[方丈] HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
18 Like 29 Dislike
1. 想問下普通admin宜家市價係大概幾多
>> 睇行業, 同埋職責範圍, language

2. 我呢個經驗嚟講叫20k係咪好大貪…
>> 因為唔知你哩啲經驗有幾好, 所以唔識答

3. 應唔應該繼續寫19k以下嚟send cv
>> 同上, 不如你share 多啲?
其實冇回應都係一個回應
佢請咗replacement就肯定無eliminate個職位,好客觀喎
想問下對如果之後長遠想喺hr呢方面發展嘅話
自己其實希望做到hr advisory(或者analytics 嗰方面嘅工
其實應該搵d咩類型嘅hr工?
>> 咁要睇埋你本身background 喎, 你係想做analytics 定係advisory?
如果你學歷唔係好靚, 又冇programming 底, 冇consulting 底
你又唔係最醒, presentation skills 最好個啲, 就會難啲
尤其係好多到既so called HR advisory 其實都唔係你講緊個啲
最glam 個啲project 線
你要入哩啲, 冇以上既點既話, 多數都係慢慢捱HR generalist 野
然後switch 去BP / project team with a GOOD BRAND 再入
bottom-up subject matter expert 線咁行

想問下應該逐新工未過probation再apply下?
定係點都喺新工儲返夠起碼1年experience先?
>> why not apply 多啲? 你哩份工, 除左舒服, 學到啲咩?
比如你係officer, 你可以搵senior officer 試下
你唔知佢pass落下一round嘅門檻有幾高或者幾低,亦都唔知有幾多人去到你個stage
而且令你over estimate見得成嘅機會,唔會係interviewer想避免嘅事
唔係話你無機會,只係無需要諗得太樂觀
好奇想知係唔係HR唔請果個人都唔會當面講?
我patreon 改CV 係 自由定價既~ 因為facebook 都會做, 只係有排等... (我太慢)
咁轉工啦
咁自己走, 佢係咪想你即日走, reference 同last day 同notice 要come 好
唔quit 佢冇野可以做
但佢可以炒你, 寫花你reference
可能係因為唔想賠錢/ 怕有任何(就算可能性好低都好) 既legal risk
我覺得reference 都係有啲用既
哩個係個人選擇
佢把口夠叻, 唔會俾人interview chok 到認係自己做得唔好俾人炒
or spin 到可以係公司問題之類既
總之有把握言之成理, 令人信埋, 等炒唔係一個問題
直接話佢知你想要幾多, 問得唔得
唔洗開高, 人地未壓就醒唔切叫高預人地會壓/ 賭會食到更% increment
其實冇回應都係回應黎...
唔當無野唔通你想發爛渣咩
明白, 咁如果你本身覺得冇問題, 就梗係冇問題啊~
你覺得係咪係 不過我一定唔會咁推薦姐
做左一個月做唔掂
(唔係話你真係唔得, 但人地有咁既揣測你冇得劏開人個腦改佢諗法)
v.s. 生手, 你係公司, 你會要邊個?
如果生手真係入唔到行, 哩份伏工你點搵返黎架
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞