[方丈] HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
18 Like 29 Dislike
巴打睇返佢上面講啲嘢就知唔使認真覆
開個真價錢,企硬,得就得唔得就算
好過你估佢最多出幾多或者點樣得體
想問方丈
我上個月轉咗行,而家份工做咗唔夠一個月已經伏味濃想走,之後想繼續喺呢行發展,但我又只得呢份工算係有相關經驗,咁我CV應唔應該mention而家份工?定係重頭嚟過算?
方丈你好

我本身合約係3個月通知期,合約本身係去到10月x日,但其實我本身已經打算唔再續,如果佢一直唔問我,去到個日我先話我完約就唔做,會點?
得一個月算係咩經驗
重頭黎過或者繼續捱落去

一個月就走你阻唔到人諗你唔適合呢行
合約到期又無續約就會自動end emploment,唔會有通知期
方丈hello

我想問: 我想見工, 但唔見左相關工作證明, 點算?
可唔可以問間公司拎工作證明(例如reference letter)? 如果過5年前或者再耐d…有冇機會拎到?

thanks
方丈你好
想問下試下期內勞工假問題
HR當日有表示試用期內冇得放 過左會補返
咁正常應該係有薪補假?
謝謝
糧單?
想請問遣散費對沖mpf 姐係對沖啲咩?
係咪employer contribution 每個月$1,500?
如果做多過兩年
個employer contribution =$1,500x24 = $36,000
而遣散費好似有個上限
係咪咁姐係話遣散費有=無?
問咗先
你問嘅成本只係打一個電話,唔駛諗太多有無機會拎到
要問公司
依個唔係正常做法,同法例亦都有衝突
同僱主供款accrued benefits對沖,唔係actual contribution amount
如果僱主供款accrued benefits多過遣散費,咁咪全份遣散費都有得offset
pay mix差咗係事實
bonus唔至於唔計,不過會discount
同埋要有track record你實際收過幾多,如果得一次甚至未出過,就預咗個discount會好大
如果份工其他方面係滿意,51k*13轉49k*17就有得諗嘅,但係51k*13轉41k*17就唔駛諗
想問下而家想搵返21年嘅intern腦細 寫reference letter
假如想寫好份template 俾佢簽
日期應該寫今日定 寫返當年?
俾新僱主見到reference letter 係寫緊3年前嘅工 會點
想請教吓
公司主動Terminate permanent 嘅employment contract
同埋redundancy 有無分別?

係咪前者無遣散費、後者有?
Lm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞