[方丈] HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
18 Like 29 Dislike
其實呢, HA 係一個大既機構, 圑隊大, 做既野自然會拆得細,
滿足感相對冇咁高, 學野都係相對少
你係入工廠學做同架車既某一個部件上螺絲
而唔係整一架, 甚至係1/3, 1/4 架車出黎
initial 人工係偏高架
問題係, 你點走? 係入面學左上螺絲
出到黎, 下份工係咪都要淨係要你識上螺絲?
入左去一係就唔好走
會啊, 但係好過出offer 你先黎反價
或者個人要好醒, 醒到你比如係HA AM, 拎緊出面M 價錢
但係做既野又細, culture 又唔同出面
不過個人本身醒目到可以令出面既interviewer 覺得
俾貴啲要佢都值
可以打下針先
同上司講定少少, 但係唔洗講太多
因為有可能ref check 係HR 做, 唔係你前上司做
咁你再心急, 都係要等11/7 架...
其實好多interviewer 都會令個cand 覺得人地好中意自己...
咁唔係你想走, 人地就會要你嘛
搵下份啦
哩份你可以再R 吓, 但係又唔到價, 何必呢
唔明, 即係個Cand 未apply 都有interview?
唔得, 但你可以寫 $XXXXX and bonus
你唔明啲咩
你做咩都係有風險, BBQ 都有機會Cancer
但係你冇咩方法可以100% safe 咁去搵工
只可以搵大公司, 相對佢地對data protection 會做得好多少少
因為最少有人audit 佢地咁解
細公司, 冇王管啲
但大公司都係會有過期唔del data 問題
咁如果係有風險, 係咪一世唔搵工先,...
學校有野做咪得...
FB 最少最少一個月啊
佢要抽秤你, 做3 年4 年都可以俾人話架啦
就咁睇, 我唔覺得太唔Stable
加人工都照傾啦緊係...
請點解唔得呢?
因為double pay同年尾花紅係2 樣野
* 13 係表示緊 double pay, 即係最有保證, 一定有得收, 冇得discount 既
但係其實係約滿gratuity, 你未做到期走, 就會一個崩都冇
寫左做前者好易俾人覺得有心mislead
咁如果冇唔同, 點解會prefer 寫*13?
唔寫既話, 解釋唔到一個月notice...?
咁要唔要? 明係搵工, 但係眼前有野拎都要拎埋嘛
方丈你好,有hr打俾我俾offer我,我口頭accept左offer但未簽約。 今日有另一間公司打嚟俾offer我 吸引過上一間,想問我而家反口,accept新offer嚟唔嚟得切?
新公司又未有offer, 你都冇得撩
做住而家哩到, 拎埋新人工再搵啊~
可以啊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞