【海菲】《病港II》(79)

1001 回覆
647 Like 9 Dislike
殺晒佢
成為病獵王既獵物
又邪教
究竟有幾多個病者和平組織
其實佢講動物嗰part又幾啱
書展1B A02唔係豐林😂
依part我諗起孤泣嘅低等生物系列
1B C02
「麥里佐唔喺你身邊,大學嘢食啱唔啱你胃口。」

「有時候試下正常食物,都有一番風味。」米田貢都清楚他以前吃的是不正常。

「我個廚師唔係太識整變態系料理。」

「唔緊要……」米田貢拿出一管暗紅色血液:「我可以調味。」

「依樣係……」其實我腦內已經有答案。

「來自一位女運動員嘅血液,抽血前好講究。」米田貢擺出一張認真的模樣,給我講解如何獲得:「首先要個位女運動員做重量訓練預熱好身體,然後跑步盡可能令心跳率保持喺一百五十以上,促進荷爾蒙入到血液,依個時候就可以抽取出一瓶新鮮嘅血液……」

喝血不是問題,我不是第一次見。

而是他那麼多事前步驟,顯得相當……

我都不知要怎麼說。

米田貢伸出舌頭,落一滴血到舌尖上淺嚐:「你應該知我對食物嘅要求好高,亞貢。」

「恕我無能為力,我廚師應該滿足唔到你,佢係正統廚師。」

「你叫我嚟,唔會係單純食飯,快啲講你意圖。」

「我需要筆錢。」我擺放偷來的古董收藏品到桌子上:「睇你有冇興趣要哂佢。」

米田貢拿起鐘錶和舊錢幣打量:「睇落係有歷史,但對我無乜用。」

「你諗下。」

「一係咁,你陪我去個地方。」

「喺大學入面?」

「當然,只係場合有少少敏感,我需要你喺隔離。」

「想幾時去?」

「就依家。」米田貢迫不及待。

本來我還想問,去什麼場合讓他覺得敏感。

結果,是去喪禮。
喪禮地點是崇基學院的禮拜堂,而主角是一位年輕貌美的少女,其家屬和好友都有出場瞻仰其遺容。

少女名字叫岑曉彤,年方十九。

聽說,死因是猝死。

她遺體安躺在開蓋的棺木中,每個到場的人都一臉消沉。

「你識得個女仔?」我問。

「唔識。」米田貢說。

「咁你嚟做咩?」

「盡下人事。」

到米田貢上前瞻仰遺容,然而他眼神不帶傷感或敬意,更像是打量屍體一樣,暗自評頭品足。

女死者的母親見米田貢站著良久,開聲提醒:「先生,多謝你嚟睇愛女……」

「保重。」米田貢輕輕擁抱死者母親,緊接送上一份牛肉禮盒。

「牛肉太珍貴,你有心……」岑太不敢接過牛肉禮盒。

牛肉,岑太將近十個年頭沒吃過了。

「唔緊要,收咗佢。」

米田貢回到座位坐下,我依然不明白他前來的意圖。

「你唔識得人,但係無啦啦走嚟參加人哋喪禮,究竟係想點,純粹見到死嘅係個樣貌唔差嘅女仔,好奇下?」我真的想不明白。

根據倖存區規定,屍體是不得存放超過七十二小時,必須要火化。

所以走完喪禮的程序,岑曉彤遺體很快被送往火化。

我差點以為米田貢要吃人肉,看來是我想多了。

岑太愛女屍體給火化後,米田貢立即上前關心。

「岑太,你之後生活點?無咗辛苦養成大人嘅女。」

「我都唔知……」

「如果可以嘅,我想買咗你個女嘅骨灰。」米田貢說出真正目的。

岑太斷斷續續的飲泣,倏忽停下:「吓?」

「可能你會覺得好奇怪,點解有人要買自己個女骨灰,但我就直白少少講,我係一位宗教信仰人士,修讀緊宗教其中一個課程,係要撒骨灰落大海,但我好幸運一直都無咁嘅機會,所以可以嘅話……我想幫你死者完成最後嘅儀式。」米田貢九十度躬身,語氣誠懇:「請你,批准我嘅要求。」

「……」岑太說不出話來。

「當然,俾你嘅贈禮唔會少。」米田貢示意家僕走來。

只見家僕捧著另外三盒牛肉禮盒,相當重禮。

「如果你願意,依到小小心意都歸你。」米田貢說。

岑太思索良久,終於低下頭釋懷:「我明白……咁曉彤嘅骨灰,我就交俾你。」

「多謝你,岑太。」

事後,骨灰的認領由米田貢拿取,它給裝到一個白色罈裡頭。

「你真係要出海撤骨灰?」我見米田貢如呵護寶貝般,雙手抱著骨灰罈。

「依個女仔佢皮白肉幼,相貌俏麗,離世真係好可惜。」米田貢伸手到骨灰罈中,摸出一小巴骨灰到掌心上。

「……」

米田貢把鼻子湊到掌心前,接著用力一吸。

他將岑曉彤的骨灰吸入鼻中。

「嗄。」米田貢按按鼻子,享受地仰首:「真係好正……」

「你做咩……」我問他。

「靚女嘅骨灰點會益個海,當然要用嚟滋潤我嘅身體。」米田貢再摸出一巴骨灰,把手貼到鼻前大力吸入:「唔嗄……」
沒有最變態
CLS...........
要幾變態先諗到d咁㗎情節
睇黎墨巴都唔係咩正常人,骨灰當白粉都諗得出
雞皮都起埋
AA+
睇返以前d 故都知啦
殺人虐待都可以描述到咁仔細
有冇人睇完之後碌返上去睇吓呢篇文到底係咪墨巴出
比你咁講我真係碌咗上去望一望
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞