[方丈] HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
18 Like 29 Dislike
因為佢個啲都係正常script, 唔代表啲咩喎...
但係我都諗緊人工究竟要開幾多先符合市場同我嘅經驗值,因為而家未過probation嘅價錢係我當年海鮮價嘅一半都冇,當然我知道冇得咁樣比,而且工作內容又有少少唔同,我當初開而家呢一份工嘅價錢已經比我海鮮價嗰份工當初入職嘅時候低咗2K,唔想俾人再壓咁多
你background 係點?
如果依家份工有依d flexibility,又唔係趕住跳船,不如遲d先轉工
有冇話網上邊D執CV既AI網好用
方丈你好,我啱啱轉完工唔夠5個月覺得唔啱做,之前一間俾過offer我俾我reject佐既公司keep返一樣offer,但返工location遠佐好多,hr層面點樣可以有技巧爭取高小小既人工
海鮮價嗰份工 其實唔係太有參考價值, 話明係時價, 唔定
大約都要2 星期, 一層層批架, 唔係急要人用既位, 唔會同你快做...
我用自己個腦既,.. 因為AI 唔啱心水..
個時有好既你又唔去, 回頭草, 仲要你既service 又唔係好左好多
公司角度, 真係冇加俾你既必要喎
你可以問, 但係要預左人地唔會俾你
咁你都諗住轉工啦, 而家公司同你既前世今生已經可以射後不理...
咁世界又唔係得返依2 份工...
in 完話有幾個potential candidate, 好快會有結果,之後有hr 打嚟問expected salary. 咁係咪好大機會有offer? 定佢多數會問哂全部potential candidate salary先
佢都無committed過任何野,你無安全感好正常喎
無indication,只係一個普通問題
寫,對份工未必幫助但係你要用佢解釋你果年做緊咩

搵hr
方丈有冇咩意見,可以點樣開價?因為本身自己唔係 讀工程,但係因為上一份工叫做有接觸相關嘅嘢返地盤,因為咁樣而家想直接轉埋去跟工程,但係而家嘅係室內裝修同以前嘅又唔一樣,有冇啲市價可以參考吓?
岩岩轉工無耐,舊公司人事好準時收工,新公司本身多嘢做,又未上手,加上唔夠人成日都要OT….舊公司一直話歡迎我返去…. 搞唔掂係咪應該返去
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞