[方丈] HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
18 Like 29 Dislike
想問下 grad左之後做左2份工
1份同自己major有關 但做左半年發現唔岩
依家呢份做左4個月 因為成team人走哂所以短期內都想走
預計到時都有半年經驗 想留係呢行發展
如果轉工寫CV 想問係咪最好唔好寫第1份工
怕比人睇到我1年2份工比人話jumpy
當初入呢間公司我都冇寫第1份工落CV仲比人judge左好耐空窗期
反正個份工又唔係啲咩高增值, 好關事, 唔講會蝕既工
個份同哩份係100% 少少關係都冇?
你好, 有時會問定先都係正常既
應該咁講, 係啲佢可以咁做既野黎, 照俾就OK
完全冇
無需要去套
放低搵下份啦
順手同問下意見

早排經舊同事介紹去左間細公司度做,因為大公司晉升機會太少,加上朋友介紹,果下話急人要就應承左朋友過去做,仲好型咁叫舊公司唔好開counter offer比我免得我到時仲1516

去到未夠2個月
間細公司就lay人 我係倖存者但同我最志同道合果啲走左唔少,包括我朋友,本身同職位既3個剩返我1個
舊公司replacement 仲未請,摸過下底如果我想返去舊老細可以幫我嘗試爭取下…

如果咁樣返去機會大唔大?走左得果2個月,hr 會唔會成為最大障礙

我宜家都好1516未諗好想點…
舊老細果啲都建議我繼續係出面磨練下發展下自己,我算係個好穩陣既倖存者
但為啖氣/個人感受,我唔想係呢間細公司出力…

大 28.5k wfh flexible working hours, 25 AL, good medical insurance, good working environment
細 37k 12AL , poor medical insurance, poor working environment
咁我會recommend 你哩份留到幾耐得幾耐,
上一份唔寫算 (如果唔係大公司)
冇意思, 個客冇買你件貨, 你打聽佢係咪買左第啲
佢都唔會買返你嘛...
//叫舊公司唔好開counter offer比我免得我到時仲1516//
型...係有代價... HR 唔會阻你, 又唔係佢係user,
你不如諗你前上司話"嘗試爭取下" 係講真定悠你水你好過啦
佢都開到口叫你係出面磨練下發展下

為啖氣/個人感受... 係有代價
你人工高左咁多, 就係買哂你啲benefit 同埋environment 姐,
你係要咩都好, 就唔好限死自己係哩2 間到
出去再搵

你可以試下前公司有咩offer 先,
唔好得過你而家哩到 (扣除benefit encashment)
咪留住先, 係出面再搵
glassdoor 都唔係真係咁信得過既其實...
其實主要係check 有冇破產, 唔洗太擔心, 你又唔係做啲咩敏感位
睇下無問題,不過唔駛信到十足
畢竟只係一d唔識嘅人係網上講嘅野
同埋每個人追求嘅野唔同,人地唔鍾意嘅野唔代表唔岩你
想問下in完之後,HR話之後會再有department visit, 代表啲咩㗎? 因為又唔係offer嚟
但係要記得係參考only 就OK~
因為好多好多bias 架
即係去人地到睇下, 傾下計
一個月前in 完manager,當時同我講等dept head 返黎就約我second interview, 而家過左一個月冇消息應唔應該打俾佢問?定其實係完
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞