[方丈] HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
18 Like 29 Dislike
擺明整估你,俾我立即打去屌柒佢
我諗你想講嘅係reference letter
佢有無寫你resign on her own accord?
算好,好過2星期都唔覆
1. Garden leaves 算唔算still in employment. 例如公司嘅福利,可唔可以享用?
>> 算, 七孔流血還七孔流血, 死還死, 兩回事黎嘛

2. CV 上洗唔洗特登分開家Garden leaves 既period? Or 或者應該點寫?
>> 有咩so? 直接寫 notice negotiable 咪得...

3. 工作證明係咪會分別list out last employment date & last working date
>> 爭個少少, 多數唔會咁搞9 個同事搞9 自已
點解唔會? 入職左都可以炒... 冇野係firm 架喎...
其實呢, 重點係佢有冇話你自己resign
如果冇既, 都red red 地flag
唔理係咪話個人有問題, 但佢非自然死亡, 咁新公司都要investigate 吓架
唔係, 係跟work flow 做, 唔係等於出緊offer 俾你
即係你行超市既做法係行哂全間, 用既時間好長, 都唔等於你一定會買到野
我估佢係講certificate of employment
唔好玩膠啦, 佢信左你, 咁佢點算?
唔係, 係唔啱就過主, 唔阻你搵食
搵住下份等係最最最好做法
咁有d危險
你最好keep番證明到你係自己辭職嘅文件以備不時之需,例如公司出報稅份56F
佢覺得唔出offer係一種玩法,配合返佢思路係應份喎
方丈你好
如果等緊去2nd in期間
而家公司升左我職
我應唔應該同對家HR講?
如果要講咁幾時先係適當時機?
其實而家開價都高過升左之後
但唔係差好多
如果而家話想開高D價會唔會比人覺得我反口?
定等到如果佢壓我價/CONFIRM EXPECTED SALARY先講升左職?就算無得加人工但都唔會accept減價?
Thanks
會計呢行連big4都收收地皮
你肯定有咁多bonus?
大公司laid off 更加冇手軟
你睇google Microsoft
56F suppose要填離職原因
同埋依個係例子,最重要係睇得出係公司發出嘅official document同埋有寫係辭職
如果你要改expected salary 2nd in/之前佢搵開你果陣講
唔好諗會唔會比人覺得反口,事實上你個情況真係唔同咗,唔出聲對hiring process係最唔影響,不過人地base on你舊人工舊職位去考慮,出咗個同你latest package比唔吸引嘅offer,咁就無意思
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞