[方丈] HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
18 Like 29 Dislike
都係個句, 正常佢唔升你, 你都唔會即刻走的
所以公司/ HR 角度好難唔會係, 佢好似酒店/ airline upgrade 左你間房/ 機票
然後你覺得自己係常客/ 名人, 總之係有啲原因, 個upgrade 唔夠好
你要R further upgrade
所以你可以預, 好難R 的, 因為本身唔係有urgency 要俾你
最有效一定係有第個offer 去R
仲未計, 你上司有冇同你傾過/ 有冇同HR 傾過
我比較想知, 你點confirm 上司係惡意唔過你?
如果合約講明, 點解唔問下HR 叫HR confirm 你係過定extend?
你見下家個陣, 我係你就唔會咁講
因為人地唔會assume 你上司下流賤格
只會好難唔去諗係你能力不足....
唔得, 因為你寫* 13, 人地會覺得係 雙糧
雙糧 同 gratuity 係奴例係2 個唔同Concept 黎
雙糧係anytime resign 都可以按比例拎
係對同事黎講最高規格既保障黎
而gratuity 係有條件的, 做到先出
你唔洗諗咁多的, 你寫 $XXXXX + bonus
HR 自然會問你, 又唔會mislead
如果人工咁上下, 我會要brand
哩個係probation review?
佢長氣同想offer 你係2 個concept
可能佢offer 嗰個, 同佢傾左4 個鐘呢..
你想要錢已經講完
咁你咪疊埋心水做埋依個月...
對的
咁你有冇改善先?
咁睇既話... 你個問題似乎係, "好唔好唔搵錢啦, 佢唔中意我我就走啦, 雖然我等錢洗, 佢又未開口話炒我, 我又未有下份工... "
//唔做review唔係犯法架咩 佢咁樣係違約喎//
哩到我好有保留
你煩HR 好過啦
我有的 但每次都會錯唔同野 每次聽到都好懷疑人生 因為我而家都會send CV if做埋呢個月 之後其他公司interview問我點解走 我可以有咩答法
你繼續煩HR , 係咪confirm 左, 因為合約日子過哂,
唔好俾佢地已讀你就算, 所有野都black and white
當然佢會煩9 你上司for sure
你老細同你講一大輪野, 我明佢係惡意
但係出面人係唔會明
你而家可以做既係搵工
因為你公司文化唔好, 你R 到過左probation 都冇用
不如send email 俾HR 問清楚你notice 有幾長好過
佢唔firm 你, 即係你唔洗咁長時間走
係依到做左幾耐?
就幾日就三個月了
你可以搵住工咁改善既
可以唔寫依份工
寫落去會唔會好大影響 因為都叫做有做過HRA
你讀左個唔係太相關既master, 會幫到增加到你既工作能力...?
如果得一年經驗, 就當一年經驗咁搵下一格/ 半格既位
你個2 年唔係空白, 係讀書 (不過係Full time master?)
寫左仲衰, 你唔寫就係白紙
但寫左就係 "somehow-proven-做唔到既HRA"
但唔寫的話我怕冇工作經驗咁
過唔到probation嘅hra都算係工作經驗 寫囉
??????????
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞