[方丈] HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
18 Like 29 Dislike
與其諗人地係咪為壓而壓,不如擔心摸頂入去之後有幾多水位加人工仲實際
想了解下係咪hr慣用手法姐
照搵,搵到就早d同人地請假,都係幾日
你依家搵都唔代表會即刻搵到
為咗幾日停一個月唔搵工,有d不智
好,唔該晒你
我諗個好處係bonus多d only,升職加人工呢間公司唔會的,淨反映在bonus <-- bonus可以多幾多先?如果個differentiation唔大,你要諗值唔值得
當然你可以考慮做熟咗advanced tasks之後出去搵更高級嘅role,依個都係出路同埋回報黎

會唔會係我望落太淋善所以老闆先會叫我take多d? <-- ABC都做唔掂,D做得似樣d都會打佢主意。當然你好恰嘅話佢會更加放心幫你加辛

點解會睇得出? <-- 佢地做得唔好唔同佢地講,連面色都無比佢地睇,仲要表面客客氣氣
上司想佢地改善,最基本都要話比佢地知有咩位有問題,仲有要coach啦;上司想炒佢地都要步處,唔係一野話佢地做得唔夠好就要炒;就算想佢地自己走,起碼都要令佢地返工唔開心
你見到你上司對佢地做過咩?如果ABC唔惡化嘅話,上司有咩誘因要對佢地行動升級?
再加上你之後話佢地做到本職工作,只係唔可以做多d,咁更加解釋到點解上司可以選擇唔處理佢地,因為佢換過個人甚至可能連本職都做唔好
方仗你好

有2年半admin經驗, 第一份半年第二份兩年, 宜家19k
裸辭咗 已經有幾個月空白期,我send CV叫20k完全冇回音,起碼叫18K先有啲聲氣,有啲上到去直頭話budget淨係比到17K..
最近都有一個Offer係18.5k, 但佢福利都好差 全部AL醫療跟足勞工法例最低要求, 雖然個薪金係我自己寫上去, 但本身冇諗住福利咁差, 宜家感覺減薪之餘仲減福利

1. 想問下普通admin宜家市價係大概幾多
2. 我呢個經驗嚟講叫20k係咪好大貪…
3. 應唔應該繼續寫19k以下嚟send cv
方丈你好

想問一下去揾銀行工 ,面完試一個星期無回音打左比HR,HR話佢地都好被動,要面試果個老闆話返比佢地知,同佢地個招聘程序,一般比較長

問題係呢兩日見到佢係外面求職網站再岀post,想問係唔係其實冇機會?
其實好多人都過緊類似嘅日子
善用份糧令你唔返工嘅時間過得開心d就好
話晒都係ger位,有要求好正常喎
我想請教一下
如果公司要迫你辭職
姐係勸退

作為打工仔可以提出啲咩嘢保障自己/negotiate?
搵工囉 唔係你想燒左佢間舖?
間公司都做到咁,唔係仲諗住留低掛
唔會諗住長留
但想睇吓可以點樣可以保障自己/拖耐啲

唔肯跟佢timeline 辭會有咩後果?
想知吓啲由法律上面嘅觀點
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞