[方丈] HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
18 Like 29 Dislike
睇返合約佢係寫法定假期
只係我再問佢係咪有薪補假就有啲籠統咁講話總之會比返你放
方丈你好,最近收到Offer準備簽約,然後辭職遞信,不過因為我自己通知期比較耐係三個月,之前就淨係一個月。想問吓會唔會有機會簽晒約,跟住公司忽然間同你講話我哋個headcount冇咗? 我知咩都有可能不過諗緊可以點樣準備得好啲
隱瞞工作經驗會點?啱啱做左份工2個禮拜 之後而家轉去新工 但係冇同新公司hr講個份工
答到咁你都唔好太大期望
公司真係要咁做嘅話其實無咩後果,就好似你之後搵到份好d都可以轉去新果份
唯有apply定其他工做back up
因為諗住快啲轉工所以寫嘅expected salary唔係同本身人工差好遠
到咗傾大假嘅時候我已經寫咗expected salary

決定要再努力搵工
了解 所以早前問咗
方丈想請教下公司咁樣寫requirement係唔係通常都係一定要post-qualification experience

“a recognised degree with at least five years of relevant working experience”
無問題喎
如果你都預咗再搵工,可以試下反價,加到你覺得cover到,反正唔成功嘅結果都係再搵工

如果你想有比較正常嘅annual leave entitlement,唔係錢解決嘅問題,咁就直接再搵啦
apply咗等人地決定
你自己估人地想要post qualification exp就reject咗自己,咁就肯定無機會
都係,唯有一路keep住搵咁去做個保護啦,不過應該正常情況下唔會發生嘅我諗?
想知點解宜家啲interview 要扮到好firm請 但又唔請?
Firm到問你最快幾時返得 講曬人工福利 工作地點
已經幾份都係咁
傾得耐, 可以係佢長氣姐
比如有冇再請同一個位咁
你去買野, 係間店留得耐, 都唔等如你課金機會好大架嘛
佢啲bonus 係咪真係咁好先
個M 位值到你減人工過?
//我諗我太幼稚// <-- 唔想呃你, 但係啊, 你講得啱
因為你太在意佢既講法喇
大家做野都係出黎 逢場作戲姐
佢講到你好到識飛, 係後面點屌你講你都好, 啲五官表情點都好,
重點都係份工於你有咩好
比如學到野/ 人工高/ 幫你搵到下一份
其他都係浮雲姐
congrats!!!
你同sales 傾左好耐, 但都係唔買住
你會話 "諗下先" 定係 "我唔買架喇"?
可以試既, 佢叫得你去即係唔會odd
其實個市跌到PK 都會有可能拎到
人地唔會理你的
因為AL 好多都係跟policy, 成批人在座咁多位都係跟同一套policy
所以R AL 好難
但係少左AL R 返人工高啲會易啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞