[方丈] HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
18 Like 29 Dislike
唔知捱唔捱得過probation
辭完職的確就唔使再驚過唔到probation
而家連Hra都要掂工傷計大糧?
條team有斷層?
應該就冇斷層,但就唔知點解係咁畀嘢我做。

不斷加重我嘅workload

但我先入職2個月左右,仲未夠2個月
係,因為hr operations真係有好多唔難做但花時間嘅野,而hr作為洗錢嘅部門人手又未必會好充裕
同埋行業/公司又會影響多野做嘅程度
無準時收工又有分唔同程度,例如收7點 vs 收12點已經好唔同
咁你有咩其他手段可以揀?
無嘅話好唔好你都要用
其實睇公司
唔係每間公司嘅大糧同工傷都複雜
咁其他人有無準時收工?佢地做緊咩?
其實唔會因為環境而公司harsh 左
而係因為多左人揀, 公司唔洗一定要咁allowing(?)
你唔覆都唔得, 因為係話緊你, 係有工作成份係入面
但係簡短有禮對件事咁reply 就OK
筆咩戰呢.... 你係email 到話佢係idiot 咁好未? 你會得到啲咩?
你叫高10% 可以啊, 但係佢都可以收返offer
https://youtu.be/HEpLcZ5wWyA?si=VO0Dlf_qVhBGb5Jr
新人仔係做好多time-consuming 既admin leg work 既
俾啲唔admin 既野, 你都未必敢做啦,,,
我覺得exposure-wise, 唔錯喎, 好多人想學都未有機會
OT O 得好勁? (say, 2 hrs 以上?)
除左有啲OT, 同事上司個啲呢? 公司呢? 如何先
你自己做成點先?
同埋你仲要空白左咁耐
有啲浪費左個機會姐
用分手去威脅男/女朋友戒煙
你話好唔好?
如果佢冇左你唔得既話, work 實work 架, 不過影響關係就一定
如果你係可有可無, 咪直接唔要你, 好合理架喎...
其實哩啲都可以係簡單野黎
工傷係咪呃公司case 係咪死人case?
大糧你負責哂? 定係大糧leg work?
全個月冇no pay leave 冇long sick 冇allowance 冇扣錢
冇new join 冇leaver 人人basic salary
諗起都爽
你話呢?
人地話你老屎忽, 所以你叻你知哂, 你都唔會好Feel 啦
你要同人合作, 唔係要去評價人喎...
係,最遲試過9點先走
係計嗮啲大糧畀checker對,冇錯嘅話就完成一份
睇下你嘅迫切性有幾大
你想soft嘅,同佢傾完佢可能都係到annual review先幫你做,同埋佢會有幾落力爭取又係一個問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞