁得。」雷萬霆嘗試打開電源,車輪馬上轉動:「我教你點玩先。」

「嗯。」
「車蓋上面有兩個固定器,你隻腳著落去之後綁緊,你就唔會喺高速之下跌落車,但你身體要同風力同阻力去對抗,所以好似真正賽車手咁,好依賴核心肌群嘅強度。」雷萬霆仔細說明。

「明白。」

「姿勢主要好似滑板,成個人打側身企,你要轉右身體就前傾,轉左就後傾,部,入面嘅體感系統會根據你重心轉彎,大概係咁。」

「煞車就身體靠向車尾,加速就靠向車頭?」

「無錯。」雷萬霆拍手。

「咁我明點玩。」

雷萬霆豎起食指:「仲有千奇唔好跳起,部車本身嘅電池同零件都好重,你個人唔會拉得起。」

「你想點鬥法?」

「原本我諗住抽大學其中一條賽道玩,但咁做對你太唔公平,我改變條件……只要你跟得住我車尾燈,都當你贏。」

「你真係好有信心。」

如是者,雷萬霆拆掉中大二號原本的固定器,換上符合我腳型大小的固定器鑽孔鎖穩。

我們單手抱著沉甸甸的電動四驅車,來到大樓外頭。

「雨勢緩和咗,幾好。」雷萬霆把電動四驅車放到地面,雙腳穿到固定器中,人車合體。

由於我早前的一身衣著並不適合四驅車競速,於是我都換了一套賽車服出來。

「三、二、一!」我們一同蹲身打開電源車身的按鈕。

「Go!」雷萬霆大喊。

電源掣一開,電動四驅車旋即啟動,引擎瘋狂地咆哮。

雷萬霆開首先以平和的速度,駕馭四驅車駛入校園中心地帶。

幸好剛剛下了場驟雨,讓很多的人都不在街道上。

我們的競速行為,惹來路人眾多目光,他們眼睛發光的觀看著。

我們很快由士林路轉入聯合路,開始有些路人作為障礙是我們需要避開。

我避得有些驚險和生硬,但就算我不主動避,那些路人都懂得自己迴避,給我讓出一條路來。

雷萬霆不時會回望後方,見我開始著握技巧便將身體傾向車頭,打算加速甩開我。

為了不落後,我只得跟著他做。

「嗖嗡嗡嗡嗡嗡嗡嗡嗡──」

雷萬霆正要準備駛入一幢教學大樓,但是前方有三級小梯階,電動四驅車可不包爬坡功能,要直線前往是不可能,於是雷萬霆突然轉彎向一旁的Z形斜坡駛入,流俐地穿梭上去。

那Z形斜坡非常狹窄,我靈活性肯定不夠他來,要不撞車,要不大幅減慢速度,到時候已經被他擺脫了。

「勝負已分。」雷萬霆淺笑。

不得已下,我做出一個不可能舉動。

我壓身直衝向梯階,駛到要撞上前全力一跳。

我用全身的力量帶動腳下的電動四驅車躍至梯階上,省去一段高難度的斜坡路線。
勁似人中之龍劇情
四驅契弟
我都即刻諗起
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞